«Το οπλοστάσιο των φυλακών της Κερκύρας ανακαλύφθηκε μετά από πληροφορία που δόθηκε  – λόγω της σοβαρότητάς της  – στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και ακολούθησε συγκροτημένη έρευνα. Αρχικά θεωρήθηκε ακραίο κι όχι πιστευτό, κρατούμενοι να έχουν κατορθώσει να εισαγάγουν όπλο με σιγαστήρα στις φυλακές, όμως η έρευνα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείτο για απόδραση μελών της “αλβανικής μαφίας” τα οποία κρατούνταν σε άλλη φυλακή κι υπήρχε προοπτική να μεταχθούν στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα. Ακόμη ερευνάται η εμπλοκή Αλβανού ποινικού που συμμετείχε σε ληστείες κι ο οποίος παλιότερα κρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού.

»Όλα θα διευκρινισθούν τις επόμενες ημέρες με βάση τη ροή των πληροφοριών, από τις ανακρίσεις, αλλά κι από την ανάλυση των ευρημάτων στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεχνά τι συνέβη προ επταετίας με την μαζική απόδραση επικίνδυνων αλλοδαπών κακοποιών από τις φυλακές Τρικάλων, το ανθρωποκυνηγητό σε όλη την χώρα και την αιματοχυσία που ακολούθησε …»

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα», υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη ύστερα από τις αιφνιδιαστικές έρευνες της ΕΛΑΣ το βράδυ του Σαββάτου στις φυλακές του νησιού των Φαιάκων, στη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν σε κρυψώνες σε κοινόχρηστους χώρους δύο πιστόλια από τα οποία το ένα είχε σιγαστήρα, γεμιστήρες, μαχαίρια, ναρκωτικές ουσίες κλπ.

Ακόμη, σε κελιά βρέθηκαν δύο ξύλινα ρόπαλα, ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα.

Απόπειρες απόδρασης

Στελέχη της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι υπήρχαν και παλαιότερα πληροφορίες για πλημμελείς ελέγχους στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα και για επικίνδυνη δράση Αλβανών ποινικών.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Αυγούστου είχε αποπειραθεί να αποδράσει από τις φυλακές της Κέρκυρας ο 35χρονος Αλβανός καταδικασθείς για την εν ψυχρώ δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, τον Οκτώβριο του 2017, στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κακοποιός κατάφερε να παραβιάσει την κλειδαριά του κελιού των φυλακών, όπου μοιράζεται με ακόμη έξι άτομα και να βγει σε άλλο θάλαμο, όπου ξεκίνησε να ανοίγει τρύπα στο τοιχίο, ενώ είχε και σκαλωσιά.
Η ενέργειά του έγινε αντιληπτή κατά την διάρκεια ελέγχου από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Τα στελέχη της ΕΛΑΣ εξέτασαν το ενδεχόμενο αν τα τωρινά ευρήματα μπορεί να σχετίζονται με την απόπειρα απόδρασης του Αλβανού προ μερικών εβδομάδων και αν υπήρχε ένα γενικότερο σχέδιο μαζικής φυγής κρατουμένων.

Όμως αυτό το σενάριο θεωρείται ότι έχει μικρή πιθανότητα επαλήθευσης αφού σε αυτή την περίπτωση αν ο Αλβανός ποινικός – που έχει μεταφερθεί σε άλλη φυλακή – ήξερε την ύπαρξη του οπλοστασίου δεν θα προχωρούσε σε … σκαπτικά έργα στην φυλακή.

Σημειώνεται ότι το 1996 και το 2015 είχαν υπάρξει απόπειρες μαζικής απόδρασης κρατουμένων από τις ίδιες φυλακές.