Η υγειονομική κρίση εξελίσσεται κατά τα φαινόμενα δυναμικά.

Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, οι νεότερες γενιές αψηφούν σε μεγάλο βαθμό τον κορωνοϊό, καθιστώντας τη μετάδοσή του βεβαία στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Τα αναπτυσσόμενα μαθηματικά μοντέλα δεν αφήνουν άλλωστε περιθώρια παρερμηνειών για τη συνέχεια.

Οσοι λοιπόν ήλπιζαν σε ένα σχετικά ασφαλές και ελεγχόμενο φθινόπωρο μάλλον διαψεύδονται.

Μετά την κινητικότητα του καλοκαιριού ο κορωνοϊός είναι παντού, έχει διασπαρεί σε όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως στα πολυπληθή αστικά κέντρα, επηρεάζοντας τη στάση και τη συμπεριφορά των πολιτών και επαυξάνοντας το κόστος για την οικονομία και το κράτος.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι οι πολίτες επιστρέφοντας από τις διακοπές του Αυγούστου αυτοπεριορίζονται, αποφεύγουν να εκθέσουν τρίτους ή να εκτεθούν οι ίδιοι σε περιττούς κινδύνους πρόσληψης ή μετάδοσης του ιού, με αποτέλεσμα να κάμπτεται η οικονομική δραστηριότητα, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών σε διατήρηση και επέκταση των διασωστικών μέτρων.

Οπως όλα δείχνουν, πολλές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν τους επόμενους μήνες και εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα χάσουν δουλειές και εισοδήματα.

Ουδείς πια αμφιβάλλει ότι επιδεινούμενη η πανδημία θα επιτείνει τις υγειονομικές και κατ’ επέκταση τις υφεσιακές συνθήκες στην οικονομία, δοκιμάζοντας τις αντοχές όλων.

Ωστόσο δεν χωρεί μεμψιμοιρία, ούτε μοιρολατρία. Αν πειθαρχήσουν άπαντες στα μέτρα προστασίας και τα εφαρμόσουν με τη δέουσα αυστηρότητα, το εντεινόμενο πανδημικό κύμα μπορεί να ανασχεθεί έως έναν βαθμό τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, οπότε αναμένεται να εγκριθεί το πολυπόθητο εμβόλιο και να αρχίσουν μαζικοί εμβολιασμοί πρώτα στο υγειονομικό προσωπικό και στις ευπαθέστερες ομάδες του πληθυσμού.

Οι κυβερνήσεις παντού στον κόσμο – μαζί και η δική μας – ελπίζουν ότι επερχόμενο το εμβόλιο θα διευκολύνει τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και θα επιτρέψει τη σταδιακή ομαλοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Ηδη η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει συνάψει σχετικές συμφωνίες με φαρμακευτικούς κολοσσούς και η Ελλάδα μετέχει αυτών, δεσμεύοντας και προαγοράζοντας συγκεκριμένες ποσότητες εμβολίων.

Στη βάση των παραπάνω προσδοκιών οικοδομείται το σενάριο του προσεχούς Μαρτίου, ή καλύτερα της προσεχούς άνοιξης, οπότε εκτιμάται ότι μέχρι τότε θα έχει ελεγχθεί, έως ένα σημείο τουλάχιστον, η διάδοση της νόσου και θα αρχίσει η οικονομική δραστηριότητα να ανεβάζει στροφές.

Στον βαθμό λοιπόν που υιοθετείται το εν λόγω σενάριο, όλοι μπορούν να αντιληφθούν την κρισιμότητα του επόμενου εξαμήνου.

Εχει έτσι εξαιρετική σημασία να υποστηριχθούν στο διάστημα αυτό τόσο η υγειονομική θέση όσο και η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η κυβέρνηση στον βαθμό που υιοθετεί και προσβλέπει στο παραπάνω σενάριο επιβάλλεται να προετοιμαστεί και να δράσει αναλόγως.

Να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να ελεγχθούν οι υγειονομικές συνθήκες και μαζί να προσφέρει διευκολύνσεις στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις στα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά.

Σε αυτή τη φάση επιβάλλεται ο συντονισμός όλων των δυνάμεων και η χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της διπλής κρίσης και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις γρήγορης επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας.

Κοινώς, είναι κρίσιμο να αντέξουν μέχρι την προσεχή άνοιξη τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και η οικονομία της χώρας.

Από την προσεχή άνοιξη και πέρα θα είναι διαθέσιμοι και οι πόροι του πανευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και λογικά θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε καλύτερες υγειονομικές και οικονομικές μέρες.

Υπό τον όρο βεβαίως ότι δεν θα επικρατήσουν ενδιαμέσως πολεμικές συνθήκες στο Αιγαίο και θα ελεγχθεί η τουρκική επιθετικότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία τους πάντες προκαλεί και ερεθίζει με τα καμώματά της, τοποθετώντας τους απέναντί της.