Στον ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις. Κοινός παρονομαστής σε όλα τα ζητήματα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησης.

«Η Τουρκία έχει νεοοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις. Εξέφρασα στον κύριο Λαβρόφ την ανησυχία της Ελλάδας για τον ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας», συνέχισε ο κ. Δένδιας.

«Η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές, οι οποίοι μεταφέρονται σε διάφορες εστίες ένστασης στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον πόλεμο της Συρίας αλλά και τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Δείτε επίσης:

Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα ως «παράθυρο ευκαιρίας»

«Ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Τουρκίας αποσταθεροποιεί την περιοχή. Χθες η Τουρκία εξέφρασε για πολλοστή φορά την πρόθεσή της να συνεχίσει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι φανερό ότι επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων. Η Ελλάδα έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε ο κ. Δένδιας στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα ότι «διάλογος υπό το καθεστώς πιέσεων δεν γίνεται να υπάρξει».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στις ιστορικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας και τόνισε την επιθυμία της κυβέρνησης να παίξει τον ρόλο του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσής και του ΝΑΤΟ από τη μία πλευρά και της Ρωσίας από την άλλη.

«Η συνάντηση έρχεται ως συνέχεια ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Οι χώρες και λαοί μας συνδέονται με μακρά φιλία που εδράζεται στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση. Οι σχέσεις έχουν διάρκεια αιώνων. Η Ρωσία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον αγώνα της Ελλάδας για την ανεξαρτησία», είπε ο κ. Δένδιας και αναφέρθηκε ειδικότερα στον Ιωάννη Καποδίστρια ο οποίος υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας προτού γίνει πρώτος κυβερνήτης του ελληνικού κράτους.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό συνομιλητή της Ρωσίας. Τονίσαμε τη σημασία ενίσχυσης των διμερών διπλωματικών επαφών μας. Η Ελλάδα έχει την πρόθεση να καταστεί δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ, ΝΑΤΟ και Τουρκίας. Ελλάδα και Ρωσία έχουμε πολλά να κερδίσουμε δουλεύοντας μαζί».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας  με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ

Λαβρόφ : Επίλυση των διαφορών στην Αν. Μεσόγειο μέσω διαλόγου

Διεξαγάγαμε πολύ καλές συνομιλίες με τον ομόλογό μου, τόνισε από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Δένδια.

Ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους για τη Ρωσία και επεσήμανε τους μακραίωνους δεσμούς φιλίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε ακόμη για την ένταση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο, χρειάζεται επίλυση όλων των διαφορών μέσω του διαλόγου.

«Κλειδί» η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας

Τόνισε ακόμη, πως στην περιοχή τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά και διαχρονικά και προστέθηκαν – όπως είπε – και άλλα.

«Όλα πρέπει να επιλύονται βάσει του διεθνούς Δικαίου. Θεωρώ ότι κοινό ζητούμενο είναι η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι το «κλειδί» για να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως από την έναρξη της πανδημίας οι δύο χώρες βοήθησαν η μία την άλλη με τον επαναπατρισμό πολιτών.

Επεσήμανε ακόμη, πως στόχος είναι η μείωση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας – Ρωσίας να ξεπεραστεί μελλοντικά ενώ προσκάλεσε τον έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί τη Ρωσία.

Στο πλευρό της Ελλάδας ο Λαβρόφ για τα 12 ναυτικά μίλια

Πάντως, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε σπεύσει να στείλει μήνυμα στην Τουρκία με την συνέντευξη που παραχώρησε σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης από πλευράς της Ελλάδας των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τονίζει με σαφήνεια, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας ρητή αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμηνύει ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Τι είπε για την Αγία Σοφία

Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, επισημαίνει πως  αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, έχει εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική αξία, είναι ιερός τόπος για τους Ορθοδόξους πιστούς της χώρας του και όλου του κόσμου και προσθέτει ότι για τους Ρώσους έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία.