Η Θεσσαλονίκη, με τα 839 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο, έχει πλέον μακράν το ρεκόρ των περισσοτέρων φορέων σε αστική περιοχή της Ελλάδας από την έναρξη της πανδημίας και μία πρωτοφανή επιδημιολογική μεταμόρφωση που προκαλεί σοκ και αγωνία για περαιτέρω αύξηση των θυμάτων σε λίγες ημέρες.

Κι αυτό, όταν από τους νέους φορείς (ποσοστό 70% των ενεργών κρουσμάτων είναι μικρότεροι των 45 ετών) νοσήσουν σταδιακά οι ηλικιωμένοι άνθρωποι όπου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ μεγάλα.

Η συμπρωτεύουσα παρουσιάζει – το τελευταίο δεκαήμερο – τον ίδιο αριθμό διαγνώσεων για κορωνοϊό με την Αττική που έχει ωστόσο σχεδόν τετραπλάσιο πληθυσμό, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε «πρωτεύουσα» και επίκεντρο της πανδημίας. Πλέον στη συμπρωτεύουσα συγκεντρώνεται ποσοστό 30-40% των νέων φορέων covid-19 όλης της Ελλάδας σε μία ιλιγγιώδη ανοδική πορεία των τελευταίων εβδομάδων, αφού στις αρχές του Οκτωβρίου το ποσοστό της ήταν μόλις 3% στον συνολικό αριθμό ασθενών όλης της χώρας.

Κι ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με έκθεση επιδημιολόγων στα τεστ που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη τα θετικά τεστ είναι της τάξης του 10%, όταν ο μέσος όρος σε εξετάσεις για covid-19 είναι 1-2%. Κι ίσως αυτό το ποσοστό στη «νύφη του Θερμαϊκού» και των πέριξ περιοχών αντιστοιχεί σε έναν πρωτοφανή αριθμό φορέων πολλών δεκάδων χιλιάδων. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει και συνέχεια, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στην εκθετική αυτή αύξηση. Καθώς και ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια «υγειονομική βόμβα» μεγατόνων που δεν υπήρχε μέχρι τώρα σε καμιά άλλη περιοχή της χώρας.

Εφιαλτικές συγκρίσεις

Εκείνο λοιπόν που ξεχωρίζει στην κατανομή των 2.057 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν το Σάββατο (σ.σ. αριθμός –  ρεκόρ που ωστόσο αναμενόταν με βάση τα δεδομένα και τις τάσεις των προηγουμένων ημερών) είναι τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη που ήταν αυξημένα κατά 64% μέσα σε μόλις ένα 24ωρο σε σχέση με αυτά της Παρασκευής (540 φορείς). Όμως οι συγκρίσεις που προκαλούν δέος δεν σταματούν εδώ. Στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο δεκαήμερο σημειώθηκαν συνολικά 3.196 κρούσματα με μέσο όρο 319 κάθε ημέρα. Κάτι που αντιστοιχεί στον εντυπωσιακό αριθμό των 293 νέων φορέων ανά 100.000 πληθυσμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο δεκάημερο του Οκτωβρίου η συμπρωτεύουσα είχε συνολικά 127 κρούσματα (μέσος όρος 13 κάθε ημέρα) που αντιστοιχούσε σε 11 μόλις διαγνώσεις στους 100.000 κατοίκους. Δηλαδή πρόκειται για αύξηση της νόσου κατά 30 φορές μέσα σε μόλις 20 ημέρες. Κι ίσως αυτός ο μικρός αριθμός των νέων ασθενών στην περίοδο Σεπτεμβρίου – αρχών Οκτωβρίου οδήγησε – όπως και σε άλλες «λευκές» περιοχές της χώρας, όπως τις Σέρρες, τα Ιωάννινα – σε παραβίαση των υγειονομικών κανόνων με οδυνηρά αποτελέσματα.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική το τελευταίο δεκαήμερο διαγνώσθηκαν με Covid-19 συνολικά 3.230 άτομα, όσα δηλαδή περίπου και στη Θεσσαλονίκη όμως λόγω του ότι έχει πληθυσμό σχεδόν τετραπλάσιο (3.742.000 σε σχέση με τα 1.110.000 του νομού Θεσσαλονίκης) αυτό αντιστοιχεί σε 85 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Δηλαδή πιο απλά ο νομός Θεσσαλονίκης έχει τετραπλάσιο πρόβλημα από τον επιδημιολογικό φόρτο από την Αττική. Σημειώνεται ότι στο λεκανοπέδιο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου είχαν σημειωθεί 1.825 κρούσματα που εκείνη την περίοδο ήταν το 51% των συνολικών κρουσμάτων όλης της χώρας (3603).

Ηλικίας 18 έως 24 ετών το 33% των ενεργών κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα

Σύμφωνα με την περαιτέρω ανάλυση, το 33% των ενεργών κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα (σ.σ. υπολογίζονται σε 4000-5000) είναι ηλικίας 18 έως 24 ετών, κάτι που αποδίδεται στην έλλειψη προληπτικών μέτρων από πολλά νεαρά άτομα αλλά και στην ανεξέλεγκτη λειτουργία πολλών νυκτερινών κέντρων ή σε άλλες συναθροίσεις στην πρωτεύουσα.

Είναι ακόμη ενδεικτικά τα στοιχεία που παρουσίασε χθες «Το Βήμα» ότι τα κρούσματα σε φοιτητές – δηλαδή κυρίως στην ίδια ηλικιακή ομάδα – στην συμπρωτεύουσα ήταν πολύ περισσότερα από αυτά της Αττικής, παρότι στην συμπρωτεύουσα σπουδάζουν κατά 40% λιγότεροι νέοι.

Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι, όταν υπήρξαν ορισμένοι περιορισμοί στη διασκέδαση στη συμπρωτεύουσα, ακολούθησε πιθανόν μετακίνηση νεαρών Θεσσαλονικέων προς τη… νυκτερινή ζωή των Σερρών, με αποτέλεσμα να υπάρξει κι εκεί ραγδαία αύξηση των νέων νφορέων και να βρεθεί σύντομα στην «κόκκινη ζώνη». Με κύριο πρόβλημα να υπάρχει σταδιακή μετακύλιση της νόσου στις ηλικίες άνω των 64 που σήμερα είναι μόνο το 4-5% των κρουσμάτων, γεγονός που θα οδηγήσει από τις αρχές έως τα μέσα Νοεμβρίου σε ραγδαία αύξηση των νεκρών.