Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υποστηρίζει την Ελλάδα για να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση και αυτό άλλωστε υπογράμμισαν την Παρασκευή στο Κοινό Ανακοινωθέν τους και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, δήλωσε σήμερα στην τακτική συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν για το προσφυγικό.

Αλληλεγγύη

«Πολλά άτομα που ήταν στα σύνορα επέστρεψαν στην Τουρκία. Η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας ώστε να διαχειρισθεί την έκτακτη κατάσταση. Αυτό άλλωστε επαναλήφθηκε στη Δήλωση των αρχηγών και κυβερνήσεων την Παρασκευή» υπογράμμισε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος και προσέθεσε:

«Συνεχίζουμε λοιπόν να υποστηρίζουμε την Ελλάδα και αυτό εξυπακούεται την έκφραση της αλληλεγγύη με μέτρα ενίσχυσης και μέσω της αναθεώρησης του προϋπολογισμού».

Για την υποβολή των αιτήσεων ασύλου

Απαντώντας σε ερώτηση περί παραβίασης ή μη του δικαιώματος ασύλου στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος δήλωσε:

«Βέβαια το δικαίωμα στο άσυλο είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τις ελληνικές αρχές. Και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, παρακολουθώντας την κατάσταση και για να εξασφαλίσουμε ότι το νομικό πλαίσιο της ΕΕ γίνεται σεβαστό.

Σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα του ασύλου, η Επίτροπος Γιόχανσον μίλησε με τις ελληνικές αρχές όταν επισκέφθηκε στις αρχές του μήνα την Ελλάδα. Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι ο νόμος θα καταργηθεί 1η Απριλίου και δεν έχουμε πληροφορίες για προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει νέα παράταση».

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά σήμερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραταθεί μετά την πάροδο του ενός μηνός το μέτρο της αναστολής των αιτήσεων ασύλου.

Πρόγραμμα στέγασης «ESTIA II»

Στο μεταξύ με απόφαση του Νότη Μηταράκη, τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα στέγασης «ESTIA II», επανακαθορίζονται οι όροι εισαγωγής και παραμονής σε αυτό, καθώς και οι προϋποθέσεις για την διακοπή και τον τερματισμό των υλικών συνθηκών υποδοχής ή και την παράταση παροχών σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Κατά κύριο λόγο, η στέγαση των δικαιούχων πραγματοποιείται με μισθώσεις διαμερισμάτων σε όλη την χώρα. Μέχρι και τις 23 Μαρτίου είχαν δημιουργηθεί 25.516 θέσεις στέγασης.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της πρόσφατης τροπολογίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενσωματώνεται ο τερματισμός του στεγαστικού προγράμματος -εντός 30 ημερών- για ωφελούμενους που έχουν λάβει θετική ή αρνητική απάντηση στο αίτημα ασύλου τους. Ως μέτρο προφύλαξης από τον Covid-19/κορωνοϊό, το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί από 31 Μαΐου.

Με την ως άνω διάταξη, αναμένεται να προκύψουν έξι χιλιάδες θέσεις στέγασης εντός του β’ τριμήνου, ενώ παράλληλα στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθούν τελικά οι θέσεις το 2020 στις 30.000 και το 2021 στις 40.000. Οι επιπλέον αυτές θέσεις θα διατεθούν για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Παράλληλα, το νέο πρόγραμμα επικεντρώνεται όχι μόνο στην βέλτιστη φιλοξενία των δικαιούχων, αλλά και στην κοινωνική ενσωμάτωση τους μέσω της πρόσβασης και εξοικείωσης τους με δημόσιες υπηρεσίες. Ενδεικτικό είναι ότι το 73% αυτών έχουν ήδη ΑΜΚΑ, το 58% ΑΦΜ, το 24% έχει εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ, καθώς και το 73% των παιδιών έχει εγγραφεί σε κάποιο σχολικό ίδρυμα.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα υλοποιείται με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ενώ ο συντονισμός εναπόκειται στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα αναλάβει την πλήρη διαχείριση του προγράμματος εντός του έτους. Η χρηματοδότηση προκύπτει από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.