Τα πρώτα self-tests από τα 900.000 που έχει παραλάβει η χώρα, βρίσκονται ήδη στα χέρια των φαρμακοποιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα από την Πέμπτη πρόκειται να ξεκινήσει σταδιακά η διάθεσή τους σε αυτούς που έχουν προτεραιότητα.

Με βάση τον προγραμματισμό, η προτεραιότητα θα δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς τα self test αποτελούν βασικό εργαλείο για να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία από τις 12 Απριλίου. Οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στα φαρμακεία των αστικών κέντρων από Τετάρτη – Πέμπτη και στην περιφέρεια από Παρασκευή.

Πώς γίνεται το self test

Το self-test είναι πολύ απλό στην χρήση του και απαιτεί λίγα λεπτά προκειμένου να γίνει από τους πολίτες.

Με την μπατονέτα, αφού λάβουμε το ρινικό επίχρισμα, το τοποθετούμε σε ένα ειδικό υγρό και στη συνέχεια ρίχνουμε το υγρό αυτό στη δοκιμαστική πλακέτα για να πάρουμε το αποτέλεσμα.

Ανάλογα με την ένδειξη που θα δείξει η πλακέτα, σε περίπτωση που είναι θετικό θα πρέπει να το δηλώσουμε στην διαδικτυακή πλατφόρμα που θα ανοίξει εντός ημερών.

Η διαδικασία αν το τεστ βγει θετικό

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα  self-testing.gov.gr  (η οποία θα λειτουργήσει την Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. Τονίζεται ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Σαρηγιάννης: Συγκλονιστικό όπλο τα self test

Τα self test αποτελούν ένα ισχυρό όπλο για να σταματήσει η διασπορά του κοροναϊού και να ανοίξουν δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο, σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που μίλησε στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, προκειμένου να αποδώσουν τα self test απαιτείται «μαζικότητα στην εφαρμογή τους» ενώ τόνισε ότι «θέλουμε να δούμε περισσότερα κρούσματα».

«Είναι ένα άμεσο όπλο που σε συνδυασμό με καλή ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ και την καραντίνα των ανθρώπων που θα βγουν θετικοί, μπορούμε μέσα σε ένα διάστημα 3-4 ημερών, πραγματικά να βάλουμε σημαντικούς αριθμούς σε καραντίνα και να σταματήσουμε την διασπορά. Θέλουμε να δούμε περισσότερα κρούσματα», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι το μέτρο αυτό «στην κλίμακα και την συχνότητα που καλούμαστε να το εφαρμόσουμε» μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε σχεδόν όλους τους ενεργούς φορείς.

«Είναι συγκλονιστικό σαν όπλο σε σύγκριση με το τι μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι τώρα», ήταν η χαρακτηριστική φράση του καθηγητή, ο οποίος συμπλήρωσε πως «θα έχει μια αξιοπιστία που μπορεί να μην είναι η τέλεια όπως θα την έκανε ένας γιατρός σε ένα καλό μικροβιολογικό εργαστήριο αλλά παρ’όλα αυτά θα μας δώσει ικανά αποτελέσματα για να αναχαιτίσουμε την πανδημία».

Μάλιστα, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι ενώ άλλα μέτρα όπως το lockdown, «έχουν έναν χρόνο υστέρησης μέχρι να δώσουν αποτέλεσμα της τάξης των 10-15 ημερών» στην περίπτωση των μαζικών self test «επειδή ακριβώς πάμε να ανιχνεύσουμε τους ασυμπτωματικούς και προ-συμπτωματικούς, στα πρώτα δύο-τρία 24ωρα δηλαδή από την επιμόλυνση, στην πραγματικότητα, αν εκεί σταματήσουμε τις επαφές, ουσιαστικά σταματάς τη διασπορά στις πρώτες τρεις ημέρες από την στιγμή που υπάρχει μόλυνση».