Υποχρεωμένη να διαμορφώσει άμεσα μία νέα στρατηγική αντιμετώπισης της Αγκυρας, χωρίς αυταπάτες, είναι η Αθήνα, έπειτα από τη διαφαινόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, σε συνδυασμό με την κατάθεση της τουρκικής επιστολής της 13ης Νοεμβρίου στα Ηνωμένα Εθνη.

Οπως παραδέχονται κομβικοί κυβερνητικοί και διπλωματικοί παράγοντες, η Αγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα και να καταστήσει σαφές ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο – αλλά και πέραν αυτής – χωρίς τη δική της συμμετοχή.

Η στρατηγική που ακολουθεί η Αγκυρα είναι εύκολο να αναγνωστεί, καθώς ακολουθεί την πάγια τακτική της δημιουργίας τετελεσμένων. Αυτό που είναι σαφώς δυσκολότερο όμως είναι η απάντηση σε αυτή τη στρατηγική.

Το ερώτημα τούτο αναμφίβολα θα απασχολήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη εφόσον τελικά συνομιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (3-4/12) στο Λονδίνο.

Το «Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει…

-Πότε έφθασαν στην Αθήνα οι ενδείξεις ότι η Τουρκία ετοιμαζόταν να προχωρήσει στην υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης επί Θαλασσίων Δικαιοδοσιών με τη Λιβύη

-Ποιες οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

-Ποιες οι επιπτώσεις εάν η Αγκυρα προχωρήσει στην κατάθεση του Μνημονίου/Συμφωνίας στα Ηνωμένα Εθνη

-Ποιες οι στοχεύσεις Αγκυρας και Καϊρου

-Πώς το τουρκολιβυκό MoU υποχρεώνει την Ελλάδα σε αλλαγή στάσης

-Τι εκτιμούν οι θεωρητικοί της «σκληρής γραμμής»

Διαβάστε περισσότερα στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Αγγελου Αλ. Αθανασόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής»