Από τον Νοέμβριο του 2017 έως σήμερα, οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων στη Μάνδρα, και ειδικότερα στα μπαζωμένα ρέματα «Σούρες» και «Αγία Αικατερίνη», παρά τις δεσμεύσεις των αρμοδίων, δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Τρεισήμισι χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα και τους 24 νεκρούς, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προχώρησε το πρωί σε κατεδάφιση δύο κατοικιών, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ήταν η πρώτη κατεδάφιση του 2020 για τη Μάνδρα Αττικής και όπως δήλωσε ο υπουργός θα ακολουθήσουν κι άλλες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, θα γκρεμιστούν 141 σπίτια και 339 μαντρότοιχοι στο πολύπαθο Μάτι, ενώ συνολικά το πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε όλη τη χώρα περιλαμβάνει για εφέτος 1.108 αυθαίρετα. Αφορά όσες τελεσίδικα αυθαίρετες κατασκευές έχουν ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019» του Πράσινου Ταμείου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 6,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα 1.108 αυθαίρετα κτίσματα – σε αιγιαλό και δάση ή δασικές εκτάσεις – επιμερίζονται ως εξής:

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής: 361

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: 377

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας: 131

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης: 108

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου: 81

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου: 40

• Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας: 10

Τον περασμένο Απρίλιο, είχε εκδοθεί νέα απόφαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επαναπροκήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στην Αττική, καθώς ο προηγούμενος του 2019 είχε κηρυχθεί άγονος. Αφορά στην κατεδάφιση 60 ακινήτων εντός της Περιφέρειας Αττικής, εκ των οποίων τα 38 βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Διαχρονικά, η αποτυχία των προγραμμάτων κατεδαφίσεων αποδίδεται τόσο στην απουσία πολιτικής βούλησης και στα τοπικά συμφέροντα που βάζουν «φρένο» στις μπουλντόζες, όσο και στις ιδιαιτέρως βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που χρειάζονται για να εγκατασταθεί ο εργολάβος και οι μπουλντόζες του. Επίσης, το σύστημα χωλαίνει και για έναν ακόμη λόγο. Διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες τόσο των επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, όσο και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι ιδιαιτέρως υποστελεχωμένες και σίγουρα δεν διαθέτουν επαρκή αριθμών έμπειρων υπαλλήλων.