Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού, μπορούν να ενισχυθούν από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θέσπισε η κυβέρνηση.

Η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφερόμενος στο συγκεκριμένο μέτρο, τόνισε ότι το αρχικό ύψος του πενταετούς προγράμματος ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και διευκρίνισε:

«Το πρώτο έτος, αποτελεί περίοδο χάριτος, χωρίς υποχρέωση καταβολής δόσεων. Η αποπληρωμή πραγματοποιείται τα επόμενα τέσσερα έτη, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε με έμφαση, ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας τους, αφού, όπως είπε, «αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Να σημειωθεί ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που επιθυμούν να επωφεληθούν από το συγκεκριμένο μέτρο, μπορούν να μπαίνουν από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, 10 Απριλίου, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» (www.aade.gr/mybusinesssupport) της ΑΑΔΕ.

Ποιους αφορά και τι ισχύει για τη ρήτρα μη απόλυσης

Υπενθυμίζεται ότι στην πλατφόρμα αυτή υποβάλλονται αιτήσεις για τη λήψη της επιστρεπτέας προκαταβολής του 1 δισ. ευρώ για τον μήνα Απρίλιο και είναι ένα από τα μέτρα ευνοϊκής χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο που συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 10 Απριλίου προκειμένου το ποσό της ενίσχυσης να καταβληθεί στους δικαιούχους εντός του μήνα.

Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση αυτή ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης για όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους ενώ θα καταβληθεί μέσω του Taxis στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει πενταετή διάρκεια, με το πρώτο έτος να αποτελεί περίοδο χάριτος χωρίς να υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.