Την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάρτιν Τζούρντα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το ΤΧΣ, ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται ονόματα για τον αντικαταστάτη του, ο οποίος θα επιλεγεί μετά από διεθνή διαγωνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερος διάδοχος του κ. Τζούρντα είναι ο κ. Ιορδάνης Αϊβάζης, που μέχρι πρότινος συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του νυν αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου του Ταμείου κ. Ηλία Ξηρουχάκη.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ευχαριστημένη με το έργο του κ. Τζούρντα στην Ελλάδα και πως η αποχώρησή του από τη θέση ήταν δρομολογημένη.

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται και με τις επικείμενες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου, με στόχο την ομαλή επαναφορά στον ιδιωτικό τομέα της Τράπεζας Πειραιώς και την ευρύτερη αποεπένδυση από τον κλάδο κάποια στιγμή από το 2022 και μετά.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, με μερική ή 100% συμμετοχή στην έκδοση από το ΤΧΣ, κάτι που για να υλοποιηθεί προϋποθέτει τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία.

Στο θέμα είχε αναφερθεί ο ίδιος ο κ. Τζούρντα με δηλώσεις του στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα ο κ. Τσούρντα προανήγγειλε την έκδοση ενημερωτικού δελτίου για αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς, με την έκδοση των νέων μετοχών να δρομολογείται κατά τον ίδιο, για το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον κ. Τζούρντα, στόχος του ΤΧΣ μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι η μείωση του ποσοστού του στην τράπεζα κάτω από το 30%.

Το Bloomberg επικαλούμενο άλλες πηγές αναφέρει ότι η τράπεζα θα αντλήσει μέσα από αυτή τη διαδικασία έως 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσούρντα πάντως σημείωσε ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το είδος της αύξησης». Σε κάθε περίπτωση, για να προχωρήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση θα πρέπει προηγουμένως να αλλάξει ο νόμος για το ΤΧΣ, ώστε να του δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε εκδόσεις νέων μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ βρέθηκε να κατέχει το 61,30% των κοινών μετοχών της τράπεζας, μετά την μη πληρωμή από το συστημικό όμιλο του κουπονιού των μετατρέψιμων ομολόγων (Cocos) τον περασμένο Δεκέμβριο, κατόπιν σύστασης της ΕΚΤ.

Ως αποτέλεσμα, οι ομολογίες μετατράπηκαν σε μετοχές και το ποσοστό του από το 24% αυξήθηκε πάνω από το 60%.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πέραν της επιτάχυνσης του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν σε επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του νέου CEO του ΤΧΣ.