Πιο κοντά από ποτέ στο πολυαναμενόμενο rebound μετά τις διαδοχικές κρίσεις της περασμένης δεκαετίας βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Τα πρώτα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα μετά την έναρξη της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων δημιουργούν αισιοδοξία για τη μεταπανδημική δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί.

Πλέον, το βασικό σενάριο κυβέρνησης, τραπεζών και αναλυτών προβλέπει την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά ή ακόμη και πάνω από 5% εφέτος και την υπεραπόδοσή τους έναντι του μέσου όρου της ΕΕ τουλάχιστον για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

 

Οι καταλύτες

Οπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, οι βασικές διαφορές σήμερα σε σχέση με τις προηγούμενες απόπειρες επιστροφής στην κανονικότητα που απέτυχαν, αρχικά το 2014 λόγω αποτυχημένων πολιτικών χειρισμών και στη συνέχεια το 2019 εξαιτίας της πανδημίας, είναι οι εξής:

– Βρισκόμαστε σε μία περίοδο δημοσιονομικής χαλάρωσης πανευρωπαϊκά, που θα αποσυρθεί σταδιακά και όχι απότομα, για να διευκολυνθεί η διαδικασία της ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν περιθώρια στοχευμένης κρατικής ενίσχυσης στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον και το 2022.

– Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι η προσπάθεια ανάταξης θα γίνει σε ένα περιβάλλον πλεονάζουσας ρευστότητας. Τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, διευκολύνοντας Δημόσιο, πιστωτικά ιδρύματα και ιδιωτικό τομέα να αντλήσουν με ευνοϊκούς όρους τους απαραίτητους πόρους από τις αγορές.

– Ο τραπεζικός κλάδος έχει εξασφαλίσει την εξυγίανσή του από τα κόκκινα δάνεια και είναι σε θέση, βάσει ρευστότητας και κεφαλαίων, να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Υποστηρικτικά λειτουργεί και η αύξηση της αποταμίευσης κατά 25 δισ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

– Είναι διαθέσιμα έως και το 2027 κεφάλαια ύψους 87 δισ. ευρώ, μέσω κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων, τα οποία θα πέσουν στην οικονομία με τη μορφή δανειοδοτήσεων και επιχορηγήσεων.

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας θεωρεί ότι «η επανεκκίνηση της οικονομίας ξεκίνησε σε θετικό κλίμα, με προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη. Στις χώρες όπου αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εκδηλώνεται σημαντική ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς». Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι η τουριστική δημοφιλία της χώρας και η αύξηση των καταθέσεων κατά τη διάρκεια του lockdown «αποτελούν παράγοντες που προδιαθέτουν για σημαντική ενίσχυση της κατανάλωσης στο υπόλοιπο του έτους».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου πιστεύει πως είναι εφικτό να υλοποιηθούν επενδύσεις άνω των 90 δισ. ευρώ την επόμενη εξαετία μέσω του πλάνου «Greece 2.0», που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης. Με αυτό ως δεδομένο εκτιμά ότι εφέτος το ΑΕΠ θα τρέξει με 6% και με 5% ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2022-2024.

 

Νέες χρηματοδοτήσεις

Αισιόδοξος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ο οποίος στην πρόσφατη παρουσίαση της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας τόνισε ότι ο αναπτυξιακός της χαρακτήρας αλλάζει την ατζέντα στον κλάδο, καθώς με εξασφαλισμένη τη μείωση των δεικτών καθυστερήσεων, θα δώσει έμφαση στις νέες χρηματοδοτήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το 2024 η πιστωτική επέκταση στα επιχειρηματικά δάνεια θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ και έως το 2026 θα έχει ανέλθει στα επίπεδα των 33 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση του είναι πως τα νέα έργα, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, θα προσθέσουν σε ετήσια βάση 1%-2% στους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Λαμβάνοντας αυτό υπ’ όψιν για την τετραετία 2021-2024 βλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4,60%.

Τα πρώτα σήματα από την επανεκκίνηση της αγοράς

Μία πρώτη γεύση της ανοδικής κίνησης που μπορεί να πετύχει η ελληνική οικονομία κατά τη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα, πήραμε από ορισμένους δείκτες του τελευταίου διμήνου. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, η ετήσια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας εκτιμάται στο 9,7% τον Απρίλιο, ενώ τον Μάιο η τάση αυτή διαφαίνεται πιο ενισχυμένη (+11%). Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνονται, σύμφωνα με την ΕΤΕ, οι πιθανότητες η ανάπτυξη στο σύνολο του 2021 να ξεπεράσει το 4,70%, που προβλέπει το βασικό της σενάριο.