«Μπορούσε να πιάσει την τελευταία μπαλιά, να έτσι» λέει η 10χρονη Λυδία. Μαθαίνει τένις από τα τέσσερά της χρόνια και αγαπά να παρακολουθεί τους αγώνες των πρωταθλητών για να παίρνει ιδέες. «Σε λίγα χρόνια θα είμαι σε αυτή τη θέση» λέει. Βρισκόμαστε στο Ρουφ, σε ένα από τα 5 γήπεδα τένις του Δήμου Αθηναίων, και συζητούμε με τη Λυδία, την Αναστασία, τη Μαρικαίτη, τον Γιάννη, τον Γεράσιμο και τον κ. Πέτρο Λαμπρόπουλο, τον προπονητή τους, για τους τελικούς του Ρολάν Γκαρός. Για τα παιδιά ο καλύτερος τενίστας είναι ο Τσιτσιπάς, στον δεύτερο έχουν διαφωνίες. Ναδάλ, επιμένει ο Γιάννης, Τζόκοβιτς λένε οι άλλοι. Με τη βοήθεια του κ. Λαμπρόπουλου αναλύουμε τον αγώνα και συζητούμε για τις λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά: την εμπειρία, την κούραση, την ψυχραιμία, τη σημασία του ήλιου και της σκιάς στο χωμάτινο τερέν… Εδώ, στο γήπεδο του Ρουφ, προπονούνται 32 παιδιά ηλικίας 6-12 και 37 ενήλικοι.

Συνολικά ο ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων διαθέτει 1 γήπεδο στο Ρουφ, 1 στο Γουδί, 2 στην περιοχή Ελληνορώσων και 1 στα Ανω Πατήσια. Στις προθέσεις του ΟΠΑΝΔΑ είναι να ανακαινίσουν αφενός τα υπάρχοντα, αλλά και να βρουν άλλους χώρους να δημιουργήσουν νέα. Προς το παρόν, οι θέσεις, όπως μας ενημέρωσαν, είναι sold out – αυτό συμβαίνει τα τελευταία 2-3 χρόνια. Μετά τις επιτυχίες των ελλήνων τενιστών στο Ρολάν Γκαρός μάλιστα, όπως μας λέει ο κ. Λαμπρόπουλος, ήδη παίρνει τηλεφωνήματα από γονείς που ζητούν να κάνουν προκράτηση για του χρόνου.

Στον Ομιλο Αντισφαιρίσεως Αθηνών (έναν από τους παλαιότερους, αν όχι ο παλαιότερος), που επισκεφθήκαμε επίσης, η μητέρα της Σοφίας, που περιμένει τη 10χρονη κόρη της να τελειώσει την προπόνηση, μας εξηγεί πόσο την εντυπωσίασε το γεγονός ότι το κορίτσι της, που γενικά δύσκολα καθηλώνεται στην τηλεόραση, παρακολούθησε με μεγάλη προσήλωση τους αγώνες του Ρολάν Γκαρός – ακόμα και τις 4 ώρες του τελικού ανδρών.

Ο κορωνοϊός «βοήθησε» το τένις

Δεν είναι όμως μόνο οι τελευταίες επιτυχίες των Τσιτσιπά – Σάκκαρη που έχουν προκαλέσει την «έκρηξη» του ελληνικού τένις. Τόσο ο κ. Λαμπρόπουλος όσο και ο κ. Ηλίας Γιαννακάκης, προπονητής στον Ομιλο Αντισφαιρίσεως Αθηνών, αλλά και παράγοντες του αθλήματος και παλιοί πρωταθλητές και προπονητές μάς μίλησαν και για έναν άλλο λόγο: τον κορωνοϊό. Οπως χαρακτηριστικά μας είπε ο κ. Γιαννακάκης, «με την πανδημία ο κόσμος σχεδόν διπλασιάστηκε». Καθώς τα γήπεδα του τένις είναι από τους πρώτους αθλητικούς χώρους που άνοιξαν (πάντα με προσοχή και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα), έδωσαν διέξοδο για όσους αναζητούσαν τρόπους να γυμναστούν.

Αποτέλεσμα μιας προσεκτικής δουλειάς

Βέβαια, όλο αυτό δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι αποτέλεσμα μιας προσεκτικής και μαζικής δουλειάς που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτή βοήθησε να ωριμάσει το άθλημα, να διαδοθεί, να αλλάξουν τα δεδομένα. «Κάποτε έπαιζαν μόνο οι γραβάτες», όπως μας είπαν, «τώρα παίζει όλη η Ελλάδα». Γιατί παίζει κυριολεκτικά όλη η Ελλάδα.

Σε τουλάχιστον 138 δήμους υπάρχουν σήμερα 330 σωματεία τένις, σε μικρές και μεγάλες πόλεις: από την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και την Πάτρα μέχρι τη Λέρο, την Ασπροβάλτα, τα Καλάβρυτα και τη Σαλαμίνα.

Ετσι το παρεξηγημένο τένις, το άθλημα που κάποτε θεωρούσαμε «ελίτ», εξελίχθηκε σε σπορ που μπορεί να κάνει ο καθένας. Γιατί στην πραγματικότητα, αν θέλει κανείς να αθληθεί παίζοντας τένις (όχι για να κάνει πρωταθλητισμό), δεν χρειάζεται πολλά. Μια ρακέτα που κοστίζει 80-150 ευρώ και το αντίτιμο του μαθήματος – που δεν είναι πιο υψηλό από το κόστος ενός γυμναστηρίου, ας πούμε. Και προσφέρει, εκτός από τη χαρά της άθλησης σε ανοιχτό χώρο, την κοινωνικοποίηση, τη διασκέδαση με έναν φίλο. Αν όμως θελήσει να προχωρήσει κανείς σε πρωταθλητισμό, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το υψηλό κόστος δεν οφείλεται τόσο στον εξοπλισμό όσο στην ανάγκη ταξιδιών για τη συμμετοχή σε αγώνες που δίνουν πόντους στις διεθνείς κατατάξεις – γι’ αυτό και είναι σημαντικό ότι σήμερα γίνονται πολλοί τέτοιοι στη χώρα μας.

Το εγχώριο τένις σε αριθμούς

-170.000 Ελληνες κάθε ηλικίας αθλούνται στο τένις υπό την καθοδήγηση 1.200 προπονητών.

-46.000 δελτία αθλητών/τριών στο μητρώο της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ) από 330 σωματεία.

-75 διεθνείς αγώνες όλων των ηλικιακών κατηγοριών που μετρούν, δίνουν δηλαδή πόντους στις διεθνείς κατατάξεις, γίνονται σε κάθε γωνιά της χώρας μας, ενώ οι εθνικές διοργανώσεις φτάνουν τις 650.

-€10.000.000 περίπου επιστρέφονται στην ελληνική οικονομία από τη μετακίνηση και διαμονή των αθλητών και των συνοδών τους για τους διεθνείς και εθνικούς αγώνες.

-Η επιχορήγηση της ΕΦΟΑ από τη ΓΓΑ είναι €340.000, τα ίδια έσοδα της Ομοσπονδίας €700.000 και οι χορηγίες €500.000.

-Είχαμε 3 βραβεύσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας (ΕΦΟΑ) από διεθνείς φορείς την τελευταία εξαετία.