Πεισματικά αρνείται η πανδημία να συμβαδίσει με το άνοιγμα του καιρού και την προσμονή του κόσμου για το Πάσχα. Το παράθυρο αισιοδοξίας σπιθαμή δεν άνοιξε τις τελευταίες μέρες. Ακόμη κι αν στα νοσοκομεία οι άνθρωποι που παλεύουν για τη ζωή τους είναι κάτω από 75 χρονών, ο κοροναϊός στοιβάζει καθημερινά στις ΜΕΘ περισσότερους ασθενείς, 40, 50, 60 χρονών. Προοιωνίζεται Εβδομάδα Παθών με 90 και 100 νεκρούς το 24ωρο.

Ακουγόταν την Παρασκευή στις εκκλησίες ο Ακάθιστος Υμνος την ώρα που έξω από αυτές το ιικό φορτίο είχε διαπεράσει «τα τείχη» των πόλεων και εξακολουθούσε να αυξάνεται επικίνδυνα με κανένα από τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων να μπορεί να διαβεβαιώσει ότι σε κάποια περιοχή της χώρας έχει η κατάσταση σταθεροποιηθεί. Τα ενεργά κρούσματα φαίνεται να ξεπερνούν τις 28.000 σε όλη τη χώρα και νέοι θύλακες πολλαπλασιασμού τους ξεπηδούν από μέρος σε μέρος.

Η Θάσος, ο δήμος Ρεθύμνου, ο δήμος Φαιστού, ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών, η Κύθνος, ο δήμος Διδυμότειχου, ο δήμος Πύδνας- Κολινδρού, ο δήμος Καβάλας, ο δήμος Βόλου, ο δήμος Σιντικής Σερρών και ο δήμος Βόρειων Τζουμέρκων, είναι περιοχές που είδαν τα κρούσματα να υπερδιπλασιάζονται και υπερτριπλασιάζονται σε λίγες μέρες, αποκτώντας βαθύ κόκκινο χρώμα στον πολύπαθο υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Την Παρασκευή οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 824 και κατά μέσο όρο κάθε ασθενής, μόνος του ή με κάποιον συγγενή του σε παρακείμενο κρεβάτι, δίνει τη μάχη επί 17 μέρες για να γλυτώσει τη ζωή του. Ομως εδώ και πολλές μέρες αυτός ο αριθμός ουδέποτε σταμάτησε το ανοδικό του σπριντ και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου παραδέχτηκε ότι την επόμενη εβδομάδα ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα σταθούν ξανά στα πόδια τους, θα είναι αντίστοιχος με τον σημερινό, που έφτασε τους 91, χθες τους 104, αύριο κανείς δεν ξέρει.

Ολα κρέμονται από μία λεπτή κλωστή με μία βρετανική μετάλλαξη ιδιαίτερα ευφυή και με συγκεκριμένη στόχευση στη μολυσματική της δεινότητα. Το μόνο όπλο σε αυτή την απειλή ,επισημαίνουν για πολλοστή φορά οι επιστήμονες, είναι η μάσκα και οι αποστάσεις, η αποφυγή συγχρωτισμού, ένα τρίπτυχο που ίσως οι περισσότεροι προσπαθούν να εφαρμόζουν αλλά αρκούν οι λιγότεροι για να πυροδοτήσουν τη βόμβα.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η πανδημία μοιάζει με το νέφος που εδραιώνει την υπόστασή του όσο αυξάνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικά τις λέξεις καλούμενος να περιγράψει την κατάσταση. «Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%. Στην Αττική, η επιδημία παρουσίασε συρρίκνωση 5% με δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης και στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης»

Και η Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε: «Μιλάμε για μία εύθραυστη ισορροπία. Τώρα που ο ιός είναι παντού, θα πρέπει να μην χαλαρώσουμε. Οι δύο κύριες πηγές μετάδοσης είναι η ενδοοικογενειακή και οι κοινωνικές συναθροίσεις είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. Χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση, καθώς ο ιός καραδοκεί για  να μας ξεγελάσει όποτε εμείς ξεχαστούμε».

Δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό σε όλη τη χώρα είναι περίπου 5.500 ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι 250 ανά ημέρα. Τα νοσοκομεία  δεν έχουν πάρει ανάσα και αυτή κατάσταση ασφυξίας θα συνεχιστεί για δύο με τρεις εβδομάδες. «Η εμπειρία μας δείχνει ότι όταν υπάρχει σταθεροποίηση και μετά μείωση των νέων κρουσμάτων,  χρειάζεται υπομονή για να δούμε μείωση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους».

Η καθηγήτρια εκτίμησε ότι για την επόμενη εβδομάδα μπορεί να γίνει πρόβλεψη και αυτή δείχνει ότι θα έχουμε παρόμοια εικόνα όσον αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ αλλά και στον αριθμό των θανάτων.

Κανένας από τους επιστήμονες δεν γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση σε λιγότερο από 15 μέρες. Ολοι γνωρίζουν όμως ότι οι άνθρωποι με τις άσπρες στολές δεν θα βγάλουν με ανακούφιση τις προστατευτικές μάσκες ξαποσταίνοντας με καφέ στην αναπαυτική καρέκλα.