Την Davidson Kempner ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή η Alpha Bank για τη Συναλλαγή Τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Galaxy και την πώληση έως 100% των μετοχών της CEPAL Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, μετά την αξιολόγηση των δύο δεσμευτικών προσφορών (DK, PIMCO) που είχε λάβει.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Βήματος, η τράπεζα, με τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς της συμβούλους, εισέρχεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Davidson Kempner με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη Συναλλαγή Galaxy έως το τέλος του έτους.

Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη συναλλαγή, την πρώτη μεγάλη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 10,80 δισ. ευρώ και την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού, 80% κατά πάσα πιθανότητα, της εταιρείας διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων Cepal.

Μετά το Galaxy, η Alpha Bank θα περιορίσει το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στην Ελλάδα στο 13% από 29% σήμερα. Ειδικότερα, τα δάνεια σε καθυστέρηση (NPLs) στη Ελλάδα από 12 δισ ευρώ θα μειωθούν στα 4,7 δισ ευρώ , ενώ τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα, – αν προσθέσουμε στα NPLs τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και είναι υπό επιτήρηση (under watchlist), από 18,3 δισ ευρώ θα περιοριστούν στα 8 δισ ευρώ περίπου.

Παράλληλα με την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εξεύρεση επενδυτή, η Alpha Bank έχει ήδη υποβάλει τρεις αιτήσεις υπαγωγής στο HAPS (Πρόγραμμα εγγυήσεων «Ηρακλής»), του οποίου και θα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης με την παροχή κρατικής εγγύησης να αφορά ομολογίες αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ποια είναι η Davidson Kempner

Σημειώνεται ότι η Davidson Kempner με περισσότερα από 30 δισ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση και ισχυρή παρουσία στην Ιταλία, έχει εργασίες στην ελληνική αγορά από το 2014, όταν απέκτησε το 50% της Credit Agricole Leasing Hellas. Πρόσφατα, πλειοδότησε στο διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του χαρτοφυλακίου Nemo, μεικτής λογιστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Έχει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο (100%) του ομίλου Prelios, ενός servicer με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιταλική αγορά NPLs που διαχειρίζεται περισσότερα από 40 δις ευρώ assets και πλέον των 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων real estate.

Μέσω της Prelios, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Intensa για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου συνολικού ύψους 10 δισ. Ευρώ, περιλαμβανομένης της απόκτησης χαρτοφυλακίου ύψος 3 δισεκατομμυρίων.

Απέκτησε τρία πακέτα τιτλοποιήσεων του ιταλικού προγράμματος παροχής εγγυήσεων (GACS – αντίστοιχο του «Ηρακλή») από τις Τράπεζες UBI Banca, Creval, Carige.

Πέραν του servicer Prelios, η DK έχει αναλάβει τη διαχείριση εννέα χαρτοφυλακίων:

  • UTP portfolio (Intesa Sanpaolo)
  • Maior–GACS (UBI Banca)
  • Aragorn –GACS (Creval)
  • Brisca–GACS (Carige)
  • Borromini (Commerzbank)
  • Wylam(UKAR)
  • Beetle (Bankia)
  • Aloe (Unicaja)
  • Nata 2 (Novo Banco)