Επιπλέον μείωση στους θανάτους κατά 4% και στις διασωληνώσεις κατά 7%, πετυχαίνει η χρήση ανταγωνιστών ιντερλευκίνης – 6 στους σοβαρά νοσηλευόμενους από κοροναϊό, καθώς μειώνονται οι επιπτώσεις από την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού στον ιό.
Συνολικά όμως, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 17% και διασωλήνωσης κατά 21% με τη χρήση και των ανταγωνιστών ιντερλευκίνης – 6, έναντι της χρήσης κορτικοστεροειδών μόνο.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association (JAMA) και οδήγησαν σε νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για χρήση ανταγωνιστών της ιντερλευκίνης-6 σε ασθενείς με σοβαρό ή κρίσιμο COVID-19 μαζί με κορτικοστεροειδή.
Νέα ανάλυση 27 τυχαιοποιημένων μελετών στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 11.000 ασθενείς διαπίστωσε ότι η θεραπεία νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19 με τα φάρμακα τοσιλιζιζουμάμπη και σαριλουμάμπη που μπλοκάρουν την επίδραση της ιντερλευκίνης-6, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και την ανάγκη για μηχανικό αερισμό.
Η μελέτη, συντονίστηκε από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με το King’s College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, το University College London και το Guy’s και St. Thomas ’NHS Foundation Trust. Διαπιστώθηκε ότι οι ανταγωνιστές της ιντερλευκίνης-6 ήταν πιο αποτελεσματικοί όταν χορηγήθηκαν με κορτικοστεροειδή.
Σε νοσοκομειακούς ασθενείς, η χορήγηση ενός από αυτά τα φάρμακα μαζί με κορτικοστεροειδή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 17%, σε σύγκριση με τη χρήση κορτικοστεροειδών μόνο. Σε ασθενείς που δεν χρησιμοποιούν μηχανικό αερισμό, ο κίνδυνος μηχανικού αερισμού ή θανάτου μειώνεται κατά 21%, σε σύγκριση με τη χρήση κορτικοστεροειδών μόνο.
Σε ασθενείς με σοβαρή ασθένεια COVID-19, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά, δημιουργώντας κυτοκίνες όπως η ιντερλευκίνη-6. Κλινικές δοκιμές έχουν δοκιμάσει κατά πόσον φάρμακα που αναστέλλουν τις επιδράσεις της ιντερλευκίνης-6, όπως τα tocilizumab και sarilumab, ωφελούν τους νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19. Αυτές οι δοκιμές έχουν αναφέρει οφέλη, κανένα αποτέλεσμα ή και βλάβη.
Αυτό ώθησε τους ερευνητές από την Ομάδα Εργασίας του ΠΟΥ για Ταχεία Εκτίμηση θεραπειών με αποδείξεις για την COVID-19 (REACT), να εξετάσουν το κλινικό όφελος της θεραπείας νοσοκομειακών ασθενών COVID-19 με ανταγωνιστές της ιντερλευκίνης-6, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο ή με τη συνήθη φροντίδα. Συνδύασαν δεδομένα από 27 τυχαιοποιημένες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε 28 χώρες.
Αυτή η ανάλυση περιελάμβανε πληροφορίες για 10.930 ασθενείς, εκ των οποίων 6.449 επιλέχθηκαν τυχαία να λάβουν ανταγωνιστές ιντερλευκίνης-6 και 4.481 να λάβουν συνήθη φροντίδα ή εικονικό φάρμακο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος θανάτου εντός 28 ημερών είναι χαμηλότερος σε ασθενείς που λαμβάνουν ανταγωνιστές ιντερλευκίνης-6. Σε αυτήν την ομάδα, ο κίνδυνος θανάτου είναι 22% σε σύγκριση με τον εκτιμώμενο κίνδυνο 25% σε εκείνους που λαμβάνουν μόνο συνήθη φροντίδα.
Είναι σημαντικό ότι οι βελτιώσεις στα αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερες σε ασθενείς που έλαβαν επίσης κορτικοστεροειδή. Σε αυτούς τους ασθενείς, ο κίνδυνος θανάτου εντός 28 ημερών είναι 21% σε ασθενείς που λαμβάνουν ανταγωνιστές ιντερλευκίνης-6 σε σύγκριση με το εκτιμώμενο 25% σε ασθενείς που λαμβάνουν συνήθη φροντίδα. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 τέτοιους ασθενείς, τέσσερις ακόμη θα επιβιώσουν.
Η μελέτη εξέτασε επίσης την επίδραση των φαρμάκων στην ανάγκη για μηχανικό αερισμό (διασωλήνωση) ή θάνατο. Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν επίσης κορτικοστεροειδή, ο κίνδυνος βρέθηκε να είναι 26% για εκείνους που έλαβαν ανταγωνιστές ιντερλευκίνης-6 σε σύγκριση με το εκτιμώμενο 33% για αυτούς που λάμβαναν συνήθη φροντίδα. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 τέτοιους ασθενείς, 7 ακόμη θα επιβιώσουν και θα αποφύγουν τον μηχανικό αερισμό.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η Δρ Janet Diaz, επικεφαλής της κλινικής διαχείρισης, WHO Health Emergency, δήλωσε: «Η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων των δοκιμών που διεξήχθησαν σε όλο τον κόσμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βρείτε θεραπείες που θα βοηθήσουν περισσότερους ανθρώπους να επιβιώσουν COVID- 19. Ενημερώσαμε την καθοδήγηση για την κλινική περίθαλψη για να αντικατοπτρίσουμε αυτήν την τελευταία εξέλιξη. Μετά την επιστημονική διαπίστωση, πρέπει τώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στην πρόσβαση. Δεδομένης της έκτασης της παγκόσμιας ανισότητας εμβολίων, οι άνθρωποι στις χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα θα είναι αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού και κρίσιμου COVID-19. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που πρέπει να φτάσουν αυτά τα φάρμακα».
Ο καθηγητής Manu Shankar-Hari, Σύμβουλος Κρίσιμης Φροντίδας στο Νοσοκομείο NHS Foundation Trust του Νοσοκομείου Guy and St Thomas, καθηγητής Ιατρικής Κρίσιμης Φροντίδας στο King’s College του Λονδίνου και επιστημονικός επιστήμονας του NIHR, δήλωσε: «Το COVID-19 είναι μια σοβαρή ασθένεια. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι ανταγωνιστές της ιντερλευκίνης-6 μειώνουν τους θανάτους από το COVID-19, δηλαδή σώζουν ζωές και αποτρέπουν την εξέλιξη σε σοβαρές ασθένειες που απαιτούν αναπνευστική υποστήριξη με αναπνευστήρα. Επιπλέον, οι ανταγωνιστές της ιντερλευκίνης-6 εμφανίζονται ακόμη πιο αποτελεσματικοί όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με κορτικοστεροειδή. Τα ερευνητικά μας ευρήματα αντικατοπτρίζουν την απίστευτη ερευνητική προσπάθεια επιστημόνων παγκοσμίως από την έναρξη της πανδημίας. Σε προσωπική σημείωση, είμαι ευγνώμων στους ασθενείς και τις οικογένειές τους για την προθυμία τους να συμμετάσχουν στην έρευνα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Ο Jonathan Sterne, Καθηγητής Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, Αναπληρωτής Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας του Μπρίστολ (NIHR Bristol BRC) και Διευθυντής της Υγείας Δεδομένων Έρευνας UK South West, δήλωσε: «Κλινικές δοκιμές που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα μονοκλωνικών αντισωμάτων που μπλοκάρουν την ιντερλευκίνη-6 σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 έχουν αναφέρει διαφορετικά οφέλη, καμία επίδραση και βλάβη. Συνδυάζοντας γρήγορα το 95% των παγκόσμιων δεδομένων από αυτές τις δοκιμές, δείξαμε ότι αυτά τα φάρμακα λειτουργούν με συνέπεια στη μείωση του θανάτου και της σοβαρής νόσου COVID-19 σε όλες τις χώρες και στις ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης και ότι λειτουργούν καλύτερα μεταξύ των ασθενών που λαμβάνουν επίσης κορτικοστεροειδή».
Η Claire Vale, κύρια ερευνητική συνεργάτης στη μονάδα κλινικών δοκιμών MRC στο UCL (University College London), δήλωσε: «Αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19, αντικατοπτρίζουν μια τεράστια παγκόσμια προσπάθεια. Η συγκέντρωση αυτών των πληροφοριών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν δυνατή μόνο χάρη στη συντριπτική δέσμευση όλων των γιατρών και των ομάδων που διεξήγαγαν τις δοκιμές, και φυσικά, των ασθενών που συμμετείχαν σε αυτές».