Το σενάριο που ήθελε τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο να προσέρχονται κανονικά στην συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής αψηφώντας την απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία για εξαίρεσή τους, επιβεβαιώθηκε.

Οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθαν και ακολούθως αρνήθηκαν να αποχωρήσουν όταν ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούγας τους το ζήτησε, σημειώνοντάς τους ότι δεν νομιμοποιούνται να παρίστανται. Ωστόσο, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του να αποχωρήσουν, δεν το έπραξαν και έτσι ο κ. Μπούγας αναγκάστηκε να κλείσει την συνεδρίαση αναβάλλοντάς την για την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι μια φράση του κ. Πολάκη, ο οποίος βγαίνοντας είπε στους δημοσιογράφους ότι «είχα δυο φακέλους ερωτήσεις για τον Φρουζή, περίμενα να τον φέρουν αλλά τίποτα». Για να προσθέσει ότι «τον προστατεύουν, γι’ αυτό δεν μας θέλουν μέσα», σημειώνοντας: «Την επόμενη φορά θα είμαστε εδώ», κάτι που υποδηλώνει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να επιμείνει στην μην νομιμοποίηση της απόφασης εξαίρεσής τους. Έτσι, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, που είναι ο πρώτος μάρτυρας που έχει κληθεί να καταθέσει, έφυγε από την Βουλή.

Στην ερώτηση τι θα κάνετε από δω και πέρα, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στους δημοσιογράφους «το συνταγματικό μας καθήκον».

Τι ειπώθηκε κατά τη σύντομη συνεδρίαση

Στην συνεδρίαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας φέρεται να είπε: «Πριν συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πρέπει να συζητήσουμε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη που το αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου».

–  Μπούγας: «Δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, ούτε να γίνει αυτή η συζήτηση με παρόντα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί. Δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Επιτροπής. Θα συμμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση;

–  Λάππας: «Έχουν αυτόνομη παρουσία και προσωπικότητα, θα αποφασίσουν οι ίδιοι».

Ο κ. Τζανακόπουλος φέρεται να είπε στον πρόεδρο της επιτροπής ότι «είμαι εδώ κατ’ εντολή του Προέδρου μου. Παραβιάζετε το Σύνταγμα». Ο κ. Μπούγας λέγεται ότι του επισήμανε ότι «επιδεικνύετε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά».

Υπήρξαν και κάποιες στιγμής έντασης ενώ στην κατηγορηματική άρνησή τους να αποχωρήσουν, διέκοψε την συνεδρίαση και την ανέβαλε. Πρώτοι αποχώρησαν οι βουλευτές της ΝΔ.

Διάλογος μεταξύ Μαρκόπουλου – Γεροβασίλη

Μάλιστα ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είχε έξω από την αίθουσα τον εξής διάλογο με την γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη που περίμενε μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος. «Αναβάλλεται η συνεδρίαση. Έχει έρθει ο Φρουζής και δεν μπορεί να εξεταστεί γιατί είχαμε τα ίδια, φωνές και εντάσεις», είπε ο «γαλάζιος» βουλευτής.

– Γεροβασίλη: «Εγώ  βλέπω ότι αποχώρησε η ΝΔ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ…».

– Μαρκόπουλος: «Τους αφήσαμε στον αυτοεξευτελισμό τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε πεζοδρόμιο τη Βουλή. Έχετε κάνει τον Πολάκη αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός χαράσσει την “γραμμή”».

– Γεροβασίλη με εξίσου ειρωνικό πνεύμα: «Θα τον πάμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας…».