Σε μια εποχή που η λέξη κορωνοϊός προκαλεί – τουλάχιστον – δυσφορία, η «Ελληνοεκδοτική» επέλεξε να αναδείξει μια αθέατη πλευρά του φαινομένου που πλήττει όλον τον κόσμο: πως, τελικά εκλαμβάνουν στο μυαλό τους οι μαθητές των ελληνικών σχολείων αυτό το φαινόμενο;

Το αποτέλεσμα είναι μια θαυμάσια, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έκδοση που προέκυψε μέσω διαγωνισμού και ονομάζεται «Με τη σκέψη μου αγκαλιάζω τον κόσμο». Εκατόν είκοσι ένα παιδιά έχουν ζωγραφίσει ή γράψει, ή και τα δύο για τον κορωνοϊό.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Η ιδέα αυτού του εγχειρήματος γεννήθηκε τον εφετινό Μάρτιο, όταν για πρώτη φορά η Ελλάδα ένιωσε στο πετσί της τι σημαίνει υποχρεωτικός εγκλεισμός και όταν «εμείς νιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι για τα παιδιά, κάτι που θα μείνει ως δικό τους αποτύπωμα, ως δικό τους χρονικό εκείνων των ημερών» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο εκδότης κ. Διονύσης Βαλεριάνος

Zωγραφιά του Αγγελου Ρόκα (Αγιος Ιωάννης Ρέντη)

Θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί το όνομα κάποιων από τα παιδιά που ασχολήθηκαν με την έκδοση αυτή, οπότε δεν θα αναφέρουμε κανένα παρά μόνον εκείνα που επιλέξαμε για την εικονογράφηση αυτού του κειμένου. Τα κείμενα και οι ζωγραφιές πάντως, καλύπτουν όλη την ελληνική περιφέρεια , ενώ η έμπνευση των παιδιών είναι πραγματικά συγκλονιστική!

Ζωγραφιά της Ελενας Γκουδεράκη (Πέλλα)

Επίσης, πολλές ιστορίες όπως και πολλές ζωγραφιές διακρίνονται από χιούμορ, το οποίο μπορεί να κάνει ακόμα και τα πιο δυσάρεστα πράγματα στον κόσμο, τουλάχιστον ανεκτά.

Ζωγραφιά του Γιάννη Βδέλλα (Αχαρναί)

Για αυτή την έκδοση της οποίας την γενική εποπτεία είχε η συγγραφέας και παιδαγωγός Μαριάννα Κουμαριανού, δούλεψε επίσης η ομάδα συγγραφέων της «Ελληνοεκδοτικής»: Γιώτα Αλεξάνδρου, Δέσποινα Ηρακλέους, Βασίλης Κουτσιαρής, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, Λίνα Μουσιώνη, Ιωάννα Μπαμπέτα και Γιώργος Μπουμπούσης.

Ζωγραφιά του Βίκτωρα Γκιώκα (Γλυφάδα)

Επί δυο μήνες δε, η ομάδα των εικονογράφων του εκδοτικού οίκου (Κατερίνα Βερούτσου, Ράνια Ηλιάδου, Αιμιλία Κονταίου, Αχιλλέας Ραζής, Χρύσα Σπυρίδωνος, Ελένη Τσαλδίρη και Zafouko Yamamoto) εξέβαλε εξίσου σκληρό κόπο για την επιλογή της εικονογράφησης έργο κάθε άλλο παρά εύκολο.

Η ευαισθησία αυτών των εκδόσεων είναι πολύ μεγάλη. Μια από τις προσπάθειές της ήταν και η κυκλοφορία τον Νοέμβριο του 2019 του παραμυθιού «Η Αλεπού η μοδίστρα» της Χριστίνας Ντούμα. Η έκδοση εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκδοτική προσπάθεια με γενικό τίτλο «Τα όνειρα του Θοδωρή». Ο εν λόγω Θοδωρής είναι ο Θοδωρής Ντούμας, γιός της Χριστίνας και του Τάκη Ντούμα που επί χρόνια παλεύουν για την αποκατάσταση της υγείας του, χωρίς και αυτοί να έχουν χάσει το χιούμορ τους.

Από τα επτά του χρόνια ο Θοδωρής Ντούμας, ο ένας από τους δύο γιους του ζεύγους, άρχισε να παρουσιάζει μια από τις πολλές αλλά δυστυχώς και τις πιο σπάνιες μορφές του συνδρόμου Batten, κληρονομικής, νευρολογικής, εκφυλιστικής ασθένειας που επηρεάζει τα παιδιά και είναι θανατηφόρα.

Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα η οικογένεια Ντούμα έχει καταφέρει απίστευτα πράγματα. Δεν είναι λίγο ότι ενώ πολλοί γιατροί πίστευαν ότι το τέλος θα ερχόταν όταν ο Θοδωρής θα γινόταν 15, σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας και σε λίγο γίνεται 25._