Την αναβολή κατάθεσης στη Βουλή του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου ζητούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ειδικότερα, σε επιστολή που απέστειλαν σήμερα στον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, ζητούν να μην κατατεθεί προς ψήφιση – έως την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας της Βουλής που λόγω κορωνοϊού λειτουργεί με περιορισμένη παρουσία βουλευτών – το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής

νομοθεσίας».

«Σε αυτή τη συγκυρία και με έντονη πίεση χρόνου, καθώς δεν δόθηκε παράταση, οι

συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις μελετήσαμε το νομοσχέδιο και συμμετείχαμε, στον βαθμό του δυνατού, στη δημόσια διαβούλευση. Επί της ουσίας, και στη βάση των σημαντικών σχολίων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση από πολλούς φορείς και οργανώσεις, θεωρούμε επιτακτική τη ριζική αναθεώρηση του νομοσχεδίου, ώστε να προάγει ουσιαστικές βελτιώσεις στο κρίσιμης σημασίας κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος», αναφέρουν στην επιστολή τους.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, δεδομένου ότι η Βουλή λειτουργεί με περιορισμό στις ακροάσεις φορέων και με μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών, οι οργανώσεις θεωρούν απαράδεκτη την κατάθεση προς ψήφιση νομοσχεδίων που αλλάζουν άρδην την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας. Γι΄ αυτό καλούν τον υπουργό να αναβάλλει την κατάθεση του νομοσχεδίου και να αξιοποιήσει την αναβολή για την εξέταση των περίπου 1.570 σχολίων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση.

«Στα σχόλια θα βρείτε ένα εύρος τοποθετήσεων από προτάσεις αναδιαμόρφωσης συγκεκριμένων διατάξεων ως και την απόσυρση μέρους ή συνόλου του νομοσχεδίου. H κοινή αγωνία αυτών των ενστάσεων είναι ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και ελαστικοποίηση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας», σημειώνουν οι οργανώσεις.

 

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο οδηγεί σε οπισθοδρόμηση με την απαξίωση των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων αρχών στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Μάλιστα,  από τον νέο κεντρικό οργανισμό για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή (ΟΦΥΠΕΚΑ) αλλά και των τοπικών μονάδων που ιδρύονται για τη

διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώραςαφαιρείται η αρμοδιότητα της

γνωμοδότησης επί σχεδιαζόμενων έργων και δραστηριοτήτων εντός των προστατευόμενων

περιοχών.  Επίσης, όσον αφορά στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τις προστατευόμενες περιοχές, τροποποιεί τις κατηγορίες τους και προκαθορίζει οριζόντια τις επιτρεπόμενες χρήσεις εντός των ζωνών προστασίας. Ειδικότερα για τις ζώνες απολύτου προστασίας, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, οδοί, κίνηση σκαφών και διάφορες εγκαταστάσεις υποδομών κοινής ωφελείας.

Τα νομοσχέδια διαμόρφωσης περιβαλλοντικών πολιτικών είναι απαραίτητο να εξετάζονται

χωρίς βιασύνη και με πλήρη εφαρμογή των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αφού βεβαίως έχουν πρώτα υποβληθεί στην πληρέστερη δυνατή και ουσιαστική διαβούλευση και επιστημονική επεξεργασία. Γι΄ αυτό οι 23 οργανώσεις θεωρούν απαραίτητη μια συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την επιστολή υπογράφουν οι οργανώσεις: WWF Ελλάς, The Green Tank, Ecocity, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕIΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, MEDASSET, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οργάνωση Γη, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ΑΝΙΜΑ, MΟm, Πίνδος Περιβαλλοντική, CISD – Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, iSea, MedINA, ΑΡΙΩΝ και «Ο ΝΗΡΕΑΣ «.