Στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ασχολούνται με το συνέδριό τους, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθειά του να διατηρηθεί με κάθε τρόπο στην εξουσία, εμπλέκει τώρα στις εκλογές και τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία, τον θεσμό που εμπιστεύονται περισσότερο οι Αμερικανοί.

Αν και η επιστολική ψήφος θα παίξει κρίσιμο ρόλο λόγω κορωνοϊού, ο Τραμπ προσπαθεί να τη δυσκολέψει μέσω του Λούις ΝτεΤζόι, διευθυντή των Ταχυδρομείων και από τους μεγάλους χρηματοδότες του προέδρου και των Ρεπουμπλικανών. Αφότου τον διόρισε ο Τραμπ τον Ιούνιο σε αυτή τη θέση, ο ΝτεΤζόι δρομολογεί αλλαγές που στερούν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου και πλήττουν την αμερικανική Δημοκρατία με πρόσχημα την αναμόρφωση των ελλειμματικών Ταχυδρομείων.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν οι υπερωρίες για τους ταχυδρόμους, θα μειωθούν οι ώρες λειτουργίας των ταχυδρομείων, θα κλείσουν υπηρεσίες επεξεργασίας των επιστολών και θα αφαιρεθούν ταχυδρομικά κουτιά από τους δρόμους. Περισσότερες από 20 Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα καταφύγουν στα δικαστήρια κατά της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα Ταχυδρομεία, ενώ η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συγκάλεσε εκτάκτως το σώμα από τη θερινή διακοπή (πράγμα που συμβαίνει σπάνια) προκειμένου να αντιμετωπίσει νομοθετικά τις μεθοδεύσεις του ΝτεΤζόι.

Ανέβαλαν τις αλλαγές μετά τις αντιδράσεις

«Σώστε τα Ταχυδρομεία, σώστε τη Δημοκρατία μας» έγινε το σύνθημα όλων, ακόμη και Ρεπουμπλικανών, που αντιτίθενται στις δρομολογούμενες αλλαγές.

Αν και ο επικεφαλής των Ταχυδρομείων έκανε πίσω αυτή την εβδομάδα στις αλλαγές που είχε ανακοινώσει, μεταθέτοντάς τες για μετά τις εκλογές, δεν διευκρίνισε τι θα γίνει με τις αλλαγές που έχουν ήδη υιοθετηθεί – όπως η κατάργηση εκατοντάδων μηχανών διαλογής αλληλογραφίας (πολλές από τις οποίες έχουν ήδη καταστραφεί). Προφανώς αυτό δεν κατεύνασε τις αντιδράσεις και πλέον ζητείται η απομάκρυνση του ΝτεΤζόι.

«Ακόμη και αν ο πρόεδρος δεν κατορθώσει να μπλοκάρει την επιστολική ψήφο, έχει δημιουργήσει μια επικίνδυνη κρίση εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το αν οι Αμερικανοί θα θεωρήσουν νόμιμο το αποτέλεσμα των εκλογών» έγραψε η «Washington Post». «Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ το τράβηξε ακόμη παραπάνω αντιτιθέμενος σε δισεκατομμύρια δολάρια απολύτως αναγκαίας χρηματοδότησης των Πολιτειών και των Ταχυδρομείων για τις εκλογές επειδή δεν επιθυμεί να διευκολυνθούν οι Αμερικανοί που θα ψηφίσουν επιστολικά. Η αποκάλυψη (στις 14 Αυγούστου) ότι τα Ταχυδρομεία προειδοποίησαν 46 Πολιτείες [από τις 50] ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως όλες οι ψήφοι θα παραδοθούν εγκαίρως για να προσμετρηθούν, έσπειρε τον πανικό στο κοινό».

Προσωρινή ανακωχή στους Δημοκρατικούς

Την ίδια ώρα, προσωρινή ανακωχή έχουν κάνει οι Δημοκρατικοί, στην προσπάθειά τους να εκδιώξουν τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Στο συνέδριό τους που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά αυτή την εβδομάδα, όλοι οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στη μάχη κατά του αυταρχισμού του Τραμπ, κατά της διάλυσης της δημόσιας Παιδείας, Υγείας και άλλων θεσμών, και στην ανάγκη να επανέλθει η αξιοπρέπεια στα κοινά.

Οι δύο πτέρυγες του κόμματος, η κεντρώα την οποία εκπροσωπεί ο Τζο Μπάιντεν και η αριστερή, έχουν συσπειρωθεί προκειμένου να ηττηθεί ο Τραμπ. «Ο Τραμπ είναι η κόλλα που εμποδίζει τη διάσπαση των Δημοκρατικών» έγραψαν χαρακτηριστικά οι «New York Times».

Οι διαφορές και το χάσμα γενεών

Αν εκλεγεί ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο (όλες οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν σταθερά πρώτο) οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πτέρυγες θα βγουν στην επιφάνεια. Προς το παρόν λειτουργούν υπογείως, διότι η καθεμία επιθυμεί να στείλει όσο περισσότερους «δικούς της» μπορεί στο Κογκρέσο τον Νοέμβριο. Ο 77χρονος Μπάιντεν, μια «ασφαλής» επιλογή για το χρίσμα, που ανήκει στη γενιά του Πολέμου (ούτε καν στους baby boomers όπως οι Κλίντον), δεν μπορεί να συγκινήσει πραγματικά τη νέα, δυναμική και πιο αριστερή γενιά του κόμματος, όπως η 30χρονη βουλευτής από τη Νέα Υόρκη Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ.

«Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι 77 ετών. Οι ηγετικές φιγούρες του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι άνω των 80 ετών, στη Γερουσία άνω των 70. Ως τα μέσα αυτής της δεκαετίας, το κόμμα θα έχει καινούργιους ηγέτες. Αλλά δεν είναι σαφές αν αυτοί θα προέρχονται κυρίως από τη γενιά που είναι σήμερα στα 50 και στα 60, που περίμενε υπομονετικά τη σειρά της, ή από την πολύ διαφορετική γενιά που είναι σήμερα 30 και 40 ετών, ανυπόμονη να πάρει τα ηνία» αναφέρει ανάλυση του Brookings. «Αν ο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος, οι προοδευτικοί του κόμματος θα τραβούν προς μια κατεύθυνση και οι κεντροαριστεροί προς άλλη».

Τι κρύβει η απόφαση για επαναφορά των κυρώσεων προς το Ιράν

Φιτιλιά στον ΟΗΕ βάζει η απόφαση του Τραμπ να επανεπιβάλει όλες τις κυρώσεις κατά του Ιράν ακολουθώντας μια νομική ερμηνεία την οποία δεν αποδέχονται τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το πρώτο βήμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πληροφόρησε επισήμως το ΣΑ ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει χρήση του «snapback», μιας πρόβλεψης που περιλαμβάνεται στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, από την οποία όμως οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, όταν ένας από τους υπογράφοντες τη συμφωνία καταγγείλει επισήμως στο ΣΑ ότι το Ιράν δεν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας, όπως έκανε ο Πομπέο την Πέμπτη, επανεπιβάλλονται εντός 30 ημερών όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ που είχαν επιβληθεί στο Ιράν πριν τη συμφωνία.

Απορρίφθηκε η παράταση στο εμπάργκο όπλων

Την περασμένη εβδομάδα, το ΣΑ απέρριψε την αμερικανική πρόταση να παραταθεί το εμπάργκο όπλων στο Ιράν (που λήγει μέσα Οκτωβρίου) – Κίνα και Ρωσία την καταψήφισαν, 11 από τα 15 μέλη απείχαν, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, και μόνο η Δομινικανή Δημοκρατία την υπερψήφισε μαζί με τις ΗΠΑ. Η νέα διπλωματική προσπάθεια των ΗΠΑ κατά του Ιράν αυτή την εβδομάδα βασίζεται σε μια γνωμοδότηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία διαφωνούν σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι εντός και εκτός ΗΠΑ, ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να επικαλεστεί το «snapback» επειδή είναι ένα από τα υπογράφοντα μέρη και ας έχει αποσυρθεί από τη συμφωνία το 2018.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή του Τραμπ βάζει το ΣΑ ασφαλείας σε επικίνδυνα νερά, ακόμη και για την αξιοπιστία του ίδιου του ΟΗΕ. Ο αμερικανός πρόεδρος, για προεκλογικούς λόγους, θέλει να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν ενώ ο Πομπέο, μεγάλος ιέρακας προς το Ιράν, θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή αν εκλεγεί ο Μπάιντεν.

Βούτυρο στο ψωμί των σκληροπυρηνικών

Το διακύβευμα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ότι οι ενέργειες αυτές, αν επιτύχουν, θα ενισχύσουν τους σκληροπυρηνικούς στο Ιράν και θα αποδυναμώσουν όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά, όπως ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.
Το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο για τον ΟΗΕ. Σε 30 ημέρες μετά την προσφυγή του Πομπέο στο ΣΑ, η Ουάσιγκτον θα μπορεί να δηλώσει την επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράν.

Τότε τα μέλη του ΣΑ θα βρεθούν σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, σε δύο σύμπαντα ταυτοχρόνως: στο ένα θα υπάρχουν κυρώσεις κατά του Ιράν ενώ στο άλλο σύμπαν θα είναι σαν μην έχει συμβεί τίποτε. Αυτό θα αποδυναμώσει όχι μόνο τον ίδιο τον ΟΗΕ αλλά και όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο οργανισμός.