Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… Ο κορωνοϊός έχει επιστρέψει απειλητικός για την υγεία και τη ζωή των Ελλήνων, και αυτό το καλοκαίρι φεύγει βιαστικό αφήνοντας πίσω του μεγάλες πληγές στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους και μια πικρή γεύση για το πώς αποτύχαμε.

Πώς καταφέραμε και από μια χώρα μοντέλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας να έχουμε τεθεί σε κόκκινο συναγερμό και οι λιγοστοί ξένοι τουρίστες να φεύγουν άρον-άρον από τη Χαλκιδική, την Πάρο, την Αντίπαρο και όλα τα νησιά που μπαίνουν σε μερική καραντίνα…

Πώς καταφέραμε από τα μόλις εννέα(!) κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 14 Ιουνίου, να φτάσουμε στο ρεκόρ των 300 κρουσμάτων σε μία ημέρα πριν καν βγει ο Αύγουστος.

Θυμίζουμε ότι στις 15 Ιουνίου άνοιξε ο Προμαχώνας, η μοναδική πύλη εισόδου στα ελληνικά σύνορα για τους ευρωπαίους και τους βαλκάνιους τουρίστες, αλλά και τους εργάτες γης και τους εργαζομένους σε ελληνικές βιομηχανίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια της Βόρειας Ελλάδας, των νησιών και όλων ανεξάρτητα των θερέτρων.

Ισως αυτή αποτέλεσε και την κύρια πύλη εισόδου νέων κρουσμάτων του ιού, προτού εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα με τις μετακινήσεις του Αυγούστου.

Με όποιον υπεύθυνο συνομιλείς σήμερα, απαντά αβίαστα ότι το μεγάλο λάθος έγινε όταν η κυβέρνηση υποχώρησε και δεν επέμεινε στην αρχική πρόταση για το «διαβατήριο υγείας», δηλαδή να ζητείται αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό από όλους όσοι έφθαναν στην Ελλάδα είτε οδικώς είτε αεροπορικώς.

Η πρόταση μάλιστα προέβλεπε να καλύπτει το κόστος του τεστ η ελληνική Πολιτεία έτσι ώστε να μην επιβαρύνει το κόστος των τουριστικών πακέτων.

Ειδικά για τους εργαζομένους στα χωράφια, στις βιομηχανίες τροφίμων και στον τουρισμό θεωρούν ότι το αρνητικό τεστ αποδείχθηκε, δυστυχώς εκ των υστέρων, πως ήταν περισσότερο από επιβεβλημένο.

Ομως αυτή η πρόταση απορρίφθηκε, εφαρμόστηκε πολύ αργότερα, αναγκαστικά, στον Προμαχώνα, όταν πια το κύμα κορωνοϊού από τα Βαλκάνια είχε περάσει τα ελληνικά σύνορα και στις εισόδους για ξένους που προέρχονταν από χώρες επιδημιολογικά βεβαρημένες.

Τα στοιχεία για να υπάρξει μια τεκμηριωμένη απάντηση για το πώς φτάσαμε σε αυτή την έξαρση της επιδημίας, βέβαια, έχουν ο ΕΟΔΥ και η κυβέρνηση, η οποία μπορεί να μελετήσει τα επιδημιολογικά στοιχεία και να απαντήσει υπεύθυνα στο ερώτημα που είχε τεθεί προτού καν ανοίξουν τα σύνορα. Οφείλει να το πράξει για να γνωρίζουν όλοι τι πρέπει να κάνει η ίδια και τι πρέπει να προσέξουμε εμείς τους επόμενους δύσκολους μήνες καθώς τα σύνορα είναι και θα μείνουν ανοιχτά για την οικονομία.

Δυστυχώς για τον τουρισμό η χρονιά χάθηκε οριστικά.