Με ικανοποίηση χαιρέτισαν Ευρωπαίοι και Βρετανοί πολιτικοί την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, έπειτα από εννέα μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τους πανηγυρισμούς του Τζόνσον μέχρι την ξεκάθαρη ανακούφιση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών έχουν σίγουρα άλλον έναν λόγο να γιορτάζουν πέρα από τα Χριστούγεννα.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η συμφωνία για το Brexit είναι «ιστορική».

Στη Βρετανία, το κόμμα των Εργατικών επιφυλάσσεται ακόμα να τοποθετηθεί, ενώ η πρωθυπουργός της Σκωτίας δηλώνει για άλλη μια φορά τη θέληση της για ανεξαρτησία με αφορμή τη συμφωνία για το Brexit.

Tι λένε οι δύο διαπραγματευτές

Ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο Ντέιβιντ Φροντ, οι οποίοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους αρκετές φορές, δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της συμφωνίας.

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ευχαριστώντας τους συνδιαπραγματευτές του, δήλωσε πως είναι μια «τεράστια ανακούφιση αυτή η συμφωνία, παράλληλα όμως είναι και μια μέρα λύπης», όχι μόνο για ό,τι έμεινε πίσω, αλλά και για ό,τι έπεται.

«Χαρούμενος και περήφανος» δηλώνει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας, Ντέιβιντ Φροστ, για την ιστορική συμφωνία της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που ηγήθηκα της ομάδας που σήμερα πέτυχε αυτήν την εξαιρετική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι δύο πλευρές δούλεψαν ακούραστα μέρα με τη μέρα, σε δύσκολες συνθήκες, για να πετύχουν την μεγαλύτερη και ευρύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο, σε χρόνο ρεκόρ. Σας ευχαριστώ όλους», έγραψε στο Twitter.

Σαρλ Μισέλ: Η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας

Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συμπλήρωσε:

«Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους».

«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Επισήμανε ότι «αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως»

Βέλγιο, Ιταλία και Ολλανδία χαιρέτισαν την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και την ΕΕ

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε πως η συμφωνία προσφέρει την δυνατότητα διατήρησης μιας ισχυρής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο και «παρέχει κρίσιμες εγγυήσεις για δίκαιο ανταγωνισμό με τις εταιρείες μας».

«Στο τέλος, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που έχει σημασία για μένα: η διασφάλιση της καλύτερης δυνατής προστασίας για τα οικονομικά συμφέροντα του Βελγίου. Πρέπει να προστατεύσουμε τις βελγικές εταιρείες μας από τον αθέμιτο βρετανικό ανταγωνισμό», δήλωσε Ντε Κρο σε ανακοίνωσή του.

«Με αυτήν τη συμφωνία, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τις έντονες συνομιλίες των τελευταίων τεσσάρων ετών. Τώρα μπορούμε να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας, ισχυρής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, που υπήρξε ανέκαθεν ένας ιστορικός εταίρος της χώρας μας. Είναι πλέον καιρός να κοιτάξουμε το μέλλον», πρόσθεσε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισε «καλά νέα» τη συμφωνία Βρυξελών – Λονδίνου, σημειώνοντας πως η Βρετανία θα παραμείνει ένας κεντρικός εταίρος και σύμμαχος της ΕΕ και της Ιταλίας.

«Τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών και επιχειρήσεων και πολιτών είναι διασφαλισμένα», τόνισε ο Κόντε με tweet του.

«Εξαιρετικά νέα» ήταν η αντίδραση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στην ανακοίνωση της συμφωνίας.

Ικανοποιημένοι οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας Μέι και Κάμερον

Οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον, που είχαν παίξει ρόλο στο Brexit στη Βρετανία, χαιρέτισαν σήμερα μια «πραγματικά ευπρόσδεκτη» εμπορική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η εμπορική συμφωνία είναι πραγματικά ευπρόσδεκτη» αποτελώντας «αναγκαίο βήμα για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης με την ΕΕ ως φίλοι, γείτονες και εταίροι», έγραψε στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε προκηρύξει το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Η Τερέζα Μέι, η οποία τον διαδέχθηκε και παραιτήθηκε επειδή το Κοινοβούλιο δεν είχε εγκρίνει τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ που η ίδια είχε διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι η συμφωνία έφερε «εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις» και συνέβαλε να «διατηρηθεί η ροή του εμπορίου».

Χαιρετίζει τη συμφωνία ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν χαιρέτισε την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και την ΕΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του επειδή αποφεύχθηκε η επιστροφή στα «σκληρά» σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Μια συμφωνία για το Brexit είναι πραγματικά καλοδεχούμενη μετά από τέσσερα μακρά χρόνια διαπραγματεύσεων», είπε ο Μάρτιν. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει πλέον στις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στη σφυρηλάτηση «μιας καλής σχέσης» μεταξύ τους τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.