Η Αθήνα των 6,2 εκατ. τουριστών το 2019, που πέρυσι τέτοια εποχή έσφυζε από ζωή, σήμερα διανύει τη χειρότερη τουριστική σεζόν των τελευταίων δεκαετιών. Τα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου της πρωτεύουσας άνοιξαν μόλις τις τελευταίες μέρες, χωρίς ουσιαστικές κρατήσεις, μόνο και μόνο για το πρεστίζ  των αλυσίδων που εκπροσωπούν.

«Στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε και που θυμίζουν πόλεμο με έναν… αόρατο εχθρό, υπάρχουν ήδη σημαντικές οικονομικές απώλειες και θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες» δηλώνει στο «Βήμα» η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς καθώς οι κρατήσεις δεν ξεπερνούν το 20% της περσινής περιόδου.

Επιστροφή προκαταβολών

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τα ξενοδοχεία της Αθήνας και όλης της Ελλάδας αναγκάζονται να επιστρέψουν προκαταβολές για τις ακυρώσεις που έγιναν και τους τουρίστες που δεν θα έρθουν. Οπως δηλώνει ο πρόεδρός του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, οι ξενοδόχοι έχουν ήδη επιστρέψει σε tour operators, travel agents και πελάτες 161 εκατ. ευρώ και έχουν ήδη εκδώσει vouchers συνολικής αξίας 90 εκατ. ευρώ σε όσους ανέβαλαν το ταξίδι τους στην Ελλάδα για το μέλλον. Πέραν τούτων, παραμένουν σε εκκρεμότητα επιστροφές που φθάνουν τα 143 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και καθώς συνεχίζονται οι αναταράξεις της COVID-19, το άνοιγμα των αεροδρομίων στις πτήσεις από τη Βρετανία και από αύριο, 20 Ιουλίου, στις αφίξεις από τη Σουηδία, παρά τους φόβους για την εισαγωγή κρουσμάτων κορωνοϊού ακόμη και σε περιοχές που δεν είχαν πρόβλημα, δημιουργεί πρόσθετο άγχος στους έλληνες ταξιδιώτες που ξανασκέφτονται τις διακοπές τους. Στους τουριστικούς επιχειρηματίες, παρότι αρχικά θεωρούσαν την απελευθέρωση των πτήσεων μιας μορφής «αντίβαρο» στις απώλειες τουριστών από τις βαλκανικές χώρες και κυρίως από τη Σερβία μετά την υποχρεωτική καθιέρωση των «τεστ για τον κορωνοϊό», τώρα επικρατεί προβληματισμός. Οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί κατευθύνονται ως επί το πλείστον σε νησιωτικούς προορισμούς (Κρήτη, Ιόνιο, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες) χωρίς «διαβατήρια υγείας». Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για όλους…

Χάθηκαν οι Σέρβοι

Οι Σέρβοι «λείπουν» ήδη από τη Βόρεια Ελλάδα (Πιερία, Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσος).

Είναι χαρακτηριστικό ότι με το άνοιγμα των οδικών μετακινήσεων τουριστών από τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στην Πιερία και στη Χαλκιδική πήγαινε να αγγίξει το 45%. Αντίθετα, με το κλείσιμο των συνόρων για τους Σέρβους, η πληρότητα κατρακύλησε στο 20% μέσα σε μια μέρα!

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Covid Bonus», το οποίο είναι πρόγραμμα επιβράβευσης για υγιείς τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, επιχειρηματίες σε πολλές περιοχές της χώρας προτίθενται μέσω των τοπικών Ενώσεων Ξενοδόχων να χρηματοδοτούν το 50% κάθε τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού, που είναι απαραίτητο 72 ώρες πριν από την άφιξη. Η επιδότηση θα αφορά τα αρνητικά τεστ, ενώ στόχος της ενέργειας αυτής είναι η τόνωση των ασφαλών τουριστικών αφίξεων.

«Είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία για να υλοποιήσουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, βάζοντας για άλλη μια φορά «πλάτη», όμως τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται οριζόντια και να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός τουριστών που αποδεικνύονται υγιείς μέσω του τεστ, όπως είναι για παράδειγμα επισκέπτες από τη Σερβία ή τη Ρωσία» λέει στο «Βήμα» ο κ. Τάσιος.

Η Κρήτη ελπίζει στον Σεπτέμβριο

Στην Κρήτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο το νησί λειτουργεί το 35% των ξενοδοχείων, με τις πληρότητές τους να μην ξεπερνούν το 15% κατά μέσο όρο. Τον Αύγουστο, λέει ο κ. Χαλκιαδάκης στο «Βήμα», που αναμένεται να λειτουργεί περίπου το 50% των ξενοδοχείων, οι πληρότητες εκτιμάται ότι δεν θα υπερβούν το 45%. Πάντως, με βάση τα στοιχεία των κρατήσεων ο κ. Χαλκιαδάκης αισιοδοξεί ότι «ο Σεπτέμβριος θα πάει καλύτερα» και πως «οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων μπορεί να ανέβουν ακόμη και στο 60%».

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Το 90% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας έχει ήδη ανοίξει ή θα ανοίξει τον Αύγουστο.l Το 20% των μονάδων εποχικής λειτουργίας θα μείνει κλειστό.l Στο 67% ή 5,6 δισ. ευρώ η πτώση τζίρου στα ξενοδοχεία (από 8,4 δισ. ευρώ πέρυσι, 2,8 δισ. ευρώ εφέτος). l Στο 35% η μείωση της απασχόλησης (από 186.574 εργαζομένους πέρυσι στους 120.979 εργαζομένους εφέτος).