Το Μπανγκλαντές ξεκινά σήμερα τη μεταφορά των περίπου ένα εκατομμύριο προσφύγων Ροχίνγκια που ζουν στο έδαφός του προς το νησί Μπασάν Σαρ, το οποίο πλήττεται συχνά από κυκλώνες και όπου καταγράφονται πλημμύρες, μια κίνηση την οποία ο ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν επικίνδυνη.

Περίπου 922 Ροχίνγκια έφυγαν από τον καταυλισμό στο Κοξ Μπαζάρ με λεωφορεία και προορισμό το λιμάνι Τσιταγκόνγκ από όπου θα μεταφερθούν αύριο με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στο Μπασάν Σαρ στον κόλπο της Βεγγάλης.

«Είκοσι λεωφορεία αναχώρησαν σε δύο κομβόι με 423 ανθρώπους στα δέκα πρώτα και 499 στα δέκα άλλα», δήλωσε ο Ανουάρ Χοσαΐν, διοικητής της τοπικής αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι και άλλα λεωφορεία ετοιμάζονται να αναχωρήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Έρμαιο των ανέμων και της θάλασσας το νησί όπου μεταφέρονται οι Ροχίνγκια

Το Πολεμικό Ναυτικό του Μπανγκλαντές κατασκεύασε καταλύματα στο νησί προκειμένου να στεγαστούν εκεί τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια καθώς και ένα ανάχωμα για να τους προστατεύει από τις πλημμύρες.

Λίγο νωρίτερα αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι περίπου 2.500 πρόσφυγες της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νησί.

Από την πλευρά του το γραφείο του ΟΗΕ στο Μπανγκλαντές δημοσίευσε σήμερα μια λακωνική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «δεν εμπλέκεται» σε αυτή τη διαδικασία μεταφοράς, για την οποία έχει λάβει «λίγες πληροφορίες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο ΟΗΕ δεν έχει λάβει άδεια για να ελέγξει με ανεξάρτητο τρόπο την «ασφάλεια» στο νησί και τις συνθήκες ζωής εκεί, ενώ τόνισε ότι οι πρόσφυγες «θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν μια ελεύθερη και ενημερωμένη απόφαση για την μετεγκατάστασή τους». Εξάλλου στο νησί θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε ιατρική περίθαλψη και να είναι σε θέση να φεύγουν από εκεί εφόσον το επιθυμούν.

Ο «Γολγοθάς» των Ροχίνγκια

Περίπου 750.000 πρόσφυγες της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια έφυγαν από τη Μιανμάρ το 2017 λόγω των διώξεων που υπέστησαν από τον στρατό και πολιτοφυλακές βουδιστών και αναζήτησαν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές. Εκεί ζούσαν ήδη περίπου 200.000 Ροχίνγκια πρόσφυγες.

Η μαζική εισροή προσφύγων οδήγησε στη δημιουργία τεράστιων καταυλισμών, όπου οι Ροχίνγκια ζουν σε άθλιες συνθήκες, τις οποίες επιδείνωσε η πανδημία του κοροναϊού.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι στο Μπανγκλαντές ζουν περίπου 860.000 Ροχίνγκια στους καταυλισμούς που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Μιανμάρ. Περίπου 150.000 άλλοι ζουν σε άλλες περιοχές του Μπανγκλαντές, ενώ άλλοι 600.000 έχουν παραμείνει στη Μιανμάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ