«Για την Κύπρο τα χρυσά διαβατήρια είναι ιδιαίτερα επικερδής επιχείρηση. Από το ξεκίνημα του προγράμματος, μεσούσης της οικονομικής κρίσης το 2013, οι επενδύσεις στη Μεγαλόνησο ανήλθαν στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι νέοι κύπριοι πολίτες προέρχονται κυρίως από Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα και την Εγγύς Ανατολή», γράφει η Handelsblatt με τίτλο «Κύπρος και Μάλτα εμμένουν στην πώληση χρυσών διαβατηρίων».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Από την 1η Νοεμβρίου του 2020 η Λευκωσία δεν δέχεται περαιτέρω αιτήσεις επενδυτών για την απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας. Εξακολουθεί ωστόσο να εξετάζει παλαιότερες, οι οποίες σύμφωνα με την εφημερίδα Cyprus Mail είναι 1.413. Για το λόγο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε επιστολή από τις Βρυξέλλες, με την οποία δίνεται δίμηνη διορία για μια πειστική απάντηση. Σε περίπτωση που η Λευκωσία δεν μπορέσει να αιτιολογήσει επαρκώς γιατί συνεχίζει το πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη εξακολουθεί να πουλά υπηκοότητες ενδέχεται να οφείλεται σε υπολογισμό, σχολιάζει η Cyprus Mail: Η εκδίκαση της προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αποκλείεται να διαρκέσει χρόνια. Το αναμενόμενο πρόστιμο θα είναι εν τέλει πολύ χαμηλότερο από τα μέχρι τότε έσοδα από το εμπόριο διαβατηρίων».

Παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν και η Μάλτα εξακολουθεί να πουλά υπηκοότητες σε εύπορους ενδιαφερόμενους. Στη Βαλέτα απομένει ακόμα ενάμισης μήνας για να πάρει θέση σε παρόμοια επιστολή των Βρυξελλών. Μαλτέζικα μέσα ενημέρωσης ωστόσο εκτιμούν ότι στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναστείλει το πρόγραμμα απόκτησης ιθαγένειας από μεγαλοεπενδυτές».

Στέφανος Γεωργακόπουλος