Σφοδρή ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, σε μια εποχή που η κατάσταση έδειχνε να εξομαλύνεται χάρη στο ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμού. Ο προβληματισμός για τη νέα απειλή εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι σταδιακά επικρατεί έναντι των υπολοίπων στελεχών του ιού, απειλώντας κυρίως μη εμβολιασμένους, παιδιά και ανοσοκατασταλμένους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε τον μικρότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα πλέον έχει εντοπιστεί σε 92 χώρες, ενώ προκαλεί νέο κύμα θανάτων στις χώρες της ανατολικής Ασίας, από την Ινδονησία έως τη Ρωσία. Πρόβλημα εντοπίζεται και στη Ηνωμένο Βασίλειο, κι ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι τον Αύγουστο, η ινδική μετάλλαξη θα είναι η κυρίαρχη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους σημαίνει ότι η πανδημία αργεί να τελειώσει. Άλλωστε, η περίοδος που εκδηλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα συνδέεται και με τις διακοπές στην Ευρώπη, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τις αρχές.

Εκκλήσεις για εμβολιασμό

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η ανησυχία είναι διάχυτη όσο οι επάλληλες στρώσεις του τείχους ανοσίας δεν ανορθώνουν τη συλλογική θωράκιση και όλοι περιμένουν πως από Σεπτέμβριο, αυτή η μετάλλαξη, θα είναι επικυρίαρχη -στο 90% των μολύνσεων- προσβάλλοντας ανεμβολίαστους ανθρώπους και παιδιά. Η Μ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης στο Ισραήλ, λέγοντας ότι όπως αποδείχτηκε το 60% των εμβολιασμών δεν είναι επαρκές για την μετάλλαξη Δ’, η αναχαίτιση της οποίας επιβάλλει εμβολιασμό πάνω από το 80% του πληθυσμού.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην ενημέρωση των ειδικών την Δευτέρα, το κυρίαρχο μήνυμα προς τον πληθυσμό ήταν «σπεύστε να εμβολιαστείτε» καθώς ήδη τα γνωστά κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα είναι 29 και το ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού, στο 35% δηλαδή 3.650.000 άνθρωποι. Και παρά το γεγονός ότι για εκείνους που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις είτε του εμβολίου της Pfizer, είτε της Astrazeneca, το ποσοστό ανοσίας φθάνει το 96% και 92% αντίστοιχα, ενώ με μία δόση το ίδιο ποσοστό δεν ξεπερνά το 30%, ο πληθυσμός δείχνει σημάδια ραθυμίας.

νέ

Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας όπου ένας στους τρεις κατοίκους πήγε να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Κάποια ποσοστά τρομάζουν τους ειδικούς καθώς κυμαίνονται λίγο πάνω από το 30%. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέχρι το Σαββατοκύριακο, το ποσοστό του πληθυσμού που έκανε την πρώτη δόση ανερχόταν στη Φλώρινα στο 24,11%, στη Φωκίδα στο 33,95%, στη δράμα στο 33,3%, στη Μαγνησία στο 40%, στη Λάρισα στο 35,86%, στην Αργολίδα στο 42,72%, στην Κορινθία στο 35,85%, στην Ευρυτανία στο 33,19%. Αντιθέτως σε νησιωτικές περιοχές που έχουν άμεσα οφέλη από τον τουρισμό, τα ποσοστά είναι εντυπωσιακότερα με τη Μύκονο να φτάνει το 89,15%, τη Μήλο το 77,99%, τη Σαντορίνη το 77,79%, την Κύθνο το 84,48%.

Κυβέρνηση και επιστήμονες εστιάζουν σε μια νέα στρατηγική «πειθούς» που δεν αναλώνεται μόνο στη δέσμη προνομίων για τους εμβολιασμένους αλλά και σε ενημερωτικές καμπάνιες ώστε να αναλυθούν κρίσιμα ερωτήματα και να αρθούν οι αμφιβολίες των πολιτών που έχουν δεύτερες σκέψεις. Μάλιστα, στόχος είναι ο δρόμος προς την «Ελευθερία» να σπάσει σε… διακλαδώσεις, με μηνύματα που θα στοχεύουν σε διαφορετικές πληθυσμιακές κατηγορίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά – π.χ. ηλικιακά, γεωγραφικά, επαγγελματικά.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στις ευρωπαϊκές χώρες

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε χαλάρωση περιορισμών. Η Ισπανία κατάργησε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο ισχύει και στην Ολλανδία, όπου έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί και σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης, ενώ στα νυχτερινά κλαμπ οι πελάτες θα μπορούν να μπαίνουν με αρνητικό PCR τεστ.

Το Βέλγιο χαλάρωσε επίσης τα μέτρα, όπως και η Ελβετία, με τον υπουργό Υγείας Αλέν Μπερσέ να εξηγεί ότι η μεγάλη χρήση των εμβολίων mRNA θα δώσει επαρκή προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Σε διαφορετική κατεύθυνσης κινείται η Γερμανία, όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ξεπερνά το 35% του συνολικού πληθυσμού, ενώ το 53% έχει κάνει την πρώτη δόση. Το Βερολίνο το Σαββατοκύριακο έθεσε σε ειδικό καθεστώς την Πορτογαλία, απαγορεύοντας αφίξεις, πλην κατοίκων Γερμανίας και επέβαλε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων σε όλους. Παράλληλα, σύμφωνα με τους Times, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζητά να υπάρξει ενιαία στάση της Ευρώπης έναντι των τουριστών από τη Βρετανία, που επίσης βλέπει τα κρούσματά της να αυξάνονται.

Οι γερμανικοί περιορισμοί στις αφίξεις από την Πορτογαλία έρχονται μετά τα στοιχεία ότι η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί το 70% των κρουσμάτων στην περιοχή της Λισαβόνας και το 51% των κρουσμάτων της χώρας. Η Πορτογαλία, με ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων έως και 30% επέβαλε αυστηρότερους κανόνες την περασμένη εβδομάδα, επιβάλλοντας στην εστίαση να κλείνει νωρίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές. Σήμερα, η χώρα αποφάσισε να θέτει σε καραντίνα τους ανεμβολίαστους Βρετανούς.

Ενδεικτική πάντως της ανησυχίας που έχει σπείρει η νέα μετάλλαξη είναι είναι η απόφαση της Γερμανίας να επιβάλλει 14 ημέρες καραντίνα στις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτή την καραντίνα πρέπει να υπακούσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες. Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα έχει οδηγήσει ξανά σε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, σε επίπεδο μάλιστα ανάλογο με του περασμένου Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, πριν από τέσσερις ημέρες, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προχώρησε στην εκτίμηση πως στις αρχές Αυγούστου το 70% των κρουσμάτων στην Ε.Ε. και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο θα αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα, ποσοστό που μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου μήνα θα έχει φτάσει στο 90%.

Έντονη ανησυχία για τον τουρισμό

Στην Ελλάδα η μετάλλαξη έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της, κυρίως στην Κρήτη, και οι επιστήμονες προειδοποιούν για την ευρεία διασπορά της σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος θα είναι το κυρίαρχο μέχρι τα μέσα Αυγούστου και προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιβληθούν τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, εφόσον παρατηρηθεί έξαρση των κρουσμάτων.

Εκατοντάδες ακυρώσεις στην Κρήτη

Από τις 25 Ιουνίου οι νομοί Ρεθύμνου και Ηρακλείου μπήκαν στο πορτοκαλί επίπεδο, στέλνοντας αρνητικά σήματα για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου.

Μιλώντας στο newsit.gr, ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων του νησιού, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι πρόκειται για υπερβολές.

«Η άποψη ότι η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει στην Κρήτη είναι λανθασμένη. Έχουμε 19 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης σε σύνολο 600 κρουσμάτων τις τελευταίες 35 ημέρες. Η διασπορά τέτοιων πληροφοριών με τρομολαγνικό τρόπο μόνο κακό μας κάνει. Στο δια ταύτα, από τότε που μπήκαμε στο πορτοκαλί επίπεδο, εδώ και τέσσερις ημέρες δηλαδή, οι ακυρώσεις των κρατήσεων είναι εκατοντάδες. Οι ακυρώσεις προέρχονται κυρίως από τουρίστες από Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και Γαλλία», λέει χαρακτηριστικά.

Πρόβλημα στις διασυνοριακές διελεύσεις

«Όλα τα χερσαία περάσματα στη Βόρεια Ελλάδα έχουν προβλήματα» ανέφερε, επίσης στο newsit, o Γρήγορης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (​ΠΟΞ) αλλά και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδική.

«Αυτή τη στιγμή, 24ωρη είναι μόνο η είσοδος στον Προμαχώνα αλλά και εκεί οι ουρές είναι πολύ μεγάλες. Περιμένουμε τώρα την υπόσχεση που μας έχει δοθεί, ότι θα προστεθούν δηλαδή άλλες τρεις λωρίδες στον Προμαχώνα για την αποσυμφόρηση των αυτοκινήτων».

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, η Χαλκιδική αυτή τη στιγμή έχει μια μέση τουριστική πληρότητα της τάξης του 45%. Οι αγορές με τις οποίες κινείται η περιοχή για την ώρα είναι οι: Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Σκόπια. Πρόκειται για επταήμερες διακοπές που κλείνονται από το ένα Σάββατο στο άλλο και κατά τον κο Τάσιο θα μπορούσαν να συνεισφέρουν πολύ στην άνοδο της Χαλκιδικής, με την προϋπόθεση όμως ότι θα σταματήσει η κακή εικόνα με τις πολύωρες ώρες αναμονής.