Οι κάτοικοι της Γάζας ψάχνουν στα σκουπίδια προς εύρεση τροφής, αφού οι Παλαιστίνιοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα επίπεδα ανέχειας, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σε ολόκληρο τον Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία, τη Γάζα και αλλού, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες υποφέρουν περισσότερο από ποτέ εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανακούφισης και Εργασιών του ΟΗΕ (UNRWA), Φιλίπε Λατσαρίνι. «Επικρατεί απόγνωση και απελπισία», δήλωσε σε συνέντευξή του.

«Στη Γάζα οι άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια», τόνισε ο Λατσαρίνι, παραπέμποντας σε σχετικές αναφορές του προσωπικού του ΟΗΕ στην περιοχή. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να παλέψουν για να παρέχουν ένα ή δύο γεύματα την ημέρα στις οικογένειές τους».

Ο Λατσαρίνι, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε υποθέσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, ορίστηκε γενικός επίτροπος του UNRWA τον Απρίλιο, και ηγείται σε μια εποχή βαθιάς κρίσης για την υπηρεσία.

Το UNRWA σε κίνδυνο

Πρώτα από όλα, μονίμως φαίνεται πως ελλοχεύει ο κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης. Έπειτα, μεγάλες δυσκολίες δημιουργεί η παύση της σχέσης με τον πρώην μεγαλύτερο δωρητή της, τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν – σε κοινή γραμμή με τις παραδοσιακές επιθέσεις του Ισραήλ προς την υπηρεσία – ότι είναι «αθεράπευτα προβληματική».

Την ίδια στιγμή, κυριαρχεί η αγωνία για την πιθανή εξάπλωση του κοροναϊού στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Μέσης Ανατολής, που στεγάζουν πολλούς από τους 5,6 εκατ. Παλαιστίνιους που υποστηρίζει το UNRWA. Και παράλληλα, το Ισραήλ απειλεί να προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στη δουλειά της υπηρεσίας στην περιοχή.

Η μεγαλύτερη ανησυχία της υπηρεσίας, όμως, είναι η αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων πόρων για τη λειτουργία της, η οποία επιδεινώθηκε από τον κοροναϊό, αποτελεί όμως χρόνιο πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των δηλώσεων του Λατσαρίνι, ο οργανισμός που απασχολεί 30.000 άτομα, βρίσκεται πάντα τέσσερις με πέντε εβδομάδες πριν τη χρεοκοπία.

Τι συνέβη με τις ΗΠΑ

Το πρόβλημα, όμως, κορυφώθηκε το 2018, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε τις ετήσιες δωρεές ύψους $300 εκατ., λίγους μήνες αφού παραπονέθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν χαίρουν της «εκτίμησης ή του σεβασμού» των Παλαιστίνιων για τη βοήθεια που παρέχουν.

Το μόνο θετικό που προέκυψε από αυτή την υπόθεση από τον οργανισμό, ο οποίος ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπος και με ένα οικονομικό σκάνδαλο που ενέπλεκε τον πρώην επικεφαλής του, είναι ότι η διεθνής βοήθεια αυξήθηκε μετά τη συγκεκριμένη απόφαση Τραμπ.

Τώρα, με τον κοροναϊό να έχει πλήξει πολλούς από τους δωρητές του σε όλο τον κόσμο, το μέλλον της υπηρεσίας βρίσκεται πάλι σε κίνδυνο ακριβώς τη στιγμή που οι αποδέκτες της βοήθειάς της την έχουν περισσότερη ανάγκη.

Πηγή: www.theguardian.com