Τρεις μήνες πριν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την επίσπευση όσων κατεδαφίσεων έχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Ταγαράς με επιστολή τους ζητούσαν από τους συντονιστές επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας να κατεδαφίσουν όσες αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται σε δάση, δασικές και αναδασωτέες περιοχές, περιοχές αιγιαλού – παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές.

Χθες αργά το βράδυ, ο νυν υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας και άλλοι 11 υπουργοί της κυβέρνησης κατέθεσαν τροπολογία με την οποία παγώνουν το κύμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, παραλίες, αλλά και στις όχθες και παρόχθιες ζώνες ποταμών, τις οποίες έχουν δρομολογήσει τόσο το ΥΠΕΝ όσο και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε όλη τη χώρα.

«Παράθυρα» στον αιγιαλό

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Ειδικότερα, η ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, θυμίζει έντονα προεκλογικές περιόδους και αφορά αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων έως τις 31 Οκτωβρίου σε αιγιαλούς και παραλίες. Η τροπολογία επικαλείται τις συνθήκες της πανδημίας, που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών τακτοποίησης ή νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι «αναστέλλεται μέχρι τις 31/10/2021 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για κάθε είδους έργα που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών».

Εντονες πιέσεις

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν στο «Βήμα» καλά πληροφορημένες πηγές, κινητοποιήθηκε μετά τις έντονες πιέσεις παραγόντων από την Κρήτη και τη Χαλκιδική, όπου το προηγούμενο διάστημα είχαν βγει οι μπουλντόζες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την κατεδάφιση παράνομων κατασκευών, οι οποίες στην πλειονότητά τους αφορούσαν τουριστικές εγκαταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «η νέα κατάσταση θα καταστεί πλέον μη αναστρέψιμη δίχως να υπάρχει υπαιτιότητα και κατά παράβαση των αρχών της επιείκειας και της χρηστής διοίκησης».

Είναι αξιοσημείωτο ότι, ο… πόλεμος ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε ξεκίνησε η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων στην Κρήτη, με μια περίφραξη κατοικίας στην περιοχή της Ελούντας. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες προσπάθειες που είχαν επιχειρηθεί στο παρελθόν στο νησί είχαν παγώσει μετά από έντονες διαμαρτυρίες επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, αλλά και την παρέμβαση πολιτικών παραγόντων και βουλευτών που είχαν βάλει φρένο στις τότε προσπάθειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να βάλει τάξη στην αυθαίρετη δόμηση. Το προηγούμενο πρόγραμμα κατεδαφίσεων είχε διακοπεί απότομα το 2017, όταν επιχειρήθηκε να κατεδαφιστεί κατάστημα εστίασης σε παραλία των Χανίων. Το ίδιο έχει συμβεί πολλές φορές και στην Χαλκιδική, με την τελευταία προσπάθεια να τελειώνει άδοξα την περασμένη εβδομάδα.

Οι υπουργοί που υπογράφουν την τροπολογία είναι οι: Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Σκρέκας, Κ. Τσιάρας, Μ. Βορίδης, Κ. Καραμανλής, Γ. Πλακιωτάκης, Σπ. Λίβανός, Κ. Πιερρακάκης, Θ. Σκυλακάκης, Στ. Πέτσας και Ν. Χαρδαλιάς.