Η πρόοδος στο Κυπριακό αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για βελτίωση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.

Η κατάσταση στην Κύπρο

Κατά τη συζήτηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η κατάσταση στην Κύπρο ήταν από τις πτυχές που τέθηκαν επί τάπητος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το philenews.com, εισάγοντας τη συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις και αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι χωρίς πρόοδο στο Κυπριακό δεν είναι δυνατόν να σταλούν θετικά μηνύματα στην Τουρκία.

Στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για την Τουρκία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα, ότι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την ΕΕ.

Οι αναφορές Χριστοδουλίδη

Αυτές, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι:

1. Οι τουρκικές δράσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

2. Η κλιμακούμενη σε ένταση και επιθετικότητα ρητορική εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με ενδεχόμενες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3. Η τουρκική βάση drone στις κατεχόμενες περιοχές, που θα ενισχύσει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να ιδωθούν μέσα στο πλαίσιο και της προσέγγισης της Τουρκίας στη Γενεύη και της επιμονής της σε λύση δύο κρατών, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και εκτός του συμφωνημένου πλαισίου.

Σοβαρότατες επιπτώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τις σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει οποιαδήποτε προαναφερθείσα ενέργεια από τουρκικής πλευράς, τόσο σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όσο και στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του philenews.com, αριθμός χωρών, μεταξύ των οποίων Γερμανία, Βέλγιο, Ελλάδα, σημείωσαν στις παρεμβάσεις τους ότι το μήνυμα που μεταφέρουν προς την Αγκυρα είναι ότι η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει διάρκεια και πρέπει να καλύψει και τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο προτού υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από τους ΥΠΕΞ των χωρών αυτών έγιναν συγκεκριμένες αναφορές κατά τις παρεμβάσεις στην εν εξελίξει διαδικασία για το Κυπριακό, το θέμα της Αμμοχώστου, την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, το θέμα της εφαρμογής της υφιστάμενης συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: philenews.com