Οργή και αγανάκτηση ένιωσε για το άνοιγμα των Βαρωσίων ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, όπως σημειώνει στο «Βήμα».

«Θα χρησιμοποιήσω όσα είπε ένας Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, που διερωτήθηκε γιατί περηφανευόταν ο κ. Τατάρ. ‘’Αυτός είναι ο πολιτισμός μας; Η βαρβαρότητά μας; Που 46 χρόνια καταστρέψαμε και λεηλατήσαμε την όμορφη πόλη; Αυτό θέλει να δείξει ανοίγοντας το περίκλειστό τμήμα;’’».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, με το άνοιγμα των Βαρωσίων, η Τουρκία στοχεύει: Nα συνδράμει τον Τατάρ στις εκλογές, να θέσει εμπόδια ενόψει ενδεχόμενων νέων συνομιλιών για το Κυπριακό και να συνεχίσει τη σαλαμοποίηση του ζητήματος.

Εξηγεί, ότι το 85% της Αμμοχώστου είναι εποικισμένο. Το τμήμα που παρέμενε περίκλειστο, η Άγκυρα το εκμεταλλεύονταν για να αποσπάσει ανταλλάγματα σε περιόδους συνομιλιών.

«Το περίκλειστο κομμάτι προστατεύεται από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (550-789), τα οποία λένε ότι η περιοχή πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους, ως κίνηση καλής θέλησης, πριν την επίλυση του Κυπριακού».

Εκλογές στα Κατεχόμενα

Σχετικά με τις εκλογές στα Κατεχόμενα, εκτιμά, πως ενδεχόμενη νίκη του Μουσταφά Ακιντζί «θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν και τους εγκάθετούς του».

«Ο Ακιντζί θέλει ομοσπονδιακή λύση, την οποία πρεσβεύουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν δέχεται τη λύση των δύο κρατών και δεν θέλει την πλήρη τουρκοποίηση του βόρειου τμήματος. Δηλαδή να γίνει ένας νομός της Τουρκίας. Και αυτοί θέλουν να ζήσουν ξεχωριστά, διζωνικά, αλλά σε ενιαίο κράτος».

Επαφές

Οι Ελληνοκύπριοι, όπως λέει, διατηρούν σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους που κατοικούν στην Αμμόχωστο, ενώ επαφές υπήρχαν και μεταξύ των δημοτικών αρχών. «Με τον νυν δήμαρχο που είναι εθνικιστής δεν έχουμε καμία επαφή. Με τον κόσμο και τις οργανώσεις επαναπροσέγγισης που θέλουν να ζήσουν με Ελληνοκύπριους, έχουμε καλές σχέσεις» δηλώνει.

«Πέρυσι, επισκεφτήκαμε την Αμμόχωστο. Μπήκαμε στην μεσαιωνική πόλη, που κατοικούνταν από Τουρκοκύπριους. Τους είπα ‘’σας ανήκει αυτή η πόλη, αλλά σε εμάς ανήκει περισσότερο’’. Δεν είμαι εθνικιστής, αλλά επί 36 αιώνες, η ιστορίας της σχετίζεται με τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν μπορείς να διώχνεις ανθρώπους από τις εστίες τους. Εμείς δεν θέλουμε να διώξουμε τους Τουρκοκύπριους. Θέλουμε να ζήσουμε μαζί τους, ειρηνικά, σε ένα κράτος δικαίου, βάσει των αρχών της ΕΕ» τονίζει.

Έτσι, χαρακτηρίζει, εφικτή την ειρηνική συνύπαρξη των δύο πλευρών.

«Αν κάποιος βλέπει μακριά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αν δεν ζήσουμε μαζί και γίνει οριστική διχοτόμηση, οι ορδές που θα έρθουν από την Τουρκία στο βόρειο τμήμα θα είναι τεράστιες. Θα αλλοιωθεί ο πληθυσμός. Θα έχουμε την Τουρκία στα σύνορά μας. Δεν υπάρχει Κύπριος που θέλει διχοτόμηση. Μας ανήκουν αυτά τα εδάφη».

Κυπριακό

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει πως ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού δεν συνεπάγεται ‘’τουρκοποίηση’’.

«Η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ. Δεν θα μπορούν να κατοικούν στο νότιο τμήμα οι Τουρκοκύπριοι. Εάν έρθεις ένας στην μια πλευρά, μπορεί ένας Ελληνοκύπριος να πάει στην άλλη. Αυτά είχαν συμφωνηθεί σε σχέδιο Ανάν και Κραν Μοντανά. Όσοι λένε για ‘’τουρκοποίηση’’ δεν θέλουν τη λύση. Δεν δεχόμαστε να παραμείνουν ξένοι στρατοί και εγγυήσεις. Είναι το βασικότερο για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και να βρεθεί λύση. Εάν η Τουρκία επιμένει να είναι εγγυήτρια δύναμη και να μην αποχωρήσει ο κατοχικός στρατός, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση» ξεκαθαρίζει.

Δήμαρχος χωρίς πόλη

Ως «δήμαρχο με δημότες αλλά χωρίς πόλη» περιγράφει εαυτόν ο κ. Ιωάννου, μιλώντας με νοσταλγία για την επιστροφή στην Αμμόχωστο.

«Ο δήμαρχος Αμμοχώστου δεν ασχολείται με πεζοδρόμια ή άδειες οικοδομής, γιατί δεν υπάρχει η πόλη. Είναι υπό τουρκικό έλεγχο και κατοικείται από Τουρκοκύπριους. Είμαι δήμαρχος των κατοίκων που νιώθουν Αμμοχωστιανοί και έχουν μέσα τους τη φλόγα της. Η πρώτη γενιά έφυγε, ενώ πολλοί από τη γενιά μας άρχισαν να αποβιώνουν. Θέλουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να κρατήσουν τη φλόγα του Αμμοχωστιανού. Να παραμείνουμε Αμμοχωστιανοί μέχρι την ευλογημένη μέρα που θα επιστρέψουμε στην πόλη μας».