Aπό τη Σατωβριάνδου μέχρι τη Μάρνη, oι δρόμοι της Αθήνας με τα οικεία για το γαλλικό κοινό ονόματα, μας υπενθυμίζουν, τρόπο τινά, σε  καθημερινή βάση τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που ενώνουν τον ελληνικό με τον γαλλικό λαό. Ετσι λοιπόν, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει εφέτος ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Ανάμεσα σε αυτές τις δραστηριότητες θα βρούμε την Έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και την δημοσιογραφική της ιστοσελίδα RetroNews, τον Διαγωνισμό Κόμικς 1821, μια συνεργασία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο για την ανάδειξη νέων ταλέντων,

Εκπαιδευτικά προγράμματα και κινηματογραφικές συναντήσεις που θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο 2021 σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Τέλος, η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Zabou, διάσημη για τα graffiti που κοσμούν τους δρόμους πολλών πόλεων ανά τον κόσμο, θα συμμετάσχει στο Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας. Μία ακόμη αφορμή για την ανάδειξη του επίκαιρου και διαχρονικού μηνύματος της Ελληνικής Επανάστασης και της ελληνογαλλικής φιλίας.

Σε αυτή την επιχείρηση συνέβαλαν ελληνικοί φορείς (περιφέρειες, πόλεις, μουσεία, βιβλιοθήκες κ.α.) εμπλουτίζοντας τις δράσεις και διαχέοντάς τες στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη διατήρηση των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και της ελληνογαλλικής φιλίας, στο διηνεκές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διακαής πόθος των Γάλλων φιλελλήνων ήταν η ελληνική ανεξαρτησία η οποία μάλιστα  αποτέλεσε πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας και λογοτεχνικής, ή ακόμη και πολιτικής, έμπνευσης.

«Ελάχιστοι Γάλλοι μαθητές αγνοούν «Το Ελληνόπουλο» του Βίκτωρος Ουγκώ, και αντίστοιχα, παρά τη μακρινή του απόσταση, το νησί της Χίου προκαλούσε τη συμπάθεια και την αγωνία του κοινού που αντίκριζε τη «Σφαγή της Χίου» του Ευγένιου Ντελακρουά στο Παρίσι το 1824» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας. «Από την πλευρά τους, οι Έλληνες αγωνιστές γνώριζαν την ιστορία της Γαλλίας και αυτοχαρακτηρίζονταν συγκληρονόμοι των αρχών του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού» καταλήγει.