Το κουβάρι μίας ωμής παρέμβασης εκ μέρους της Τουρκίας στις «προεδρικές εκλογές» του περασμένου Οκτωβρίου στα Κατεχόμενα της Κύπρου ξετυλίγει η τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Έσρα Αϊγκίν, με μια αποκαλυπτική ανάρτηση στον προσωπικό της ιστότοπο. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, η Άγκυρα «συνιστούσε» εμφατικά στον τότε τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να αποσυρθεί από τις «εκλογές» απειλώντας τον ίδιο, την οικογένεια και τους συνεργάτες του, ενώ ένα δίκτυο πρακτόρων προσπάθησε να επηρεάσει πρόσωπα και πράγματα.

«Ο εχθρός είναι στην πόρτα. Χρειαζόμαστε ανθρώπους, που αγαπούν την Τουρκία, που δεν θα προδώσουν την Τουρκία, που θα συνεργαστούν με την Τουρκία, για να ηγηθούν αυτού του τόπου. Δεν θέλουμε τον Άκιντσι εδώ. Δεν θα κερδίσει. Θα σιγουρευτούμε δεν κερδίζει. Ακόμα κι αν το κάνει, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Γνωρίζουμε τα πάντα για τους ανθρώπους κοντά του. Ξέρουμε κάθε ανάσα που παίρνουν» διεμήνυαν προεκλογικά πράκτορες της MIT στον Τσενκ Γκουρτσάγκ, γραμματέα του Ακιντζί, σύμφωνα με αναφορές που περιέχονται σε έκθεση ομάδα εκπροσώπων από την κοινωνία των πολιτών, δικηγόρων και ερευνητών.

Στη συνέχεια, οι τούρκοι πράκτορες έγιναν πιο σαφείς. «Σας καλώ να επικοινωνήσετε με τον Ακιντζί. Θα είναι το καλύτερο για αυτόν, την οικογένειά του και τους στενούς συναδέλφους του να αποσύρουν την υποψηφιότητά του. Πείτε του να το ανακοινώσει στο Facebook απόψε. Προερχόμαστε από την κορυφή. Κανείς και τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την επιβίωση της Τουρκίας» ήταν το επόμενο – καθαρά απειλητικό – μήνυμα σύμφωνα με τη διήγηση του Γκουρτσάγκ.

Όταν ο Ακιντζί επικοινώνησε με τον τούρκο πρεσβευτή στα Κατεχόμενα, ζητώντας του εξηγήσεις για τα παραπάνω, έλαβε μια… αφοπλιστική απάντηση: «Θέλετε ομοσπονδία. Θέλετε μια διαφορετική ταυτότητα σχετικά με την τουρκικότητα. Θέλετε την τουρκοκυπριακή ταυτότητα. Η Τουρκία, με όλα τα θεσμικά της όργανα, θέλει μια αλλαγή εδώ». Η επιδείνωση των σχέσεων Ακιντζί – Τουρκίας χρονολογείται από το 2017, με τις δύο πλευρές να έχουν διαφορετική αντίληψη περί της επίλυσης του Κυπριακού. Περαιτέρω επιδείνωση ήρθε το 2020, όταν ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε «φρικτό σενάριο» την πιθανότητα προσάρτησης των Κατεχόμενων από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, την οποία επικαλείται η Αϊγκίν, ανάλογες απειλές δέχθηκε και ο Σερντάρ Ντενκτάς, αλλά και τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι όπως ο Αλί Κισμίρ, επικεφαλής της Ένωσης Τουρκοκύπριων Δημοσιογράφων, ο οποίος είπε ότι έγινε αποδέκτης μηνύματος προς τον Ακιντζί ότι αν δεν εγκαταλείψει την εκλογική μάχη, τότε «κάτι κακό θα του συμβεί».

Μετά από τα παραπάνω, ο Ερσίν Τατάρ εξελέγη (51,69%) νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Μετά την εκδίωξη ενός μετριοπαθούς πολιτικού, όπως ο Ακιντζί, που στήριζε την ομοσπονδιακή λύση, στην ηγεσία των Κατεχόμενων βρίσκεται ένας πλήρως στοιχιζόμενος με τις τουρκικές θέσεις και προωθώντας τη λύση των δύο κρατών.