Η Μάγια βρισκόταν σε άδεια μητρότητας όταν ξέσπασε η πανδημία, αλλά μέσα σε λίγο καιρό μετά την επιστροφή της στη δουλειά τον Ιούλιο, η σύμβουλος πληροφορικής με έδρα το Λονδίνο και η μητέρα δύο μικρών παιδιών έφτασε στα όριά της. Η ίδια είναι ένα βήμα πριν λήξει πρόωρα την καριέρα της όπως αναφέρει στους Financial Times. Και δεν είναι η μόνη. Καθώς η πανδημία αναγκάζει τους γονείς να ισορροπήσουν μεταξύ καριέρας και ανατροφής των παιδιών τους, δύο στις πέντε εργαζόμενες μητέρες σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.

Αυτό δείχνει έρευνα της βρετανικής εφημερίδας που διαπιστώνει ότι η πανδημία έχει επηρεάσει δυσανάλογα τις εργαζόμενες γυναίκες. Αφενός τα παιδιά σε μικρή ηλικία που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, χρειάζονται έναν ενήλικα στο σπίτι κι αφετέρου, οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Η πανδημία αναμένεται να διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων. Οι γυναίκες χάνουν επαγγελματικές ευκαιρίες διότι μένουν σπίτι, κάτι που αναμένεται να διαρκέσει πολύ καιρό, ακόμη και μετά τη λήξη της κρίσης.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι ο καταμερισμός της οικιακής εργασίας τον τελευταίο χρόνο έχει σε μεγάλο βαθμό επιστρέψει στα παλιά πρότυπα. Οι γυναίκες που κατείχαν υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να κατεβάσουν ταχύτητα στη δουλειά, ή ακόμη και να εγκαταλείψουν την εργασία τους, εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey.

Ανισότητα στις δουλειές του σπιτιού

Η ανισορροπία μεταξύ των φύλων στη φροντίδα των παιδιών και στις δουλειές του σπιτιού καταδεικνύει εν μέρει το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εργάζονται σε δουλειές μερικής απασχόλησης, ή να αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες συντρόφους τους, σύμφωνα με τη Μόνικα Κέισερ, επικεφαλής του τμήματος κοινωνικής πολιτικής του ΟΟΣΑ.

Σε περισσότερες από 30 χώρες του ΟΟΣΑ, πάνω από το 25% των εργαζομένων γυναικών βρίσκονταν σε θέσεις μερικής απασχόλησης πριν από την πανδημία, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού των ανδρών. Το ποσοστό των γυναικών σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας, ήταν επίσης πολύ υψηλότερο, ενώ οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνταν σε τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως το λιανεμπόριο.

Παρά το γεγονός ότι το κύριο βάρος της ανατροφής των παιδιών έχει πέσει στις πλάτες των μαμάδων, οι άντρες συνεισφέρουν πλέον πιο πολλά στο σπίτι από ότι παλαιότερα. Η έρευνα των Financial Times έδειξε ότι δύο στους πέντε άντρες ανέφεραν ότι κάνουν περισσότερες δουλειές κατά τη διάρκεια του lockdown. Εν τούτοις, οι γυναίκες επωμίζονται τα μεγαλύτερα βάρη και δη, οι μητέρες με μικρά παιδιά που κάνουν τηλεργασία.

Μολονότι οι περισσότερες χώρες παρείχαν οικονομική στήριξη στους εργαζόμενους γονείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετό. Χώρες που τα πήγαν καλύτερα, όπως οι Σκανδιναβικές ή η Ολλανδία, είχαν ήδη ισχυρές οικογενειακές πολιτικές προτού ξεσπάσει η πανδημία.

Στα ύψη το στρες

Όμως χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Βρετανία όπου υπάρχει κουλτούρα πολύωρης ημερήσιας εργασίας αλλά και μικρότερη κυβερνητική μέριμνα για βοήθεια των γονέων, η πρόκληση για τους εργαζόμενους γονείς ήταν τεράστια, με τα πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας να μην αφήνουν αλώβητη την ψυχική τους υγεία.

Σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες της έρευνας ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα στρες, με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των γυναικών. Η συντριπτική πλειονότητα ανέφερε χαμηλότερα επίπεδα κινήτρου και χαράς για τη ζωή, ενώ οι γονείς σημείωσαν χειρότερα ποσοστά από εκείνους που δεν έχουν παιδιά.