Νομοθετικές παρεμβάσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ προκειμένου να δοθεί ασυλία στους γιατρούς που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού  ζητά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Το Δ.Σ. των ιατρών της Αθήνας με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Kωνσταντίνο Τσιάρα ζητά την άμεση σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που θα εξετάσει το αίτημά του και θα εισηγηθεί τη σχετική νομοθετική παρέμβαση για την ασυλία των ποινικών, αστικών και πειθαρχικών ευθυνών των ιατρών κατά την άσκηση των καθηκόντων  τους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την επιστολή υπογράφουν για τον ΠΙΣ ο Πρόεδρός του Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πλαστικός χειρούργος και ο γενικός γραμματέας Γεώργιος Ελευθερίου, αγγειοχειρουργός την 29.12.2020.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ

Στην εν λόγω επιστολή  προς τον υπουργό Δικαιοσύνης επισυνάπτεται και η  γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΠΙΣ  κύριου Ευάγγελου Κατσίκη ο οποίος αναπτύσσει την νομική επιχειρηματολογία του αναφορικά με την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων από την Κυβέρνηση ώστε να προστατευθούν οι ιατροί από τυχόν  μηνύσεις, αγωγές και πειθαρχικές διώξεις που πιθανά  προκύψουν από τον τρόπο της άσκησης των ιατρικών καθηκόντων τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το ζήτημα της ιατρικής ευθύνης

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή του ΠΙΣ θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα, αναφορικά με το ζήτημα της ιατρικής ευθύνης των εμπλεκομένων ιατρών στην διαχείριση της πανδημίας.

«Το θέμα αυτό θεωρούμε ότι μπορεί δυνητικά να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά το τέλος της πανδημίας και να προκαλέσει σε πλήθος ιατρών που (όπως αναγνωρίζει η κοινή γνώμη) προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους, τεράστια ταλαιπωρία από αγωγές και μηνύσεις οι οποίες πιθανότατα θα στερούνται πάσης βασιμότητας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νομικά επιχειρήματα του κυρίου Ευάγγελου Κατσίκη υπέρ της θέσπισης της ασυλίας  των γιατρών και οι προτάσεις στις οποίες και καταλήγει.

Ο κ. Κατσίκης προτείνει προς τον υπουργό της Δικαιοσύνης να υπάρξει ασυλία για τους γιατρούς που ασχολούνται με τον covid – 19 δηλαδή να μη διώκονται ποινικά αλλά ούτε αστικά και ότι σε περίπτωση που κάτι ανακύψει εις βάρος τους να μην οδηγηθεί η διαδικασία ελέγχου στη Δικαιοσύνη –  όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα – αλλά η υπόθεση να εξεταστεί από ένα εξειδικευμένο ιατρικό όργανο το οποίο θα λειτουργεί εντός του ΠΙΣ.

Οι προτάσεις του νομικού εκπροσώπου του ΠΙΣ

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες καταστάσεις που προκαλεί η διαχείριση της πανδημίας θεωρώ ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο νομοθετικής απαλλαγής ή περιορισμού της ευθύνης από αμέλεια των ιατρών σε ιατρικές πράξεις που αφορούν την αντιμετώπιση της θεραπείας COVID – 19, είτε σε αντίθετη περίπτωση το ενδεχόμενο το κράτος να αναλάβει εγγυητική ευθύνη για τις τυχόν σχετικές αξιώσεις αποζημίωσης σε βάρος των ιατρών (π.χ. παραιτούμενο σαφώς από το δικαίωμα αναγωγής σε περιπτώσεις αμελείας εντός των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων)».

«Βεβαίως θεωρώ ότι η κρατική εγγυητική ευθύνη δεν καλύπτει το ποινικό μέρος της υπόθεσης γι’ αυτό και προτείνω ότι η ευθύνη του ιατρού θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις βαρείας αμέλειας οι οποίες όμως ( λόγω του σύνθετου και άκρως εξειδικευμένου νομικούς πλαισίου) θα πρέπει να κρίνονται, όχι κατά την συνήθη πρακτική (κατά την προδικασία από τον αρμόδιο εισαγγελέα) αλλά από ένα εξειδικευμένο ιατρικό όργανο το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει εντός του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου….»

«Αυτό το ειδικό όργανο θα ήταν σε θέση να κρίνει – κατ’ αρχήν – εάν συντρέχει, από ιατρικής απόψεως, βαρεία αμέλεια του ιατρού ανά περίπτωση και βάση αυτής της γνωμοδότησης να κινείται ο ποινικός έλεγχος του ιατρού. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η άσκοπη και ατεκμηρίωτη εκκίνηση ποινικών διώξεων σε βάρος ιατρών και ταυτόχρονα ο έλεγχος ( με την αντίστοιχη οικονομία της δίκης)  θα περιοριζόταν μόνο στις περιπτώσεις που είναι άξιες αυτού του ελέγχου….».

«Όλα τα ανωτέρω βεβαίως απαιτούν νομοθετικές παρεμβάσεις και μάλιστα με αναδρομική εφαρμογή» καταλήγει ο  νομικός σύμβουλος του ΠΙΣ στις προτάσεις του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Διαβάστε ολόκληρη τη γνωμοδότηση για την ασυλία των ιατρών εδώ