Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν το τελευταίο 2ωρο 36.804 νέες μολύνσεις από την Covid-19, ενώ 691 ασθενείς έχασαν τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Και οι δύο αυτοί αριθμοί είναι αυξημένοι σε σύγκριση με την Δευτέρα, όταν είχαν ανακοινωθεί 33.364 νέα κρούσματα και 215 θάνατοι, ενώ αποτελούν ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Η πρόσφατη αύξηση των νέων μολύνσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη νέα και πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού, γνωστή ως VUI-202012/01.

Ο Δρ Yvonne Doyle χαρακτήρισε την «απότομη και ξαφνική αύξηση» των περιπτώσεων κοροναϊού την Κυριακή ως «σοβαρή ανησυχία».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή που θα επεκταθεί γρήγορα θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο θανατηφόρα ή οδηγεί σε πιο σοβαρές λοιμώξεις – και τα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί πρέπει να λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ προειδοποίησε ότι το νέο στέλεχος ήταν «εκτός ελέγχου» και εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.