Mε το άμεσο κόστος για την παγκόσμια οικονομία από τη μόλυνση του κορωνοϊού να εκτιμάται πως μπορεί να φθάσει, με βάση ήπια σενάρια, τα 300-450 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 0,3%-0,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, εκφράζονται φόβοι πως τυχόν εξάπλωσή του θα μπορούσε να επηρεάσει και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (ειδικά στους τομείς του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων, όπου ήδη παρουσιάζεται κάμψη), η οποία βρίσκεται στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου. Καθώς η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,5% εφέτος, ενώ σύμφωνα και με τη Citigroup θα μπορούσε να δοθεί επιπλέον ώθηση από τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα στο 2,2% από το 2021, την ώρα που και το κόστος δανεισμού της χώρας μας για 10 χρόνια κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά, καλό θα ήταν η Κίνα, ο κόσμος και φυσικά η Ελλάδα να αποφύγουν τις περιπέτειες.

Επιθετικά μέτρα

Η Goldman Sachs εκτίμησε πάντως πως η παγκόσμια οικονομία δεν θα επηρεαστεί σημαντικά, υπό την προϋπόθεση η Κίνα να λάβει επιθετικά μέτρα. Στο βασικό της σενάριο, οι απώλειες θα κυμανθούν στο 0,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με τον ιό να ελέγχεται ως τον Μάρτιο.

Στο πιο δυσμενές σενάριο, η κορύφωση του κορωνοϊού επεκτείνεται ως το β’ τρίμηνο, ενώ το πλήγμα για την παγκόσμια ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 0,3% του ΑΕΠ. Από την πλευρά της, η JPMorgan μείωσε ήδη τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,3% το 2020, θεωρώντας πως οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού θα διαρκέσουν 2-3 μήνες, ενώ στη συνέχεια, με βάση και την ιστορική εμπειρία, η παγκόσμια οικονομία και οι αγορές θα ανακάμψουν. Σε μέσα επίπεδα, οικονομολόγοι εκτίμησαν πως το κόστος με βάση τα σημερινά δεδομένα θα κυμανθεί στο 0,3%-0,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Το ζώδιο του ποντικού

Το ευτύχημα είναι, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, ότι το κινεζικό έτος που άρχισε στις 25 Ιανουαρίου ανήκει στο ζώδιο του ποντικού του μετάλλου. Ο ποντικός είναι έξυπνος και ευπροσάρμοστος, δεν χάνει την ψυχραιμία του ακόμα και όταν έρχεται αντιμέτωπος με το απροσδόκητο, ενώ το μέταλλο συμβολίζει τις οικονομικές ευκαιρίες. Ετσι, οι επενδυτές φαίνεται να αντιδρούν μάλλον θετικά στις κινήσεις των κινεζικών αρχών. Το Πεκίνο προχώρησε σε μια αιφνιδιαστική ένεση ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνολικού ύψους 1,2 τρισ. γουάν (156 δισ. ευρώ), ενώ μείωσε τους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα των ΗΠΑ, αυξάνοντας τις προσδοκίες ώστε η παγκόσμια οικονομία να αποφύγει τις επιπτώσεις ενός μεγάλου σοκ από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η Pernille B Henneberg, οικονομολόγος της Citi, επεσήμανε πάντως πως το ειδικό βάρος της Κίνας στον κόσμο από το 4% το 2003, τη χρονιά της άτυπης πνευμονίας (SΑRS), έχει αυξηθεί στο 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με τη χώρα πλέον ως τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά και με σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού, να επηρεάζει καταλυτικά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Απώλειες

Στο σενάριο όπου ο ιός ελεγχθεί σύντομα, θα έχουμε μια έντονη ανάκαμψη σχήματος «V», αν και σε ορισμένους τομείς, όπως ο τουρισμός, αλλά και σε κάποιες υπηρεσίες θα υπάρξουν μη αναστρέψιμες απώλειες. Ο οικονομολόγος της Citi για την Ασία Li-Gang Liu εκτίμησε πως με βάση τα σημερινά δεδομένα το ΑΕΠ της Κίνας θα περιοριστεί στο 4,8% στο 1ο τρίμηνο του 2020 από το 6% στο 4ο τρίμηνο του 2019, ενώ συνολικά η ανάπτυξη στο τρέχον έτος θα κυμανθεί λίγο πάνω από το 5%.

Ο Robert Carnell, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία της ING, σημείωσε πως ο κορωνοϊός έχει ήδη πλήξει την εγχώρια ζήτηση στην Κίνα, καθώς και τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλον τον κόσμο.

Στην Κίνα, οι λιανικές πωλήσεις και οι συναφείς υπηρεσίες έχουν πληγεί σημαντικά, καθώς από τα καταστήματα ως τα εστιατόρια και τον τουρισμό η πτώση είναι εμφανής, ενώ μια παρατεταμένη πτώση της κινεζικής παραγωγής έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Ηδη αυτοκινητοβιομηχανίες σε διάφορα μέρη του κόσμου αναγκάστηκαν να κλείσουν εργοστάσια λόγω έλλειψης κινεζικών εξαρτημάτων (π.χ. περίπτωση Hyundai Motor), ενώ απότομη επιδείνωση παρουσιάζουν και οι παραγγελίες (π.χ. Γερμανία), με το παγκόσμιο εμπόριο να πλήττεται επίσης.

Ο φόβος

Παράλληλα, ένας από τους κύριους διαύλους μετάδοσης του ιού στην οικονομική δραστηριότητα εκτός Κίνας είναι ο φόβος, που μεταβάλλει τη συμπεριφορά των νοικοκυριών και οδηγεί σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης και των υπηρεσιών.

Οπως εκτιμά η ING, το 18%-20% των καταναλωτικών δαπανών στις μεγάλες δυτικές οικονομίες επηρεάζεται άμεσα από τον παράγοντα του φόβου. Ετσι, μια πτώση στον ρυθμό μεταβολής των καταναλωτικών δαπανών θα επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία, αφού (οι καταναλωτικές δαπάνες) στον ανεπτυγμένο κόσμο αποτελούν βασική συνιστώσα της μεταβολής του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και σε ήπιες περιπτώσεις, όπως το ξέσπασμα της άτυπης πνευμονίας (SΑRS) το 2003 ή της γρίπης των πτηνών το 2006 και της γρίπης των χοίρων του 2009 στον σύγχρονο (διασυνδεόμενο) κόσμο, οι επιπτώσεις ήταν άμεσες, ενώ αν τα πράγματα οδηγήσουν σε μια «ήπια» πανδημία, το κόστος μπορεί να φθάσει το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ και να αυξηθεί στο 4% σε περίπτωση μιας «ευρείας κλίμακας» πανδημίας.