Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ, τον Μάρτιο του 2018, για την εκκένωση και τότε της κατάληψης της οδού Ματρόζου 45, στο Κουκακι, δημιουργεί νέα δεδομένα στην έφοδο των αστυνομικών πριν από έξι ημέρες στο ίδιο κτίριο και τις καταγγελίες για λανθασμένη σύλληψη μελών μιας τετραμελούς οικογένειας (ζευγάρι με δύο γιους) που διαμένει στο διπλανό διώροφο σπίτι.

Καθότι σε αυτή την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ πριν από 20 μήνες, είχαν συλληφθεί 12 άτομα, από τα οποία κανένα δεν σχετιζόταν με τα μέλη της οικογένειας του διπλανού σπιτιού που κατηγορούνται τώρα.

Ομως και τότε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ είχαν πληροφορίες ότι ορισμένοι από τους καταληψίες – οι οποίοι κατόρθωσαν να εισέλθουν λίγες ημέρες αργότερα στον εκκενωθέντα χώρο – είχαν επαφή με το διπλανό κτίριο. Χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιωθεί από την τότε προανάκριση.

Κι όλα αυτά ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλώντας στο «Βήμα» επιμένουν ότι:

«Όλα τα στοιχεία της τωρινής επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Η επανεξέταση, το τελευταίο 48ωρο, τουλάχιστον 15 αστυνομικών αλλά κι η νέα αυτοψία στον ίδιο χώρο ανέδειξε ότι οι ένας – δύο αντιεξουσιαστές που ήταν στην εν λόγω κατάληψη κι έριχναν μπογιές, πέτρες και καρέκλες στους αστυνομικούς δεν είχαν απολύτως κανέναν άλλο τρόπο διαφυγής παρά μόνο από το διπλανό κτίριο.

Αυτό για μας είναι αδιαμφισβήτητο, παρότι υπάρχουν διαφορετικές αναφορές στο διαδίκτυο από τους καταληψίες. Αυτή την εικόνα είχαν κι οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην πίσω πλευρά των κτιρίων επί της οδού Γενναίου Κολοκοτρώνη όπου υπήρχε μόνο μια κλειστή αυλόπορτα που είχε πρόσβαση στο κτίριο της οδού Ματρόζου 45 αλλά ήταν μονίμως κλειστή. Ψάξαμε για ώρες, πολλές φορές, αν υπάρχει κάποια κρύπτη ή μυστική δίοδος στο κτίριο και δεν βρήκαμε τίποτα.

Οι περισσότεροι αστυνομικοί έχουν αναγνωρίσει μετά βεβαιότητας τους δύο νεαρούς που διαμένουν στο διπλανό κτίριο σαν αυτούς που έριχναν την βροχή των αντικειμένων. Ακόμη κι όταν σε βίντεο που έχει προβληθεί φαίνονται δύο εξ αυτών να έχουν βγει στο μπαλκόνι του σπιτιού τους, αυτό καταγράφεται όταν η ρίψη πυροσβεστήρων, μπογιών, καρεκλών, πετρών κ.λπ. είχε σχεδόν σταματήσει».

Με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να συμπληρώνουν: «Αν κάποιοι αντιεξουσιαστές δεν είναι ο μάγος …Χουντίνι να εξαϋλωθούν, τότε κάτι άλλο συμβαίνει».

Κι όλα αυτά ενώ την λύση του μυστηρίου αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων DNA κι αποτυπωμάτων στο κτίριο της οδού Ματρόζου, των αντικειμένων
που ρίχθηκαν κατά των αστυνομικών, ενώ θα επιχειρηθεί να συγκριθεί με τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ στην επιδρομή του 2018.

Με τα πρώτα αποτελέσματα ν αναμένονται τις επόμενες μέρες…

Το κτίριο

Το κτίριο της οδού Ματρόζου 45, που ανήκει στον Ευαγγελισμό, καταλήφθηκε στις αρχές του 2017 από αντιεξουσιαστές που ανέφεραν τότε: «η πρωτοβουλία για δημιουργία κατάληψης στέγης και αγώνα και σύντροφοι συντρόφισσες, καταλάβαμε το κτήριο στην Ματρόζου ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα εστία αγώνα και να στεγάσουμε κάποιοι και κάποιες από μας τα σώματά μας. Εμείς το απαλλοτριώσαμε δημόσια και ανοικτά, το ενεργοποιήσαμε για να δημιουργήσουμε και να υποκινήσουμε γεγονότα που θα συνεισφέρουν στην ανατροπή του συστήματος που το άφησε να λιώνει στο βωμό του κέρδους».

Σε νεώτερη ανάρτηση υπήρχε αναφορά για τους γείτονες της κατάληψης. Όπως σημειώνεται «από τις πρώτες κιόλας ώρες μπάτσοι εμφανίστηκαν και μας συκοφάντησαν σε μαγαζί λέγοντας ότι θα το σπάσουμε και θα το κλέψουμε. Συνέχεια στην προβοκάτσια έδωσαν αόρατοι γείτονες οι οποίοι διέδωσαν ότι κάποιος από το εγχείρημα μας έχει ανοίξει και κλέψει ραδιόφωνο από αμάξι. Η απάντησή μας στον συνεννοήσιμο κάτοχο που μας ζήτησε τον λόγο ήταν πως αν δεν μπορεί να μας πει ποιος του το είπε ώστε να βρούμε ποιος από μας το έκανε, τότε είτε εμείς θα συνεχίσουμε
να έχουμε στην κατάληψη κάποιον που δεν γνωρίζουμε τις κινήσεις του, είτε όλη η γειτονιά μαζί θα συνεχίσουμε να έχουμε κάποιον αντιδραστικό που διαδίδει ψέματα για την κατάληψη προς όφελος των κρατικών συμφερόντων. Ο κάτοχος εν τέλει δεν μας είπε και δήλωσε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα μαζί μας εφόσον είμαστε ανοικτοί για συνεννόηση».

Η προηγούμενη επιδρομή των αστυνομικών (δύναμης της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ αλλά όχι των ΕΚΑΜ που επιστρατεύθηκαν στην τελευταία επιχείρηση) σημειώθηκε στις 12 Μαρτίου 2018, τις ίδιες ώρες που είχε γίνει κι η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε κατάληψη της οδού Ζαΐμη αλλά κι εκείνη (GARE) στην οδό Καλλιδρομίου που «συνδέθηκε» αργότερα με άτομα που συμμετείχαν και στην οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» .

Οπως αναφερόταν σε ανάρτηση σε αντιεξουσιαστικό χώρο «Οι σύντροφοι-ισες που υπερασπίστηκαν το κτίριο αμπάρωσαν την πόρτα και ξεκίνησαν να αδειάζουν πυροσβεστήρες στους μπάτσους. Δυο σύντροφοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την εκκένωση εξωτερικά. Όταν οι μπάτσοι τους επιτέθηκαν, η συντρόφισσα απάντησε με πέτρες και σύντροφος με πυροσβεστήρα. Ξυλοκοπήθηκαν στο δρόμο και συνελήφθησαν. Η αντίσταση συνεχίστηκε με ρίψη μπογιάς, νερού και περαιτέρω οχύρωσης του κτιρίου. Οι μπάτσοι πέταξαν εσωτερικά του κτιρίου καπνογόνο και κατάφεραν να εισέλθουν μόνο μετά από δυο ώρες από το παράθυρο. Η αντίσταση συνεχίστηκε εντός της κατάληψης και αφού οι μπάτσοι έσπασαν την τελευταία οχύρωση, πέταξαν δυο κρότου λάμψης, επιτέθηκαν σε καταληψίες και αλληλέγγυες χτυπώντας τους και συλλαμβάνοντάς τους».

Τότε όλοι καταληψίες που έδρασαν με τον ίδιο τρόπο συνελήφθησαν ενώ τώρα εξαφανίσθηκαν από «προσώπου γης», με την ΕΛ.ΑΣ να αποδίδει αυτόν τον ρόλο στην οικογένεια του σκηνοθέτη.

Ομως, το 2018, κανείς από τους συλληφθέντες δεν ήταν ο Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοί του από τους οποίους ο ένας είναι συνεργάτης δικηγορικού γραφείου κι ο άλλος σπουδαστής σχολής του Πολυτεχνείου στην Πάτρα, που κατηγορούνται τώρα από τους αστυνομικούς. Με τους ίδιους να υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την κατάληψη κι ότι η Αστυνομία προσπάθησε να τους ενοχοποιήσει.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ, στις αρχές του 2018, υπήρχε αναφορά σε κείμενο αντιεξουσιαστών για εγκλωβισμό ορισμένων σκυλιών που είχαν σε γειτονικό κτίριο (προφανώς εκείνο του κ. Ινδαρέ ). Ωστόσο συμπλήρωναν ότι δεν είχαν πρόσβαση και ζήτησαν την βοήθεια των αστυνομικών για να τα βοηθήσουν να βγουν από εκεί».

Λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση εκκένωσης των τριών καταλήψεων σε Εξάρχεια και Κουκάκι υπήρξε βομβιστική επίθεση μικρού βεληνεκούς από την οργάνωση «Κύκλος Ασύμμετρου Μητροπολιτικού Πολέμου / FAI-FRI» στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Τελικώς στο κτίριο υπήρξε ανακατάληψη στα τέλη Μαρτίου 2018, η οποία διατηρήθηκε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Ενώ παρέμενε άγνωστο ποιοι διέμεναν στο κτίριο τις τελευταίες ημέρες πριν την επιδρομή της ΕΛ.ΑΣ.