Ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ οι προσφορές που έχουν υποβληθεί για την επανέκδοση (reopening) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το οποίο η χώρα στοχεύει στην άντληση 2 δισ. ευρω περίπου από το ομόλογο που λήγει στις 18 Ιουνίου 2030.

Το guidance από το αρχικό mid-swaps συν 150 μονάδες βάσης υποχώρησε σε mid-swaps συν 140 μονάδες βάσης. Ο ΟΔΔΗΧ, που έχει προσφύγει ήδη φέτος τρεις φορές αντλώντας 7,5 δισ., αν κριθεί αναγκαίο και το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία ακόμη έκδοση προς το τέλος του χρόνου, η οποία όμως θα αποτελέσει «μαξιλάρι» για τις δανειακές ανάγκες του 2021 που υπολογίζονται στα 10-11 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ανατρέποντας τον αρχικό του σχεδιασμό για περιορισμό των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου στα επίπεδα των 8 δισ. ευρώ φέτος ο ΟΔΔΗΧ τις επανέφερε στα περσινά επίπεδα των 13 δισ. ευρώ, που αποτελούν και το «ταβάνι».

Σημαντικό παράγοντα για τη χρηματοδότηση της χώρας διαδραματίζει πάντως η συμμετοχή της στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το «QE Πανδημίας», με τις δυνητικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ να φθάνουν συνολικά τα 27 δισ. ευρώ (από 11 δισ. ευρώ ως σήμερα), που σημαίνει τη στήριξη της εκδοτικής δραστηριότητας του ΟΔΔΗΧ για τα επόμενα δύο χρόνια.