Αναταράξεις και καχυποψία προκαλούν σε Αθήνα και Σκόπια η επιμέρους διαφορετική «ανάγνωση» αλλά και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως μαρτυρά και η συμμετοχή της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στους ομίλους του Euro 2020 με την ονομασία «Μακεδονία».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με επιστολή του στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ζήτησε την πλήρη, συνεπή και καλόπιστη εφαρμογή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρότι στη Συμφωνία των Πρεσπών ο κωδικός ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει «MKD», «η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα», ζητώντας τη χρήση του ακρωνύμιου «NM» (North Macedonia) ή «RNM» (Republic of North Macedonia).

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η ονομασία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της γειτονικής χώρας ώστε «να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας». Εντούτοις, δεν φαίνεται η ανάλογη διάθεση, καθώς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μια μέρα νωρίτερα, ο κ. Οσμάνι υποστήριξε ότι η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της χώρας (FFM) του δεν είναι κρατικός οργανισμός και ως εκ τούτου δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την αιτίασή της, η Αθήνα επικαλέστηκε το σημείο ε, της τρίτης παραγράφου του πρώτου άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εκεί, περιγράφεται ότι οι πινακίδες των αυτοκινήτων στη Βόρεια Μακεδονία θα έχουν το ακρωνύμιο ΝΜ και ΝΜΚ ενώ «για όλους τους άλλους σκοπούς, κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD», όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO).

Εφαρμογή της συμφωνίας

Στη συνταγματική ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, πάντως, έχει προσαρμοστεί η Ομοσπονδία Μπάσκετ της γειτονικής χώρας. Είναι γεγονός ότι εκατέρωθεν υπάρχουν πρόνοιες της Συμφωνίας που η υλοποίησή τους εκκρεμεί, όπως τα τρία μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, που «αναμένουν» εδώ και καιρό… κύρωση από την ελληνική Βουλή.

Ευλόγως, προκύπτει το ερώτημα εάν υπάρχει στην Ελλάδα ειδική ομάδα ή δομή, με εμπειρογνώμονες, νομικούς και ανθρώπους που γνωρίζουν την γειτονική γλώσσα και παρατηρούν την υλοποίησή της Συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία. «Η εφαρμογή της συμφωνίας γίνεται από την Πρεσβεία της Ελλάδος στα Σκόπια και την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών» σημείωσαν στο «Βήμα» διπλωματικές πηγές.

Κοτζιάς και γειτονικά μέσα

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκ των «αρχιτεκτόνων» της Συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας να «σταματήσουν, κάποιοι στη Βόρεια Μακεδονία τις παραβιάσεις της Συμφωνίας».

Σε πιο ήπιους τόνους, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και σήμερα τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε να προσαρμοστεί η ονομασία της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στη συνταγματική ονομασία.

Το όλον θέμα απασχόλησε έντονα τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας. «Osmani: Η FFM δεν έχει υποχρέωση να αλλάξει το όνομα» γράφτηκε στην ιστοσελίδα περιοδικού «Fokus». «Η Ελλάδα δεν κατάφερε να αλλάξει το όνομα της FFM» σημείωσε η ιστοσελίδα «Nezavisen», «Οι Έλληνες διαμαρτύρονται τζάμπα, η φανέλα δεν θα αλλάξει» έγραψε η ιστοσελίδα «24Info» ενώ σε παρόμοιο τόνο κυμάνθηκαν και τα υπόλοιπα μέσα.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στην συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ πριν από μήνα, όσο και τον περασμένο Γενάρη κατά την επίσκεψη Οσμάνι στην Ελλάδα, η Αθήνα διεμήνυσε με κάθε τόνο στα Σκόπια την ανάγκη για ορθή εφαρμογή της συμφωνίας για το ονοματολογικό.