Λιγνίτης τέλος έως το 2023 προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ, το οποίο θα παρουσιαστεί το απόγευμα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Η Διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε τελικά το σβήσιμο των φουγάρων στις λιγνιτικές μονάδες πολύ νωρίτερα από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πράσινου  ηγετικού επιτελείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), για απολιγνιτοποίηση έως το 2028.

Όπως είχε γράψει και το «Βήμα της Κυριακής» στο φύλλο της 1ης Δεκεμβρίου,  η απόφαση για λουκέτο το 2023 στις 14 λιγνιτικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης «κουμπώνει» με την αναθεωρημένη Μελέτη Επάρκειας του συστήματος που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ειδικότερα με το σενάριο της υπερταχείας απολιγνιτοποίησης.

Σύμφωνα με αυτό το βίαιο σενάριο ο ήχος της… κλειδωνιάς, αναμένεται να ακουστεί:

  • Άμεσα σε Καρδιά I και II.
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε Αμύνταιο I και ΙΙ.
  •  Το 2021 σε Καρδιά III και IV.
  •  Το 2022 σε Μεγαλόπολη III και IV.
  •  Το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε Αγιο Δημήτριο I και II.
  •  Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 σε Αγιο Δημήτριο III και IV.
  •  Το 2023 σε Αγιο Δημήτριο V και Μελίτη Ι.

Λιγνίτης θα καίγεται μόνο στη νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα V», η οποία σχεδιάζεται να μπει σε δοκιμαστική λειτουργία το 2022, ώστε οι μηχανές να δουλέψουν στο φουλ το 2023.  Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για την τύχη της νέας μονάδας μετά το 2028.

Πάντως, η απόσυρση των 14 μονάδων είναι εφικτή, σύμφωνα με τους μελετητές του ΑΔΜΗΕ, με την προϋπόθεση να αναπτυχθούν ταχύτατα νέες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 35% στην τελική κατανάλωση ενέργειας που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2030. Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος της υδροηλεκτρικής εγκατεστημένης ισχύος, όπως και των νέων μονάδων φυσικού αερίου που αναμένεται να μπούνε στο σύστημα τα επόμενα χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά, ο οποίος μίλησε το πρωί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Όπως επεσήμανε,  επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο ρυθμός απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων να συμβαδίζει με την μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μέγιστη ασφάλεια και ισορροπία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Για τη ΔΕΗ επανέλαβε ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των ΑΠΕ, αξιοποιώντας και τις εκτάσεις των λιγνιτικών μονάδων που θα αποσυρθούν. Μάλιστα, όπως σημείωσε, θα υπάρχει σχετική αναφορά και στο νέο business plan της επιχείρησης.

Σχετικά με την επιτάχυνση της απόσυρσής τους, όπως είπε, προωθείται αφενός για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς, καθώς το κόστος του λιγνίτη αυξάνεται _ φέτος οι ζημίες από τις λιγνιτικές εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ.