ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Ποιοι κλάδοι υπέστησαν «πανωλεθρία» μέσα στην πανδημία

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για το πώς κινήθηκαν σημαντικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας

Ορισμένοι κλάδοι επέδειξαν ισχυρή αντίσταση απέναντι στην πανδημική κρίση, ενώ άλλοι αποδείχθηκαν εξαιρετικά ευάλωτοι και χρειάστηκαν τεχνητή υποστήριξη .

Η οικονομία συνολικά εμφάνισε μείωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας κατά 8,1% το 2021, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

Η συγκεκριμένη έκθεση καταγράφει τη μείωση που υπέστησαν τα εισοδήματα, το μεγάλο πλήγμα σε κατανάλωση και εξαγωγές, το «πάγωμα» των επενδυτικών σχεδίων και την εκτόξευση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους . Τα lockdown που επεβλήθησαν για να μπει φρένο στην επέλαση της πανδημίας έφεραν αναπόφευκτα βαθιά ύφεση. Ωστόσο, δεν επλήγησαν όλες οι κατηγορίες στον ίδιο βαθμό.

Η μείωση αυτή προέρχεται κυρίως από τον  τομέα των υπηρεσιών (-9,4%). Την ίδια ώρα, ο κλάδος τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας είδε την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία να κάνει «βουτιά» 25,4%, ενώ στο χονδρικό – λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές και τις υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης η πτώση ήταν 22,8%.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες συνδέονται εμμέσως και με τον κλάδο του τουρισμού, που είδε τα έσοδά του να καταρρέουν. Από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις χάθηκαν 13,89 δισ. ευρώ (-76,5%), ενώ πτώση κατά 1,978 δισ. ευρώ (-72,1%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 766 εκατ. ευρώ (ΤτΕ, 2020).

Η υφεσιακή δυναμική του τριτογενούς τομέα συγκρατείται από την αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας κατά 2,5% στον κλάδο «δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, εκπαίδευση, δραστηριότητες υγείας και κοινωνικής μέριμνας», η οποία αποδίδεται στην ισχυρή και αναγκαία επέκταση των δημόσιων υπηρεσιών που επέφερε η διαχείριση της πανδημικής κρίσης.

Ήπιες μειώσεις

Στον αντίποδα, πολύ πιο ήπια αποτυπώνεται η ύφεση στη βιομηχανία (πλην κατασκευών), όπου η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μειώθηκε κατά 3,9%, ενώ ακόμα πιο συγκρατημένη ήταν η πτώση στη μεταποίηση (-1,3%).   Οριακή ήταν η συρρίκνωση (0,3%) στον αγροκτηνοτροφικό τομέα.

Ο μόνος κλάδος που στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης σημειώνει αξιοσημείωτη τάση επέκτασης με αύξηση στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία κατά 10,4% ήταν οι κατασκευές.

Οριακή αύξηση είχαμε στον κλάδο «ενημέρωση και επικοινωνία» (0,1%), κάτι που αποδίδεται εν πολλοίς στη χρήση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk