Η Γαλλία και οι ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα τη βούλησή τους να ασκήσουν από κοινού πίεση στην πολιτική τάξη του Λιβάνου προκειμένου η χώρα να βγει από την πρωτοφανή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, όπως δήλωσαν σήμερα οι επικεφαλής της γαλλικής και της αμερικανικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ‘Αντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της κοινής συνεντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι.

«Βλέπουμε μαζί το δράμα που θα μπορούσε να είναι η χώρα αυτή να ραγίσει, να εξαφανιστεί. Αποφασίσαμε να δράσουμε μαζί για να ασκήσουμε πίεση στους υπευθύνους. Τους γνωρίζουμε», δήλωσε ο Λε Ντριάν. «Χρειάζεται μια πραγματική «ηγεσία» στη Βηρυτό», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμμετείχε εντατικά, επί του παρόντος ανεπιτυχώς, στην προσπάθεια να επιτευχθεί σχηματισμός κυβέρνησης ικανής να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η διεθνής κοινότητα σε αντάλλαγμα για νέες ενισχύσεις.

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν επίσης την αμέριστη υποστήριξη στη Γαλλία στη μάχη της κατά του τζιχαντισμού στο Σαχέλ, την ώρα που το Παρίσι ανακοινώνει μείωση και αναδιοργάνωση της στρατιωτικής του παρουσίας στην περιοχή.

«Ήμασταν οι πιο στενοί εταίροι και αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ παρέχουν πολύτιμη βοήθεια στον τομέα των πληροφοριών στη δύναμη Μπαρχάν, που αριθμεί περισσότερους από 5.000 άνδρες επί του πεδίου.

Οι δύο αξιωματούχοι ελαχιστοποίησαν τις διαφορές των δύο χωρών τους για τον ρόλο του ΝΑΤΟ έναντι της Κίνας, υπ΄αριθμόν ένα απειλή παγκοσμίως στα μάτια των ΗΠΑ, που θέλουν να δουν τη Συμμαχία να συμμετάσχει περισσότερο σε αυτή τη στρατηγική πρόκληση, σε αντίθεση με το Παρίσι. «Αποφασίσαμε να συντονιστούμε» στις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στην Κίνα, απάντησε απλά ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Είσαι εδώ, στο σπίτι σου» 

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους που συνομιλούσαν στα γαλλικά. Ο Μπλίνκεν, που έζησε ένα μέρος της νεότητάς του στο Παρίσι, μιλά άπταιστα γαλλικά.

«Εδώ, είναι σαν να βρίσκεσαι στο σπίτι σου. Θα τολμούσα να πω: καλώς ήρθες στο σπίτι σου!», του είπε ο Λε Ντριάν.

«Επιτρέψτε μου να πω πόσο πολύ είμαι ευχαριστημένος που βρίσκομαι ξανά στη Γαλλία, μια δεύτερη πατρίδα για μένα», απάντησε στο ομόλογό του.

Ο 59χρονος ‘Αντονι Μπλίνκεν πήγε στη Γαλλία όταν ήταν παιδί, όπου πέρασε όλη τη δεκαετία του 1970 μαζί με την μητέρα του, η οποία ξαναπαντρεύτηκε τον δικηγόρο Σαμουέλ Πισάρ, έναν από τους πιο νέους διασωθέντες του Ολοκαυτώματος.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ