Με «άσκηση λεπτής ισορροπίας» μοιάζει η λύση που καλείται να δώσει η Εισαγγελία Ανηλίκων της Αθήνας αποφασίζοντας προσωρινά για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας, τους βρέφους που η ιστορία του συγκλόνισε το πανελλήνιο όταν η μητέρα της, σε ηλικία μόλις 20 ετών, δολοφονήθηκε στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά και στη συνέχεια ο πατέρας της ομολόγησε ότι εκείνος ήταν ο δράστης του εγκλήματος.

Μια απόφαση ζωής

Νόμος. Δικαιοσύνη. Επιμέλεια. Συνεπιμέλεια. Ευαισθησία. Καθήκον. Θεσμική ευθύνη. Είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που σταθμίζουν με κινήσεις ακριβείας οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων για το κρίσιμο ζήτημα της επιμέλειας της μικρής πριν προχωρήσουν στην έκδοση της διάταξής του, που αναμένεται να γίνει γνωστή εκτός απροόπτου τη Δευτέρα. Και μπορεί η ισχύς της εκ του νόμου να είναι περιορισμένη χρονικά, καθώς μελλοντικά τα δικαστήρια είναι εκείνα που θα αποφανθούν οριστικά για το μείζον αυτό ζήτημα, αλλά επί τους ουσίας είναι «απόφαση ζωής» για το ενός έτους κοριτσάκι, που η κοινωνία παρακολουθεί, όχι με διάθεση κουτσομπολιού, αλλά με πραγματικό ενδιαφέρον τις εξελίξεις σχετικά με την ανάθεση της επιμέλειάς της.

Η δραματική εικόνα

Η εικόνα του μωρού που ο ίδιος ο πατέρας του, όπως εκείνος ομολόγησε, τοποθέτησε δίπλα στο άψυχο σώμα της μητέρας του, αφού τη δολοφόνησε, είναι από τις σκηνές εκείνες που έχουν πυροδοτήσει έντονα συναισθήματα στον κόσμο. «(…) Πριν δεθώ, πήρα τη μικρή από τον καναπέ που κοιμόταν και την έβαλα στο κρεβάτι της κρεβατοκάμαρας, δίπλα στην Καρολάιν. Η μικρή κοιμόταν» έχει πει ο προφυλακισμένος πιλότος στην προανακριτική απολογία του, που έδωσε στις 17 Ιουνίου, λίγες ώρες πριν βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η εικόνα αυτή δεν άφησε αδιάφορο ούτε τον ανακριτή Παναγιώτη Παναγιώτου, ο οποίος ρώτησε τον κατηγορούμενο για αυτή την επιλογή του.

Αγωνία για το μέλλον

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα που βρέθηκαν στα δικαστήρια τις τελευταίες ημέρες, όσο «έτρεχαν» οι εξελίξεις με την απολογία και την προφυλάκιση του 33χρονου πιλότου, οι οποίοι στις μεταξύ τους συζητήσεις δεν έκρυβαν την αγωνία τους για την τύχη της Λυδίας. Την αποκαλούσαν δε, με το μικρό της όνομα, χωρίς άλλες αναφορές, λες και ήταν δικό τους παιδί.

Οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες κινήθηκαν τάχιστα υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.

Απόρρητες εκθέσεις

Με την ίδια ταχύτητα κινήθηκαν και οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τις οικογένειες θύτη και θύματος καταγράφοντας στις απόρρητες, λόγω ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, εκθέσεις τους όλες εκείνες τις πληροφορίες που οι εισαγγελείς ανηλίκων με τη σειρά τους αξιολογούν προσεκτικά και αθόρυβα για να λάβουν την απόφασή τους αναζητώντας τη σολομώντεια λύση με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του παιδιού.

Καθημερινή επικοινωνία και άριστη σχέση για τις δύο οικογένειες

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο οικογένειες, και μετά την αποκάλυψη του δράστη της δολοφονίας της Καρολάιν, όπως συνομολογείται και από τις δύο πλευρές, δεν έχουν… κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας για τη μικρή Λυδία. Αντίθετα έχουν καθημερινή επικοινωνία, επαφή και άριστη σχέση και συνεργασία, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να είναι για το καλό του παιδιού.

Εναλλασσόμενη κατοικία για το βρέφος προτείνουν οι γονείς του πιλότου

Οι γονείς του 33χρονου προφυλακισμένου, με αίτηση που κατέθεσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους Γιάννης Κώτσος, ζητούν την από κοινού επιμέλεια της μικρής από τους ίδιους και τους γονείς της 20χρονης Καρολάιν. Παράλληλα, από την πλευρά τους οι γονείς της Καρολάιν υπέβαλαν αυτοτελή αίτηση διεκδικώντας την επιμέλεια της Λυδίας.

Οι γονείς του δράστη με την αίτηση ζητούν να κατανεμηθεί ο χρόνος ως προς την άσκηση της επιμέλειας της μικρής, η οποία θα μπορεί να διαμένει από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο κάθε έτους με τους γονείς του πατέρα της και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα με την οικογένεια της μητέρας της στην Αλόννησο.

Οπως λένε μάλιστα, η ομαλή ανάπτυξη του παιδιού «εξασφαλίζεται με την εναλλασσόμενη κατοικία, ως εκ της οποίας διατηρείται και οικοδομείται στενή συναισθηματική σχέση αμφοτέρων των οικογενειών με την ανήλικη εγγονή μας, με στοργή, φροντίδα και υπομονή, για την εκτέλεση του έργου όλων μας έναντι της εγγονής μας, για τη σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγησή της και την κάλυψη των υλικών και συναισθηματικών της αναγκών». Προσθέτουν δε πως τα απαιτούμενα εχέγγυα «είναι βέβαιον ότι πληρούμε άπαντες, ως κοινωνικοί και υπεύθυνοι άνθρωποι, με ευπρεπή συμπεριφορά και συγκροτημένο χαρακτήρα, με σοβαρή προσωπικότητα και παιδαγωγική καταλληλότητα».

Και συμπληρώνουν ότι «το συμφέρον της ανήλικης εγγονής μας Λυδίας, το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξή της σε μια υπεύθυνη, ανεξάρτητη και ψυχικά υγιή προσωπικότητα, επιβάλλει την ανάθεση της άσκησης της επιμέλειας από κοινού. Η εναλλασσόμενη άσκηση της επιμέλειας της μικρής Λυδίας εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή και των δύο πλευρών στην ανατροφή της, ενισχύει τους δεσμούς της με τους παππούδες και τις γιαγιάδες και αυταπόδεικτα περιορίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις από την τραγική απώλεια της μητέρας της».

Θέτουν μάλιστα από την πλευρά τους και μια ακόμα παράμετρο επισημαίνοντας ότι «η άσκηση της επιμέλειας, η ανατροφή και η επικοινωνία δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μέσο τιμωρίας για εμάς».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας της Καρολάιν Αθανάσιος Χαρμάνης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο αίτημα της εντολέως του να αναλάβει αποκλειστικά την επιμέλεια της εγγονής της. Ο ίδιος μάλιστα εμφανίστηκε συγκλονισμένος όταν διάβασε, όπως είπε, την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού, στην οποία αναφέρεται ότι «η μικρή Λυδία, παρόλο που είναι νεογνό, μπορεί να αποθηκεύσει σκηνές βίας».