Κρίσιμη θα είναι η αυριανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, στην Φρανκφούρτη, όπου στις 18:15 (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με την Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ θα παραθέσει ειδικό αποχαιρετιστήριο δείπνο στη Φρανκφούρτη για την αποχώρηση του Μπενουά Κερέ, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής.

Στο δείπνο θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης.

Τι θα ζητήσει η ελληνική πλευρά

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων εντός του 2020 και της μείωσης κάτω του 3,5% από το 2021.

Σε πρώτη φάση η συζήτηση θα ανοίξει, ενδεχομένως, σε επίπεδο Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε για πρώτη φορά το θέμα αυτό στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωζώνης, στις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, επισήμανε στους ομολόγους του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, στο οποίο έχει δεσμευθεί η χώρα μέχρι το τέλος του 2022, έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, προφανώς εννοώντας μεταξύ άλλων και από τη θεαματική υποχώρηση του επιτοκίου των ομολόγων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έχει φανεί εξαιρετικά συνεπής τηρώντας όλες τις δεσμεύεις που είχε αναλάβει η χώρα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός είχε μια σύντομη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία ευχαρίστησε για τις πολύ θετικές δηλώσεις που έχει κάνει τις τελευταίες βδομάδες για την ελληνική οικονομία.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναμένει – όπως είπε – ότι με βάση τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία η Ελλάδα θα μπορέσει επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ή το αργότερο το πρώτο εξάμηνο.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να επιστρέψουμε στο α’ εξάμηνο του 2021 στην επενδυτική βαθμίδα και να έχουμε πρόσβαση στο φτηνό χρήμα της ΕΚΤ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τυγχάνει της υποστήριξης όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων που εμπλέκονται στα ζητήματα της Ευρωζώνης. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να πάρει το «πράσινο φως» των χωρών του Βορρά, με το Βερολίνο βλέπει θετικά το ελληνικό αίτημα.

Σταϊκούρας:  Το 2020 η διεκδίκηση των χαμηλότερων πλεονασμάτων

Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μέσα στο 2020 διαμήνυσε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το Σαββατο κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020.

«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα, με τέσσερα βασικά επιχειρήματα: υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ήδη έγινε, και αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs, των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε και την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι «αισιόδοξες». «Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις της» είπε ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικαλείστε τα στοιχεία των θεσμών και των φορέων. Αφού τα επικαλείστε, τα αποδέχεστε. Άρα αποδέχεστε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019».

Λαγκάρντ: Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελλάδας

Η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για την πρόοδο, που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε ερώτηση για το πότε θα μπει η χώρα στο QE, απέφυγε να αφήσει το όποιο παράθυρο για παράκαμψη των κανόνων.

«Τα προγράμματα όπως το QE έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και έτσι όταν η χώρα καλύψει τα κριτήρια αυτόματα θα ενταχθεί. Εως τότε πρέπει να σεβαστούμε τα κριτήρια και να παίξουμε με βάση τους κανόνες», ξεκαθάρισε.

«Όταν τα ελληνικά ομόλογα καταστούν επιλέξιμα, τότε θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά.