Τι ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας να χαρακτηρίσει «οπερέτα» τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά; Το είπε αυτό στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία και προκάλεσε αμέσως την αντίδραση του Πρωθυπουργού, ο οποίος απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κατηγόρησε ότι με τη φράση «οπερέτα» προσέβαλε τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό και τον «καπετάνιο της φρεγάτας Λήμνος».

***
Να σημειώσω εδώ ότι ο έμπειρος κυβερνήτης της φρεγάτας «Λήμνος» αντιπλοίαρχος (Μάχιμος) Ι. Σαλιάρης όχι μόνον δεν πανικοβλήθηκε στην κρίση του Oruc Reis, αλλά (τότε) κράτησε με στιβαρότητα το πηδάλιο της φρεγάτας με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα στην τουρκική φρεγάτα TGG Kemalreis. Και όλα αυτά εξαιτίας του ατζαμίδικου (και προκλητικότατου) τρόπου με τον οποίο ο τούρκος κυβερνήτης της φρεγάτας επιχείρησε να εμβολίσει την ελληνική φρεγάτα, περνώντας από μπροστά της.

***
Όταν οι Τούρκοι φθάνουν κατόπιν εορτής

Ίσως οι περισσότεροι να μην το έχουν προσέξει, αλλά το τελευταίο 24ωρο συμβαίνει κάτι περίεργο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωσάν οι Τούρκοι να θέλουν να μεταφέρουν την ένταση των αερομαχιών του Αιγαίου στο FIR Λευκωσίας, παρά το γεγονός ότι έστειλαν και χθες (Τετάρτη) τα F-16 τους σε υπερπτήσεις πάνω από το νησί Ανθρωποφάγοι στα 12.000 και στα 21.000 πόδια και άνωθεν των νησιών Παναγίας και Οινουσσών. Το έκαναν, μου λένε για αντιπερισπασμό. Διότι, όπως με πληροφορούν ανώτατες στρατιωτικές πηγές, έντονη ήταν η δραστηριότητα στη ΝΑ Μεσόγειο από τους τούρκους. Και ξέρετε γιατί;

***
Επειδή στην περιοχή κατέφθασαν κατόπιν εορτής τα τουρκικά αεροσκάφη που δεν πρόλαβαν να παρενοχλήσουν τα δύο ελληνικά F-16 που πέρασαν ανενόχλητα και με μαεστρία από το FIR Αθηνών στο FIR Κύπρου και άρχισαν τις ασκήσεις με τα γαλλικά Rafale, στο πλαίσιο της αεροναυτικής άσκησης Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας και Κύπρου. Οπως με πληροφορούν σημειώθηκε την Τετάρτη έντονη δραστηριότητα από πλευράς των τούρκων, αλλά δεν πλησίασαν ούτε τα ελληνικά F-16, ούτε τα γαλλικά Rafale. Απλώς βρίσκονταν στην περιοχή ωσάν να ήθελαν να επιδείξουν την παρουσία τους.

***

Η πολιτική του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετέσχε στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο. και διεμήνυσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας, αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας, και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή»

***
Ο Βενιζέλος και τα 12 ν.μ.

Εχει ωστόσο ενδιαφέρον η θέση που διατυπώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια: «Υπό τις παρούσες συνθήκες και εφόσον η κυβέρνηση επιλέγει αυτές τις «μερικές» κινήσεις, θεωρώ αναγκαίο να προβεί σε ρητή δήλωση ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο ιόνιο δεν συνιστά αντιδιαστολή προς το Αιγαίο», αναφέρει: Επιπλέον κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι πρέπει τώρα η ελληνική κυβέρνηση να καλέσει όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που δεν έχουν χωρικά ύδατα 12 ν.μ. να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα ώστε όλες οι χώρες της περιοχής να βρίσκονται στην ίδια θέση. Αυτό, τονίζει, αφορά πρωτίστως την Ελλάδα και την Τουρκία: «Αυτή είναι τώρα η κρίσιμη περιοχή και όχι το Ιόνιο», αναφέρει συγκεκριμένα.

***
Η εξίσωση που προσπαθεί να λύσει ο Πρόεδρος της Βουλής

Από χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας προσπαθεί να λύσει μια όχι και τόσο εύκολη (για τα πολιτικά δεδομένα) εξίσωση. Πώς είναι δυνατόν, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι θα ψηφίσει «παρών» (τις συμφωνίες για τις ΑΟΖ Ιταλίας και Αιγύπτου) και ταυτόχρονα να ζητά… ονομαστική ψηφοφορία; Αυτή είναι η πρώτη εξίσωση την οποία επιχειρεί να λύσει. Υπάρχει όμως και δεύτερη: Πώς είναι δυνατόν, διερωτάται, ο ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει μέτρα προστασίας στη Βουλή, να φορά μάσκες, να κάνει τα μοριακά τεστ και να θέλει και ονομαστική ψηφοφορία; Δεν γνωρίζει πως θα υπάρχει συνωστισμός στην ονομαστική ψηφοφορία; Για να αποφύγει ο κ. Τασούλας τον συνωστισμό της ώρα της ψηφοφορίας θα καλεί τους βουλευτές (κατά ομάδες των… 60) να ψηφίσουν, κάτι που σημαίνει ότι η ψηφοφορία για την κύρωση των δύο ΑΟΖ θα διαρκέσει αρκετά.

***
Οι βουλευτές κάνουν τεστ

Να ξέρετε πάντως ότι η Βουλή των Ελλήνων φρόντισε και γι’ αυτούς που επιστρέφουν από τις διακοπές. Τους κάνει δωρεάν μοριακά τεστ. Οπως μου εξήγησε ο Πρόεδρος της Βουλής τα τεστ αυτά γίνονται για να διαπιστωθεί εάν τώρα κάποιος νοσεί με Covid- 19. Ηδη έκαναν το τεστ 550 βουλευτές, υπάλληλοι της Βουλής, αστυνομικοί και κοινοβουλευτικοί συντάκτες. Τα τεστ θα συνεχιστούν επί τριήμερο. Τεστ, μαθαίνω, έχουν γίνει και για τους ενοίκους του Μαξίμου.

***
Η απουσία από τις ψηφοφορίες για τα εθνικά θέματα

Αυτό που παρατήρησα είναι ότι στις ψηφοφορίες για τα εθνικά θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, αποφεύγει να ψηφίσει και πάντοτε δηλώνει «παρών». Εως τώρα δήλωσε ότι ψηφίζει «παρών» στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ (που ίδιος όταν ήταν κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε), «παρών» και στην κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ (που επίσης ο ίδιος διαπραγματεύτηκε) και στην κύρωση της σύμβασης για ενεργειακές έρευνες στο Ιόνιο. Πάντοτε στα εθνικά θέματα ψηφίζει «παρών».

***
Ψαροκατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ

Σιγά όμως που θα κάτσουν να σκάσουν με τους συνωστισμούς και με τα τεστ ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για τα εθνικά θέματα μια ομάδα βουλευτών (Παππάς, Πολάκης, Σπίρτζης, Νοτοπούλου και άλλοι) πήγαν σε ψαροταβέρνα στο Μοσχάτο και έφαγαν ψαράκι. Οχι αυτή τη φορά δεν πλήρωσε ένας, αλλά έγινε ρεφενέ με πρωτοβουλία Σπίρτζη.

***
Νέα αρνητικό ρεκόρ

Απλώς υπενθυμίζω τις δηλώσεις (στο Mega) του επίκουρου καθηγητή υγιεινής και επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη: «Αν χαλαρώσουμε θα δούμε και 400 κρούσματα την ημέρα». Χθες υπήρξε νέο αρνητικό ρεκόρ με 293 κρούσματα. Λένε, ότι προέρχεται από τα πολλά τεστ που γίνονται και απ΄αυτούς που γύρισαν από διακοπές. Το ρεκόρ όμως είναι ρεκόρ και είναι αρνητικό.

***
Ο κύριος Διοικητής στο πόστο του

Στο γραφείο του θα βρίσκεται από σήμερα ο Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ολοκλήρωσε τις διακοπές του στην Σύρο και επέστρεψε με γεμάτες της μπαταρίες και με ψυχικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μια ακόμη δύσκολης χρονιάς. Αντιλαμβάνομαι πως η Τράπεζα της Ελλάδος θα περιμένει τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου στις 4 Σεπτεμβρίου προκειμένου να αναθεωρήσει τις μακροοικονομικές της εκτιμήσεις για το 2020. Καταλαβαίνω ακόμη πως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν θα περιμένει έως το Δεκέμβριο και την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική για να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα κάνει τις παρεμβάσεις που επιβάλει ο θεσμικός του ρόλος για να δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις πολιτικής. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να επιδεικνύει το κοινωνικό της πρόσωπο παρέχοντας ενεργή στήριξη στους πληττόμενους από την πανδημία. Να υπενθυμίσω πως στο τέλος Μαρτίου ο Διοικητής της ΤτΕ είχε εκχωρήσει το μισό μισθό του για δύο μήνες στον ειδικό λογαριασμό για τον κορωνοϊό. Μην εκπλαγείτε εάν δείτε παρόμοιας φύσης ενέργειες από τη Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας.

***
Ο μισθός του κεντρικού τραπεζίτη

Οταν λέμε «μισός μισθός» κεντρικού τραπεζίτη, τι ακριβώς εννοούμε; Μαθαίνω λοιπόν ότι οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές του κ. Στουρνάρα είναι εκεί γύρω στις 7.000 ευρώ. Συνεπώς μισός μισθός είναι 3.500 ευρώ. Επί δύο μήνες που πρόσφερε για το ταμείο του κορωνοϊού μας κάνει 7.000 ευρώ. Οι ονομαστικές του αποδοχές είναι ακριβώς οι διπλάσιες, δηλαδή 14.000 ευρώ. Αλλά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει στον μισθό του κρατήσεις. Φορολογικές κρατήσεις, κάπου το 50% των ονομαστικών αποδοχών του. Παρά ταύτα, οι συνεργάτες του λένε ότι ο μισθός του κ. Στουρνάρα είναι ο μικρότερος απ΄όλους τους μισθούς των διοικητών κεντρικών τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ως απόδειξη έχουν το πρακτορείο Bloomberg που δημοσιεύει μια φορά τον χρόνο τις αποδοχές των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΚΤ. Αυτό, λένε οφείλεται, στο γεγονός ότι το 2015 (μετά το περιβόητο δημοψήφισμα που μας έφερε νέο μνημόνιο) ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε μόνος του γενναίες περικοπές του μισθού του.