Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ορισμένες κυβερνήσεις άλλαξαν τους χειρισμούς τους, καθώς και τις μεθόδους θεραπείας για τον νέο κοροναϊό, με βάση αμφιβόλου ποιότητας στοιχεία από μία μικρή αμερικανική εταιρεία αναλύσεων, θέτοντας μάλιστα υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα σημαντικών μελετών, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε ένα από τα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως.

Έρευνα του Guardian αποκαλύπτει ότι η εταιρεία Surgisphere με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, στους υπαλλήλους της οποίας φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας καθώς και ένα μοντέλο για περιεχόμενο που απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, παρείχε στοιχεία σε πολυάριθμες μελέτες πάνω στην COVID-19, αλλά έχει μέχρι στιγμής αποτύχει στο να εξηγήσει επαρκώς τα δεδομένα ή την μεθοδολογία που ακολούθησε.

Τα δεδομένα αυτά, τα οποία η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει νόμιμα από περισσότερα από χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως, διαμορφώνουν τη βάση επιστημονικών άρθρων που έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στην πολιτική για τις θεραπείες της COVID-19 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Επιπλέον, η εταιρεία βρισκόταν και πίσω από απόφαση του ΠΟΥ και ινστιτούτων ερευνών ανά τον κόσμο, να διακόψουν τις δοκιμές του αμφιλεγόμενου φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη.

Δύο από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο,  το “The Lancet” και το “New England Journal of Medicine”, δημοσίευσαν μελέτες βασισμένες σε στοιχεία από την Surgisphere. Και στις δύο έρευνες ένας από τους συγγραφείς είναι ο Sapan Desai, ο CEO της Surgisphere.

Αργά την Τρίτη, αφότου ήρθε σε επικοινωνία με τον Guardian, το περιοδικό “Lancet” εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη μελέτη που δημοσίευσε. Παρόμοια αναγγελία έκανε και το “New England Journal of Medicine”.

Ένας ανεξάρτητος έλεγχος για την προέλευση και την εγκυρότητα των εν λόγω δεδομένων, θα διεξαχθεί από συντάκτες που δεν σχετίζονται με την Surgisphere, λόγω των «ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία» τους.

Τι βρήκε η έρευνα του Guardian

  • Αναζητώντας υλικό που είναι διαθέσιμο δημόσια, πολλοί από τους υπαλλήλους της Surgisphere δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σχέση με τις επιστήμες. Ένας υπάλληλος είναι συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και η υπεύθυνη marketing είναι μοντέλο ενηλίκων και διοργανώτρια.
  • Η σελίδα της εταιρείας στο Linkedin έχει λιγότερους από 100 ακολούθους και την προηγούμενη εβδομάδα είχε μόνο έξι υπαλλήλους. Από την Τετάρτη, οι υπάλληλοι μειώθηκαν σε τρεις.
  • Αν και η Surgisphere ισχυρίζεται ότι έχει μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων για νοσοκομεία στον κόσμο, η διαδικτυακή της παρουσία είναι μηδαμινή. Στο Twitter έχει λιγότερους από 170 followers και δεν είχε κάνει καμία δημοσίευση μεταξύ του Οκτωβρίου του 2017 και του Μαρτίου του 2020.
  • Μέχρι τη Δευτέρα, πατώντας στο σύνδεσμο «Επικοινωνήστε μαζί μας» στην ιστοσελίδα της Surgisphere οδηγούσε σε μία ιστοσελίδα κρυπτονομισμάτων. Απορίας άξιο είναι πώς τα νοσοκομεία επικοινωνούσαν εύκολα με την εταιρεία για να μπουν στη βάση δεδομένων της.
  • O Desai έχει συνδεθεί με τρεις υποθέσεις ιατρικής αμέλειας.

Ερωτήματα για τη μελέτη του Lancet

Οι συντάκτες της έρευνας του The Lancet συνιστούσαν ότι αυτά τα θεραπευτικά σχήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της COVID-19 εκτός των κλινικών δοκιμών, μέχρι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων για τους ασθενείς με νέο κορoναϊό.

Οι συντάκτες μάλιστα έλεγαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν η λήψη του φαρμάκου έχει κάποιο όφελος σε ασθενείς με Covid-19.

Η έρευνα του The Lancet μελέτησε δεδομένα από 671 νοσοκομεία, όπου 14.888 ασθενείς έλαβαν είτε υδροξυχλωροκίνη είτε χλωροκίνη, με ή χωρίς το αντιβιοτικό μακρολίδη, και 81.144 ασθενείς δεν έλαβαν κανένα θεραπευτικό σχήμα. Όπως αποδείχθηκε, η έρευνα είχε επικαλεστεί στοιχεία της επίμαχης εταιρείας.

Ένας ανεξάρτητος έλεγχος για την προέλευση και την εγκυρότητα των εν λόγω δεδομένων, θα διεξαχθεί από συντάκτες που δεν σχετίζονται με την Surgisphere, λόγω των «ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία» τους.