Ο κίνδυνος της μόλυνσης αυξάνεται για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Βενεζουέλας με το προσωπικό συχνά να αναγκάζεται να εργαστεί χωρίς μάσκα ή γάντια. Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, στη Λατινική Αμερική 570.000 γιατροί έχουν προσβληθεί από τον ιό, ενώ 2.500 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Παρ’όλα αυτά, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής τουλάχιστον χορηγείται ο βασικός εξοπλισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που αποτελεί εξαίρεση για την περίπτωση της Βενεζουέλας στην οποία οι περισσότεροι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν κάτω από τις πιο επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χοσέ Μανουέλ Ολιβάρες σε συνέντευξη τύπου διάβασε τα ονόματα όλων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας της Βενεζουέλας που πέθαναν από κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, στην λίστα του, που συνεχώς αυξάνεται, ήταν γραμμένα ονόματα γιατρών και νοσοκόμων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. «Αυτοί είναι γιατροί που δεν θα ξανακάνουν ποτέ κάποια διάγνωση, νοσοκόμοι που δεν θα χορηγήσουν ποτέ ξανά φάρμακα. Είναι Βενεζουελάνοι που δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας» λέει χαρακτηριστικά ο Δρ Ολιβάρες, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση Μαδούρο πως είναι υπεύθυνη για την κατάρρευση του συστήματος Υγείας.

Εργαζόμενος στον τομέα της υγείας στη Βενεζουέλα αποκαλύπτει στους Financial Times ότι από 16 νοσοκομεία του Καράκας τα εννέα δεν διαθέτουν μάσκες ή γάντια για το προσωπικό, ενώ τα επτά δεν έχουν καθαρό νερό. Στην πλειοψηφία τους, μάλιστα, πολλά νοσοκομεία δεν παρέχουν ούτε αντισηπτικά, απολυμαντικά ή σαπούνια.

«Όλοι πρέπει να φέρουν δικό τους τζελ και δικό τους εξοπλισμό», δήλωσε στους Financial Times γιατρός σε νοσοκομείο του Καράκας. Όμως, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι της Βενεζουέλας είναι οι πιο χαμηλόμισθοι στη Λατινική Αμερική η αγορά προσωπικού εξοπλισμού δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων στην Υγεία με πολλούς να βρίσκονται σε αναζήτηση δεύτερης εργασίας προκειμένου να βιοποριστούν.

Παράλληλα, υπό τον φόβο της μόλυνσης και με τις αρχές να τους πιέζουν να επιστρέψουν στο περιβάλλον εργασίας τους πολλοί από τους εργαζόμενους στην Υγεία έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις τους.

« Ήμασταν τρομοκρατημένοι» δηλώνει στο BBC νοσοκόμος ο οποίος συνελήφθη στο σπίτι του από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βενεζουέλας σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει τα τοπικά ΜΜΕ, ώστε να εκφράσει τα παράπονα του για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία.

«Υπό έλεγχο» η πανδημία

Η κυβέρνηση Μαδούρο υποστηρίζει ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο με τα κρούσματα σε μια χώρα 29 εκατομμυρίων ανθρώπων να φτάνουν τα 68.000 και τους επιβεβαιωμένους θανάτους τους 560, αριθμός σχετικά χαμηλός συγκριτικά με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ωστόσο, το καθεστώς Μαδούρο αναφέρει ότι συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 1,8 εκατομμύρια τεστ για τον κορωνοϊό παραλείποντας να διευκρινίσει, όμως, πως τα τεστ αυτά δεν ήταν μοριακά PCR τεστ- τα οποία θεωρούνται πιο αξιόπιστα και χρησιμοποιούνται από τις περισσότερες χώρες στον κόσμο. Για την ακρίβεια, PCR τεστ κορωνοϊού στη Βενεζουέλα επεξεργάζονται μόνο δύο εργαστήρια, την ώρα που στην Κολομβία υπάρχουν 81, ενώ η Χιλή και η Αργεντινή διαθέτουν πάνω από 100 τέτοια εργαστήρια η κάθε μία.

Στη Βενεζουέλα, λοιπόν, κανείς δε μπορεί να εκτιμήσει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων κορωνοϊού με την κυβέρνηση να αρνείται να μοιραστεί πολλές από τις πληροφορίες της με τα μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Ολιβάρες, μάλιστα ,εκτιμά ότι ο επίσημος αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό ενδεχομένως να είναι δύο ή τρείς φορές υψηλότερος.

Τα σύννεφα αναξιοπιστίας, φόβου αλλά και οι ελλείψεις στον εξοπλισμό των νοσοκομείων επιδεινώνουν την κατάσταση με την αντιμετώπιση της πανδημίας να γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ενδεχομένως, πολλοί ασθενείς να είχαν σωθεί αν το σύστημα υγείας βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση με περισσότερες διαθέσιμες κλίνες, πιο σύγχρονα κτήρια και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.