Τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού όσον αφορά στις εργασίες αποκατάστασης των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας εντοπίζει ως πρώτο «αγκάθι» η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Ο υφιστάμενος, όπως υποστηρίζει, κρίνεται ως «μη ρεαλιστικός». Να θυμίσουμε ότι το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 46 εκατ. ευρώ και εκτός από την αποκατάσταση των πολυκατοικιών, είχε περιληφθεί η ανάπλαση και του περιβάλλοντος χώρου, η δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης, καθώς και η δημιουργία κοινωνικών κατοικιών και ξενώνων για την εξυπηρέτηση των ασθενών του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας». Μάλιστα, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι είχαν εξασφαλιστεί τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των κτιρίων.

Δεύτερο «αγκάθι», σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, αποτελεί η εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση του έργου, ενώ ως τρίτο πρόβλημα επισημαίνεται η απροθυμία συναίνεσης των συνιδιοκτητών των πολυκατοικιών. Για την έκδοση της οικοδομικής άδειας επαρκούσε η σύμφωνη γνώμη του 66% των συνιδιοκτητών, αλλά στο στάδιο των εργασιών πρέπει να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε όλες τις ιδιοκτησίες, ώστε να γίνει έλεγχος και αποκατάσταση τουλάχιστον σε στατικά στοιχεία του φορέα, τις προσόψεις και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η συναίνεση σε ποσοστό 89%.

Εκκρεμεί ακόμη η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής. Σήμερα ο περιβάλλων χώρος θεωρείται κοινόχρηστος. Η διαμόρφωσή του και η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης προϋποθέτουν την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου από τον Δήμο Αθηναίων. Μάλιστα, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, η κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου θα πρέπει να προηγηθούν των εργασιών αποκατάστασης, ενώ ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει ταυτόχρονη δημοπράτηση της κατασκευής του πάρκινγκ και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου καθώς και των έργων αποκατάστασης των οκτώ πολυκατοικιών.

Η ιστορία της ανακαίνισης των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών που είχαν χτιστεί σε στιλ Bauhaus επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, πριν από 85 χρόνια, μετά πολλά χρόνια. Τα πρώτα σύννεφα για τη διατήρησή του ιστορικού συγκροτήματος πρωτοεμφανίστηκαν πριν από σχεδόν πέντε δεκαετίες. Ακολούθησαν προσπάθειες κατεδάφισής του, έγινε απαλλοτρίωση των διαμερισμάτων σε τέσσερις πολυκατοικίες (τα οποία στη συνέχεια καταλήφθηκαν από διάφορα άτομα). Το υπουργείο Πολιτισμού, υπό την πίεση αντιδράσεων προχώρησε αρχικά στην κήρυξη δύο πολυκατοικιών ως διατηρητέων και το 2009, αφού είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τελικά κήρυξε ως μνημείο όλο το συγκρότημα. Σήμερα, έχουν παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής.