Τον επόμενο μήνα αναμένεται ότι θα παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο οι ρυθμίσεις οι οποίες θα ξεμπλοκάρουν τις Επιτροπές που εξετάζουν τις αντιρρήσεις των πολιτών έναντι των αναρτημένων Δασικών Χαρτών.

Στόχος να διευκολυνθεί η στελέχωσή τους ώστε να προχωρήσει η εξέταση των 160.000 ενστάσεων, οι οποίες ακόμη δεν έχουν συζητηθεί. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας χθες Παρασκευή σε ερώτηση στη Βουλή, «αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε όπως σήμερα, οι ενστάσεις αυτές θα εξεταστούν σε 27 χρόνια».

Το «κλειδί» που θα ανοίξει τον δρόμο για την κύρωση των Δασικών Χαρτών είναι η αύξηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων καθώς και ο επανακαθορισμός της αμοιβής των μελών τους ως οικονομικό κίνητρο που θα προσελκύσει επιστημονικό προσωπικό, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα, όσο και τους υπάλληλους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές.

Επίσης, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία πριν ολοκληρωθεί – όπως προβλέπεται σήμερα – η εξέταση των αντιρρήσεων σε όλον τον Νομό. «Αυτός είναι ένας παραλογισμός, ο οποίος θα τελειώσει. Δεν μπορούμε να απαλλοτριώνουμε με αυτό τον τρόπο την περιουσία των συμπολιτών μας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Επίσης, με υπουργική απόφαση το υπουργείο θα βάλει τάξη στο ζήτημα των διεκδικήσεων του Δημοσίου. Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας για “πολιτική σχιζοφρένεια”, υποστήριξε ότι υπάρχουν καταφανείς περιπτώσεις όπου οι εκτάσεις δεν είναι δασικές, αλλά ο νόμοι εξακολουθούν να τις προσδιορίζουν ως δασικές. “Αν έχεις δώσει στους αγρότες επί χρόνια μια περιοχή με αναδασμό και την καλλιεργούν, δεν μπορείς να θυμάσαι μετά από 30-50 ή 80 χρόνια ότι είναι δάσος όταν οι άνθρωποι παίρνουν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο χρόνια. Δεν μπορούμε να πάμε με πλάσματα φαντασίας, δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση”, σημείωσε.

Η επόμενη κίνηση του ΥΠΕΝ θα αφορά στις αναδασώσεις. Όπως τόνισε ο υπουργός, «πρέπει επιτέλους να βάλουμε κάποια πράγματα σε μία σειρά. Να προστατεύσουμε το δάσος! Να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Σχεδιάζουμε Εθνικό Σχέδιο αναδασώσεων. Θα είμαστε αυστηροί σε σχέση με τα αυθαίρετα που είναι μέσα στα δάση. Όλα αυτά θα τα κάνουμε, αλλά δεν θα δώσουμε μάχες ανεμόμυλων. Δεν μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να συμπεριφέρεται ως ένας Δον Κιχώτης και να μάχεται εναντίον ανύπαρκτων εχθρών».