Η Νέα Υόρκη πλήττεται όσο καμία άλλη πόλη στον κόσμο, από την ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων κορωνοϊού αλλά και τον βίαιο οικονομικό μαρασμό που επέβαλε η υγειονομική κρίση.
Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την έκταση που θα είχαν οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία της αμερικανικής μεγαλούπολης. Η αδυναμία διαχείρισης της διασποράς του κορωνοϊού σήμανε μοιραία λανθασμένους χειρισμούς και στην οικονομία της πολιτείας.
Όλα δείχνουν, ότι η οικονομία της Νέας Υόρκης δεν θα ανακάμψει σύντομα με πολλούς να παρομοιάζουν την παρούσα κρίση με την  μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση της δεκαετίας του 1970.
Μια νέα οικονομική κρίση
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας τραγωδίας», αναφέρει στους New York Times ο Ρίτσαρντ Ράβιτς, πρώην κρατικός αξιωματούχος που βοήθησε στη διάσωση της οικονομίας της Νέας Υόρκης κατά την κρίση του 1970. «Δεν ξέρω τι θα συμβεί στην πόλη», συνεχίζει, προβλέποντας πως η επερχόμενη οικονομική κρίση θα είναι χειρότερη από εκείνη του 1970.
Παρά το γεγονός ότι στην πόλη έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο κ. Ράβιτς αμφισβητεί τους χειρισμούς των ηγετών της πολιτείας και υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές περικοπές κατά τα πρότυπα διαχείρισης της κρίσης της δεκαετίας του ‘70.
Τους τελευταίους μήνες στη Νέα Υόρκη τα περιστατικά ένοπλης βίας έχουν αυξηθεί, πολλοί Νεοϋορκέζοι φεύγουν για τα προάστια, ενώ πολλοί επιχειρηματίες επανεξετάζουν το ενδεχόμενο να μην δουλεύουν από τα γραφεία τους. Όλες οι εξελίξεις  ξυπνούν μνήμες από την οικονομική κατάρρευση του 1970.
Η νέα σκληρή πραγματικότητα
Η πανδημία άλλαξε άρδην τον τρόπο ζωής των Νεοϋορκέζων,  στέρησε από την πόλη μια από τις κύριες πηγές εσόδων της, τον τουρισμό.  Οι τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη είναι ελάχιστοι και τα πιο διάσημα αξιοθέατα της μεγαλούπολης παραμένουν κλειστά.  Η ανεργία στους τομείς της αναψυχής και της φιλοξενίας της Νέας Υόρκης αγγίζει σήμερα το 44%. Οι συνέπειες για τα φορολογικά έσοδα είναι καταστροφικές.
Επιπλέον, τα έσοδα από τους φόρους πωλήσεων μειώθηκαν κατά 35% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, αγγίζοντας πλέον το 15%. Κατά  μήκος των μεγάλων εμπορικών δρόμων του Μανχάταν οι βιτρίνες είναι άδειες. Κολοσσοί όπως οι Brooks Brothers και τα πολυκαταστήματα Lord & Taylor έχουν κηρύξει πτώχευση.
Ένα στα τρία δωμάτια στα ξενοδοχεία είναι κατειλημμένα και το ένα το ένα μετά το άλλο διαμερίσματα στο Μανχάταν, αδειάζουν. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο το ποσοστό των κενών διαμερισμάτων στο Μανχάταν ξεπέρασε το 5 % για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.
Καθώς η ανεργία στην πόλη καλπάζει σε διπλάσια ποσοστά από την υπόλοιπη χώρα -αγγίζοντας το 16%- κι εκατοντάδες πολίτες μετακινούνται στα προάστια, προβλέπεται μείωση των εσόδων από τους φόρους εισοδήματος κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα αναπόφευκτα μέτρα
«Τα οικονομικά μας βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση σήμερα και πιθανώς θα χειροτερεύσουν του χρόνου» τονίζει στην Wall Street Journal ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντε Μπλάζιο, ενώ προειδοποιεί πως «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο οι επιλογές μας λιγοστεύουν».
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο κυβερνήτης της Πολιτείας Άντριου Κουόμο να ακολουθήσει  πιο σκληρή πολιτική περικοπών εάν τελικά το έλλειμμα των εσόδων από τους φόρους εισοδήματος ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι αρχές της πόλης μείωσαν κατακόρυφα τις δαπάνες σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν το έλλειμμα και ζήτησαν επανειλημμένα βοήθεια από την Ουάσιγκτον. Ωστόσο ο Ντόναλτ Τραμπ όχι μόνο δεν έδειξε προθυμία να βοηθήσει, αλλά απείλησε μάλιστα να κόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.
Σε περίπτωση επανεκλογής του, προοιωνίζονται ακόμη πιο σκληρά μέτρα και απολύσεις.  Φόροι, περικοπές, δάνεια, πρόωρη συνταξιοδότηση είναι μερικές από τις επιλογές πάνω στο τραπέζι. Ωστόσο, «ακόμη κι όλα αυτά μαζί δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό», όπως δήλωσε σε μια δραματική προειδοποίηση ο Κουόμο.