«H πρόοδος μας δεν είναι το αν προσθέτουμε περισσότερα στην αφθονία αυτών που έχουν πολλά, αλλά αν δίνουμε αρκετά σε εκείνους που έχουν λίγα». Με αυτή την φράση, όχι του Μαρξ, αλλά του Ρούζβελτ ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία για την εργασία ως απάντηση στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. πρότεινε άμεση αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, εκκίνηση πιλοτικά του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού, ισχυρό ΣΕΠΕ και συλλογικές συμβάσεις. Μίλησε για σύγχρονο ευρωπαϊκό σχέδιο με εγγυήσεις για εργαζόμενους και νέους για μια καλύτερη ζωή και έθεσε το ερώτημα: «Θα γίνουμε επιτέλους Ευρώπη σε μισθούς και εργασία ή η πολιτική και οικονομική ελίτ θα μας κρατήσει στο «εδώ είναι Βαλκάνια»;

Ο πρώην Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νέου κοινωνικού συμβολαίου που προτάσσει το κόμμα του και σημείωσε ότι το πρώτο του άρθρο είναι το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων. Και ανέφερε τις πέντε αρχές του νέου κοινωνικού συμβολαίου: Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια, Προοπτική.

Κατά τον ίδιο η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες. «Ανάπτυξη μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δεν θα φέρει ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη» είπε και συμπλήρωσε: «Έγνοια μας εκτός από την ανάπτυξη και η ισχυρή κοινωνική συνοχή. Διασφαλίζεται μόνο από ένα σταθερό πλαίσιο δικαιοσύνης και ασφάλειας στους εργαζόμενους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επέλεξε πάνω στο σοκ της πανδημίας να ξηλώσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση. «Θέλει μία κοινωνία που ο εργαζόμενος του 12ωρου θα νοιώθει τυχερός απέναντι στον άνεργο και ο μισθωτός των 800 ευρώ προνομιούχος έναντι αυτού των 400» τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ακόμη και στη καρδιά του Δυτικού καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε για το τέλος του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και την ανάγκη αύξησης των μισθών και εστίασε στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι μέσα στην πανδημία, από την αρχή του έτους ήδη 17 χώρες της ΕΕ έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό. «Το ζήτημα για τη χώρα μας δεν ήταν ποτέ αν θα «μείνουμε Ευρώπη» αλλά εάν ήμασταν και «θα γίνουμε Ευρώπη». Στην ΕΕ οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλύπτουν πάνω από το 60% των εργαζόμενων, στην Ελλάδα μόλις το 14,7%» είπε και συνέχισε: «Ο μέσος όρος ανεργίας στην ΕΕ είναι 7,3%, στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 17%. Η μέση διάρκεια της εργασιακής εβδομάδας στην Ευρωζώνη είναι 37 ώρες, στην Ελλάδα είναι 42».

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η πεποίθηση του κόμματός του και του ίδιου είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να προοδεύσει, να γίνει μια πραγματικά σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα που παράγει νέο πλούτο προστατεύοντας παράλληλα αυτούς που τον παράγουν.

«Είναι στο χέρι μας να χτίσουμε ξανά μια χώρα που: Θα σέβεται την εργασία.

Θα επιβραβεύει τη σκληρή δουλειά. Θα δίνει χώρο στη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Θα γεννά στους ανθρώπους της την προσδοκία για το μέλλον. Μια καλύτερη χώρα, για μια καλύτερη ζωή»
τόνισε.

«Η αναχρονιστική πολιτική και οικονομική ελίτ θέλει να κρατήσει τη χώρα στο «εδώ είναι Βαλκάνια» τόνισε και ανέπτυξε τις πέντε αρχές του νέου κοινωνικού συμβολαίου (Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Δημοκρατία, Αξιοπρέπεια, Προοπτική ) ως εξής:

1. Ασφάλεια είναι να μην ξυπνά κάθε πρωί ο εργαζόμενος με το φόβο για μειώσεις μισθών, απλήρωτης υπερωρίας και απόλυσης. Κατάργηση του αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη και ισχυρό πλέγμα συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά βάσιμου λόγου απόλυσης, αναθεώρηση πλαισίου ομαδικών απολύσεων, ισχυρό ΣΕΠΕ με 1.500 προσλήψεις ελεγκτών

– Άμεση αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ την επομένη σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης και μετά επαναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσω της ΕΣΣΕ. Προσαύξηση του νόμιμου ωρομισθίου για την μερική απασχόληση κατά 20%, ως αντικίνητρο στη μερική απασχόληση.

– Η αύξηση κατώτατου μισθού και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και αναπτυξιακό εργαλείο, αφού τονώνει την εσωτερική ζήτηση.

– Μείωση του ορίου των υπερωριών και κατάργηση της υπερεργασίας που εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα.

– Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών, αρχικά σε πιλοτική εφαρμογή και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

– Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, μερική διαγραφή χρεών πανδημίας, ρευστότητα και εγγυήσεις ώστε να γίνονται προσλήψεις.

– Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές και πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας,

με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών με παράλληλη κατάρτιση/επανακατάρτιση.

– Σύγχρονο σχέδιο με εγγυήσεις για κάθε εργαζόμενο και νέο, ώστε να έχει προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή.

– Οι επόμενες γενιές, είναι οι πρώτες που έχουν δικαίωμα να ζήσουν καλύτερα. Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι θα ζήσουν μια ζωή ανάμεσα στην ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και τη κακοπληρωμένη υπερεργασία.

Ακύρωση του αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη

Σχεδιάζουμε:

-Ισχυρό σύστημα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων

– Αποκατάσταση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

– Υποχρεωτική επέκταση των ΣΣΕ και των διαιτητικών αποφάσεων

-Αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

– Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης

– Αναθεώρηση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων

– Ισχυρό και αξιόπιστο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

– Ριζικό ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

– Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία

– Εφαρμογή των αρχών Υγείας και Ασφάλειας στο Δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση

2. Δικαιοσύνη

Προστασία της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και ίσα δικαιώματα για όλους.

Σχεδιάζουμε:

-Ριζικές θεσμικές τομές ώστε να κατοχυρώνονται τόσο τα εργασιακά τους δικαιώματά όσο και η βασική αρχή της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία.

-Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων.

-Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.

-Ρύθμιση και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων.

-Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

-Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.

-Ρύθμιση της τηλεργασίας. Διασφάλιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

3. Δημοκρατία

Η φωνή και η ισχύς του εργαζόμενου κόσμου, είναι απαραίτητο στοιχείο μιας υγιούς αγοράς εργασίας

– Κατοχύρωση και ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας και της συνδικαλιστικής δράσης

– Αποκατάσταση και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας

– Ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους

4. Αξιοπρέπεια

– Αύξηση του κατώτατου μισθού

– Προσαύξηση 20% του νόμιμου ωρομισθίου για τη μερική απασχόληση

– Μείωση του ορίου των υπερωριών & κατάργηση της υπερεργασίας

– Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών.

5. Προοπτική

– Μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα

– Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό

– Αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα

– Ενίσχυση του ΟΑΕΔ

– Ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες

– Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 συμπολίτες μας, με έμφαση στις γυναίκες